21.8 C
Nicosia
Σάββατο 7 Ιουνίου 2025 | 0:12

Τελικά πρέπει να πλένεις το κοτόπουλο πριν το μαγειρέψεις;

Tο κοτόπουλο είναι από τα υλικά της κουζίνας που προκαλούν συζήτηση και διαφωνίες σχετικά με την προετοιμασία του. Οι πιο επιμελείς φροντίζουν να φορούν γάντια μίας χρήσης όταν το μαγειρεύουν, έχοντας συνεχώς στο μυαλό τους τον κίνδυνο της σαλμονέλας, άλλοι το ξεχνούν και άλλοι απλώς το αμελούν. Κάποιοι επίσης το πλένουν πριν το μαγείρεμα και κάποιοι όχι.

Μια πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από το Συμβούλιο Πληροφόρησης για την Ασφάλεια των Τροφίμων της Αυστραλίας έδειξε ότι σχεδόν οι μισοί Αυστραλοί πλένουν το κοτόπουλό τους πριν το μαγειρέψουν, ενώ πιο επιρρεπείς σε αυτή την πρακτική φαίνεται ότι είναι οι Αμερικάνοι, αφού σύμφωνα με έρευνα του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), περίπου 67% των καταναλωτών δήλωσαν ότι πλένουν το ωμό κοτόπουλο πριν το μαγειρέψουν. Και στην Ελλάδα όμως, οι περισσότεροι πλένουν το κοτόπουλο, θεωρώντας ότι έτσι απομακρύνουν βακτήρια που έχει πάνω του, καθώς και επικίνδυνους μικροοργανισμούς. Ισχύει, όμως αυτό;

Στην έρευνα αναφέρεται ότι το πλύσιμο του ωμού κοτόπουλου θα πρέπει να αποφεύγεται, καθώς αντί να μας προστατέψει, μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα, αφού το κοτόπουλο θα εξαπλώσει βακτήρια, όπως η σαλμονέλα, σε άλλα σημεία της κουζίνας. Επίσης, σίγουρα αυτά τα βακτήρια θα φτάσουν στα χέρια μας, με αποτέλεσμα και εμείς χωρίς να το αντιληφθούμε, να τα σκορπίσουμε παντού. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο European Federation of Food Science and Technology (EFFoST), το πλύσιμο ωμού κοτόπουλου σε νερό βρύσης ή σε αραιωμένο διάλυμα χυμού λεμονιού ή ξιδιού, είναι τελικά αναποτελεσματική μέθοδος για την απομάκρυνση των παθογόνων μικροοργανισμών.

Η Υπηρεσία Ασφάλειας και Επιθεώρησης Τροφίμων του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), έχει την ίδια γνώμη, αφού διευκρινίζει ότι η τακτική πλυσίματος είναι λάθος. Ο λόγος έχει να κάνει με τα σταγονίδια του νερού, τα οποία μπορεί να μολυνθούν και στη συνέχεια, λόγω της πίεσης και της επαφής, να μολύνουν οποιαδήποτε άλλη επιφάνεια στην κουζίνα. Από τον πάγκο της κουζίνας, μέχρι άλλα σκεύη, ακόμη και τρόφιμα. Μικροοργανισμοί βέβαια μεταφέρονται και αν πλύνουμε και τα υπόλοιπα είδη κρέατος, οπότε μάλλον το πλύσιμο δεν είναι καθόλου καλή ιδέα.

Τελικά, πώς μπορείς να προστατευτείς;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο σωστός τρόπος για να γίνει το κοτόπουλο, όπως και τα άλλα κρεατικά, ασφαλή προς κατανάλωση, είναι μέσω του μαγειρέματός του. Η υψηλή θερμοκρασία είναι αυτή που σκοτώνει τα επιβλαβή για τον οργανισμό μας, βακτήρια.

Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να είσαι προσεκτικός κατά την προετοιμασία του κοτόπουλου. Ιδανικά μπορείς να φοράς γάντια μίας χρήσεως όταν ακουμπάς ωμό κοτόπουλο και στη συνέχεια να καθαρίζεις προσεκτικά – με ζεστό νερό και απορρυπαντικό πιάτων – κάθε επιφάνεια, σκεύος και εργαλείο κουζίνας που χρησιμοποίησες κατά την προετοιμασία. Είναι επίσης σημαντικό να προσέχεις να μην ακουμπάς άλλα υλικά, όπως για παράδειγμα ωμά λαχανικά, πάνω σε μία επιφάνεια κοπής όπου προηγουμένως βρισκόταν το ωμό κοτόπουλο.

Αν το κρέας πέσει κάτω, για παράδειγμα, μόνο τότε θα μπορούσες να το πλύνεις προσεκτικά σε ένα μπολ με 1 μέρος ξίδι προς 4 μέρη νερό. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να σκουπίζουμε το κρέας με απορροφητικό χαρτί κουζίνας, για να περιορίσουμε στο ελάχιστο την υγρασία που έχει πάνω του και συνεπώς την εξάπλωση μικροοργανισμών.

Πηγή: cookout.skai.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

ΑρχικήΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΖΩΗΤελικά πρέπει να πλένεις το κοτόπουλο πριν το μαγειρέψεις;