14.8 C
Nicosia
Πέμπτη 21 Νοέμβριος 2024 | 11:27

ΣΕΚ: Υπάρχουν πολλά να γίνουν για την πραγματική ισότητα ανδρών-γυναικών

Υπάρχουν πολλά να γίνουν για πραγματική ισότητα των δύο φύλων στην Κύπρο, αναφέρθηκε απόψε στην κεντρική εκδήλωση που διοργάνωσε η ΣΕΚ στη Λάρνακα, για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ, Αντρέας Μάτσας, ανέφερε ότι «τέτοια μέρα κάθε χρόνο δυστυχώς επιβεβαιώνεται ότι τα αυτονόητα δεν είναι και δεδομένα και αυτό αποτελεί μια επιπρόσθετη πρόκληση παρά το γεγονός ότι πρέπει να παραδεχθούμε πως έχουν γίνει αρκετά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση όλα τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν για να μιλούμε για πραγματική ισότητα».

Φέτος η ΣΕΚ συνέχισε «συμπληρώνει 80 χρόνια εποικοδομητικής παρουσίας στα συνδικαλιστικά, στα εθνικά, στα κοινωνικά δρώμενα του τόπου μας και τα θέματα της ισότητας ανάμεσα στα φύλα αποτελούσαν και αποτελούν διαχρονικό στόχο. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πολλές από τις κατακτήσεις που διασυνδέονται με την ισότητα των φύλων φέρουν την σφραγίδα της ΣΕΚ, τόσο σε ότι αφορά την εδραίωση των συμβάσεων, την μείωση του χάσματος των αμοιβών, την βελτίωση των συνθηκών εργασίας, ασφάλειας και υγείας και τη βελτίωση των δικαιωμάτων που λαμβάνουν οι γυναίκες όταν τεκνοποιήσουν» είπε και αναφέρθηκε στη πρόσφατη ψήφιση από τη Βουλή της επέκτασης της άδειας μητρότητας σε 22 εβδομάδες.

Πρόσθεσε ότι «η ενεργειακή φτώχεια επιβαρύνει δυστυχώς σε μεγαλύτερο βαθμό τις γυναίκες λόγω του γεγονότος ότι υπάρχουν ανομοιομορφίες στις αμοιβές και στην απασχόληση. Δυστυχώς η επισφάλεια στην εργασία πλήττει σε μεγαλύτερο βαθμό τις γυναίκες» είπε και σημείωσε πως «πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατέδειξε ότι ανάμεσα στους μονογονείς η διάκριση ανάμεσα στη γυναίκα είναι μεγαλύτερη απ’ ότι στον άντρα στις περιπτώσεις που υπάρχουν ζητήματα που διασυνδέονται με την ενεργειακή φτώχεια».

Θα πρέπει συνέχισε «να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τη φαρέτρα μας ώστε να πετύχουμε ακόμα πιο σημαντικά και ολιστικά αποτελέσματα προς όφελος της ισότητας ανάμεσα στα δύο φύλα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι αυτό το διάστημα η ΣΕΚ θέτει ακόμα πιο έντονα τη στόχευση της σε ό,τι αφορά την ανάγκη επέκτασης και εδραίωσης των συλλογικών συμβάσεων, ακριβώς για να δώσουμε περισσότερη στήριξη στις γυναίκες, λαμβάνοντας υπόψη την πρόνοια που προκύπτει από την Οδηγία για τον ευρωπαϊκό κατώτατο μισθό, έτσι ώστε να μπορέσουμε να πετύχουμε το μεγάλο στόχο που συνδέεται με την κάλυψη τουλάχιστον του 80% της αγοράς εργασίας μέσα από συλλογικές συμβάσεις».

Ακόμα συνέχισε «προωθείται ο δεύτερος μεγάλος στόχος που διασυνδέεται με τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, ώστε να διασφαλίσουμε ότι κανένας εργαζόμενος υπό τη μορφή του συνταξιούχου δεν θα λαμβάνει συντάξεις κάτω από το όριο της φτώχειας. Ο δρόμος είναι μακρύς» είπε και κάλεσε «όλες τις γυναίκες να μείνουν κοντά στο συνδικαλιστικό κίνημα και να εδραιώσουν τη φωνή τους στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, αφού» όπως εξήγησε «μέσα από τη φωνή των γυναικών ενισχύθηκε ο ρόλος της ΣΕΚ».

Ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ είπε επίσης ότι «ενώνουμε για ακόμα μια φορά τις δυνάμεις μας, δίνουμε μια ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην ανάγκη επίτευξης όλων των στόχων που θέτουμε από εδώ και πέρα, ξεφεύγουμε από τις στερεότυπες διεκδικήσεις του παρελθόντος και προσεγγίζουμε τα δεδομένα όπως αυτά εξελίσσονται για να μπορούμε να έχουμε αποτέλεσμα και ουσιαστική παρέμβαση στις εξελίξεις».

Στην εκδήλωση κύρια ομιλήτρια ήταν η Αναστασία Παπαδοπούλου, Πρόεδρος του Συμβουλίου «Φωνή» η οποία ανέπτυξε το θέμα «Ο Ρόλος της Γυναίκας στην Καταπολέμηση της Βίας» και αναφέρθηκε στο ιστορικό της Επιτροπής για  την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, στην οποία μόνο ένας άντρας ήταν μέλος.

Πρόσθεσε πως «στους Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς, αυτοί που λειτουργούν σήμερα, στις δομές που το κράτος έχει στήσει για την καταπολέμηση της βίας, μεταξύ των οποίων το ΣΠΑΒΟ, το Hope for Children και ο Κυπριακός Σύνδεσμος Οικογενειακού Προγραμματισμού, οι λειτουργοί είναι όλες γυναίκες» και διερωτήθηκε γιατί οι άνδρες δεν αναμειγνύονται περισσότερο στην καταπολέμηση της βίας, έναντι ευάλωτων ομάδων, είτε είναι παιδιά είτε άλλοι.

Αυτό συνέχισε είναι «ένα παγκόσμιο φαινόμενο και σε έρευνα του Συμβουλίου της Ευρώπης μόνο ένα 10-20% των θέσεων στον τομέα προστασίας και φροντίδας για θέματα βίας είναι άνδρες, μόνο από την αστυνομία που έχει περισσότερους άνδρες που διερευνούν τέτοιες υποθέσεις, ή στο επίπεδο των δικαστηρίων, δικηγόρου ή δικαστές. Στο επίπεδο φροντίδας ή πρόληψης που είναι ίσως το πιο σημαντικό θέμα, το 95% των θέσεων είναι γυναίκες» σημείωσε.

Όπως είπε η κα. Παπαδοπούλου «ως πολίτες ενός κράτους έχουμε όλοι ευθύνες απέναντι σ’ αυτή την κοινωνία που ζούμε, ειδικά ηθικές ευθύνες και πάνω απ’ όλα η μεγαλύτερη ηθική ευθύνη που αναλογεί στον κάθε ένα από εμάς είναι η φροντίδα και η προστασία των παιδιών μας». «Γιατί όμως αυτή την ευθύνη την αγκαλιάζουν στην πράξη μόνο γυναίκες;» διερωτήθηκε και σημείωσε πως για την ίδια προσωπικά «η ευθύνη δεν είναι αίσθημα, η ευθύνη είναι πράξη που αναλαμβάνει κάποιος και πρέπει να συνοδεύεται από δράση. Αυτή την ηθική ευθύνη που αναλογεί σε όλους μας, πράξη την κάνουν μόνο οι γυναίκες».

Στην ομιλία της η κα. Παπαδοπούλου αναφέρθηκε και στο οικονομικό κόστος που έχει η κακοποίηση στην κοινωνία και είπε πως παρά το γεγονός ότι στην Κύπρο δεν υπάρχει τέτοια έρευνα, εντούτοις «στο Ηνωμένο Βασίλειο το κόστος της αντιμετώπισης της κακοποίησης είναι περίπου 11 – 12 δισεκατομμύρια στερλίνες το χρόνο. Κάθε υπόθεση για να διερευνηθεί από την Αστυνομία μόνο, στο Ηνωμένο Βασίλειο, κοστίζει 25 χιλιάδες στερλίνες και τα ίδια νούμερα, αναλογικά είναι και στην Κύπρο».

