Από τον εντοπισμό της τον Νοέμβριο μέχρι σήμερα η παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού έχει συνδεθεί με μια παγκόσμια ανησυχία για οπισθοδρόμηση στον αγώνα κατά του Covid-19. Την ανησυχία αυτή εντείνουν τα στοιχεία που δείχνουν υψηλή μεταδοτικότητα αλλά καθησυχάζουν κάπως τα πρώτα δεδομένα που κάνουν λόγο για ήπια συμπτώματα και μειωμένη κατά πολύ την πιθανότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο και θανάτου.
Παρά τα εμβόλια, τις προσπάθειες επανέναρξης και όλες τις θυσίες των δύο τελευταίων ετών, νιώθουμε ότι βρισκόμαστε ακόμα στο έλεος ενός αναζωογονημένου ιού και κινούμαστε για άλλη μια φορά στα Χριστούγεννα του κορωνοϊού», σχολιάζει η Rachel Chang του Bloomberg, τονίζοντας ότι δεν είναι όλα τόσα απαισιόδοξα.
Σύμφωνα με τον δείκτη του Bloomberg (Covid Resilience Ranking) για τον Δεκέμβριο, ενώ η Όμικρον έχει σταματήσει την πορεία του 2021 προς την κανονικότητα, δεν την έχει ανατρέψει τελείως. Η πρόοδος που σημειώθηκε τον περασμένο χρόνο από τότε που έγιναν διαθέσιμα τα εμβόλια, με λιγότερους θανάτους, άνοιγμα συνόρων, επανέναρξη της λειτουργίας των επιχειρήσεων, δεν έχει αναιρεθεί, αλλά βρίσκεται σε ένα μοτίβο διατήρησης προς το παρόν, καθώς μαθαίνουμε περισσότερα για τη νέα παραλλαγή.
Ποια είναι όμως τα καλύτερα μέρη για να ζει κανείς τον Δεκέμβριο;
Ο δείκτης του Bloomberg έχει νέα «βασίλισσα» το μήνα Δεκέμβριο καθώς περιοχές στη Νότια Αμερική και την περιοχή Ασία-Ειρηνικός κέρδισαν έδαφος, ενισχυμένες από τον θερμότερο καιρό και την αργοπορημένη άφιξη της Όμικρον. Ως εκ τούτου, η Χιλή εκθρονίζει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να κατακτήσει την πρώτη θέση.
Στη Χιλή είναι καλοκαίρι τώρα, ενώ ο πληθυσμός της είναι ο δεύτερος πιο εμβολιασμένος πληθυσμός στον κόσμο μεταξύ χωρών άνω του 1 εκατομμυρίου ανθρώπων. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η χώρα που καταστράφηκε στις αρχικές φάσεις του ιού αλλά σε μεγάλο βαθμό έμεινε αλώβητη από το στέλεχος της Δέλτα, βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης.
Η κορυφαία δεκάδα
- Χιλή
- Ιρλανδία
- Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
- Φινλανδία
- Καναδάς
- Κολομβία
- Τουρκία
- Ισπανία
- Σουηδία
- Ηνωμένο Βασίλειο
Η θέση της Ελλάδας
Η χώρα μας μετά την μεγάλη πτώση που είχε καταγράψει τον προηγούμενο μήνα κρατήθηκε στα ίδια επίπεδα, πέφτοντας μία θέση. Έτσι βρίσκουμε την Ελλάδα στην 35η θέση- και πάνω από χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία που «βυθίστηκαν» αυτό το μήνα.
ΕυρωπαΪκές χώρες, όπως Γερμανία (42η θέση, πέφτοντας 10 θέσεις), η Νορβηγία (29η θέση, πέφτοντας 18 θέσεις) και η Ολλανδία (39η θέση, πέφτοντας 9 θέσεις), έχουν επιβάλει περιορισμούς για να χαλιναγωγήσουν τις αναζωπυρώσεων του ιού, γεγονός που τις τράβηξε προς τα κάτω στην κατάταξη. Η Αυστρία, ωστόσο, που βγήκε εγκαίρως από το lockdown τριών εβδομάδων για τα Χριστούγεννα και ανέβηκε 17 θέσεις, καταλαμβάνοντας την 31η θέση στην κατάταξη του Δεκεμβρίου.
Από την άλλη, παρά την απότομη αύξηση των κρουσμάτων, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αποκλείσει την επιστροφή των αυστηρών περιορισμών —προς το παρόν— και παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες στην κατάταξη του μήνα (12ες οι ΗΠΑ και 10ο το Ηνωμένο Βασίλειο). Αυτή η προσέγγιση σημαίνει ότι οι προοπτικές τους για το νέο έτος εξαρτώνται από το αν ο αριθμός των θανάτων θα ακολουθήσει την αύξηση των κρουσμάτων ή εάν το κύμα Όμικρον αποδειχθεί ήπιο.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η Νότια Αφρική, το αρχικό επίκεντρο της Όμικρον, υποχώρησε επτά θέσεις πέφτοντας στην προτελευταία θέση της κατάταξης (από τις συνολικά 53 θέσεις), λόγω του αυξανόμενου ποσοστού θετικών τεστ και των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων που επιβλήθηκαν από άλλες χώρες στους ταξιδιώτες της. Ωστόσο, ο αριθμός των νεκρών δεν έχει ακόμη αυξηθεί σημαντικά, κάτι που ορισμένοι θεωρούν ως ελπιδοφόρα απόδειξη ότι η Όμικρον δεν θα είναι η καταστροφική νέα παραλλαγή που φοβόμασταν.