Σημείωσε πως «είναι τεράστιο οικονομικό πρόβλημα η σεξουαλική ή άλλου είδους κακοποίηση, γιατί» όπως εξήγησε μεταξύ άλλων «πρέπει να διερευνηθεί από την Αστυνομία και να αντιμετωπιστεί στα Νοσοκομεία».

Ακόμα διερωτήθηκε γιατί οι άντρες δεν ενδιαφέρονται γι’αυτό το θέμα «όταν δυστυχώς το 99% των αδικημάτων κατά των γυναικών γίνεται από άνδρες και  όταν 50% των γονιών είναι άντρες.

Ανέφερε επίσης ότι «οι γυναίκες ενδιαφέρονται γιατί όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και παγκοσμίως έχουν αναλάβει αυτό το ρόλο. Στην Κύπρο, αυτό έχει γίνει με μεγάλη επιτυχία, γιατί οι δομές που έγιναν, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης και Συμβουλίου της Ευρώπης, ο τρόπος που λειτουργούν και έχουν δημιουργηθεί, αποτελούν παράδειγμα καλής πρακτικής για το Συμβούλιο της Ευρώπης».

Η κα. Παπαδοπούλου κατέληξε λέγοντας πως «τον Νοέμβριο του 2022 το Συμβούλιο της Ευρώπης ανακήρυξε την Κύπρο ως χώρα καλής πρακτικής».

Σημειώνεται ότι στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων οι Δήμαρχοι Λάρνακας και Αραδίππου, βουλευτές, δημοτικοί σύμβουλοι Λάρνακας και πλήθος γυναικών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ελλάδα: Η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής εισηγείται την άρση της ασυλίας του Γιάννη Καλλιάνου

Ομόφωνα η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής αποφάσισε να εισηγηθεί στην Ολομέλεια την άρση της ασυλίας του Γιάννη Καλλιάνου, μετά από μήνυση που είχαν καταθέσει...

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Είμαστε ανοιχτοί σε συνομιλίες για την Ουκρανία, στη βάση ρεαλιστικής πρότασης

h Ρωσία είναι ανοιχτή σε συνομιλίες για την Ουκρανία, είναι έτοιμη να εξετάσει οποιαδήποτε ρεαλιστική πρωτοβουλία, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα. Η Ζαχάροβα...

Κόμπος: Η ΕΕ πρέπει να έχει πιο ουσιαστική επικοινωνία με ΗΠΑ

Θα μεταβεί στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη τις επόμενες ημέρες, δήλωσε την Πέμπτη ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, μιλώντας στο 20ο Ετήσια Σύνοδο του Economist...

Στη Διάσκεψη COP29 στο Μπακού η Υπουργός Γεωργίας

Για να συμμετάσχει στην 29η Διάσκεψη των Συμβαλλόμενων Μερών στη Σύμβαση-Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP29), η Υπουργός Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης...

Η κυβέρνηση Μπάιντεν επιδιώκει την διαγραφή χρέους της Ουκρανίας ύψους 4,6 δισ. δολαρίων

Η κυβέρνηση Μπάιντεν στις ΗΠΑ δήλωσε στο Κογκρέσο ότι σκοπεύει να διαγράψει χρέος ύψους 4,65 δισ. δολαρίων που οφείλει η Ουκρανία, σύμφωνα με επιστολή που...

Η υψηλότερη γυναίκα στον κόσμο και η πιο κοντή συναντήθηκαν για να πιουν το… τσάι τους (ΒΙΝΤΕΟ)

Η υψηλότερη γυναίκα στον κόσμο, η 27χρονη Rumeysa Gelgi από την Τουρκία και η πιο κοντή γυναίκα στον κόσμο η 30χρονη Jyoti Amge από την Τουρκία συναντήθηκαν...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!