Η δημιουργία οικογένειας έχει πολλές απαιτήσεις, που δεν αρκούν μόνο οι συναισθηματικοί δεσμοί για να τα βγάλουμε πέρα. Ορισμένα μέρη, λοιπόν, φαίνεται ότι είναι καταλληλότερα για όσους θέλουν να μεγαλώσουν την οικογένειά τους.
Ο καλύτερος τόπος να κάνουμε οικογένεια είναι σίγουρα εκεί που βρίσκονται οι δικοί μας άνθρωποι, το δίκτυο ασφαλείας μας, ωστόσο, πολλές φορές διαπιστώνουμε ότι χρειάζονται και άλλα σημαντικά πράγματα που είναι απαραίτητα.
Με τις αναζητήσεις για τις «10 κορυφαίες πόλεις για οικογένειες» να αυξάνονται κατά +5000% παγκοσμίως, πολλοί γονείς και μελλοντικοί γονείς ψάχνουν τις καλύτερες πόλεις για να μετακομίσουν προς όφελος της οικογένειάς τους. Υπάρχουν σίγουρα πολλοί παράγοντες που πρέπει να εξετάσουν όταν μετακομίζουν με μικρά παιδιά ή με ένα παιδί καθ’ οδόν, από τα σχολεία, την υγειονομική περίθαλψη και τα οικονομικά… Ποιες πόλεις, άραγε, προσφέρουν τους καλύτερους δείκτες σε όλους τους τομείς;
Μία νέα έκθεση από την Compare the Market AU ανέλυσε παράγοντες όπως η γονική άδεια, οι δαπάνες για οικογενειακά επιδόματα, τα επιτόκια στεγαστικών δανείων, οι δείκτες υγειονομικής περίθαλψης και οι δραστηριότητες αναψυχής για να αποκαλύψει τις καλύτερες πόλεις για νέες οικογένειες.
Η Πράγα στην Τσεχία κατέλαβε την πρώτη θέση με σκορ 7.472, ακολουθούμενη από το Γκρατς στην Αυστρία και τη Λιουμπλιάνα στη Σλοβενία.
Συγκεκριμένα, η Πράγα, ως μια ζωντανή και οικονομική πόλη για να ζήσει κανείς, προσφέρει πολλούς λόγους σε νέες οικογένειες να μετακομίσουν εκεί. Για όσους σκέφτονται να ξεκινήσουν οικογένεια, η Τσεχία προσφέρει 185 εβδομάδες γονικής άδειας, επιτρέποντας στους γονείς να περνούν περισσότερο χρόνο δημιουργώντας αναμνήσεις κατά τα πρώτα χρόνια των παιδιών τους. Επιπλέον, έχει το έβδομο χαμηλότερο κόστος ζωής από τις πόλεις που αναλύθηκαν, ενώ υπάρχουν πολλές πολιτιστικές δραστηριότητες για να απολαύσει η οικογένεια, με το δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό μουσείων και γκαλερί ανά 100.000 (29,8), συμπεριλαμβανομένου του Εθνικού Τεχνικού Μουσείου και του Μουσείου Lego.
Η αυστριακή πόλη Γκρατς καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση ως μία από τις καλύτερες πόλεις για νέες οικογένειες σύμφωνα με τα δεδομένα. Η περιοχή διαθέτει πολλά εξαιρετικά σχολεία και βρεφονηπιακούς σταθμούς, έχοντας τον μεγαλύτερο αριθμό βρεφονηπιακών σταθμών ανά 100.000 άτομα (39), παρέχοντας πολλές επιλογές για τους γονείς να επιλέξουν το κατάλληλο για τα παιδιά τους. Επιπλέον, το Γκρατς κατατάσσεται στις 10 πρώτες πόλεις για την ασφάλεια, με χαμηλά ποσοστά εγκληματικότητας και εξαιρετική συνολική ασφάλεια.
Η Λιουμπλιάνα στη Σλοβενία κατατάσσεται στην τρίτη θέση, καταγράφοντας επίσης χαμηλό κόστος ζωής (το τρίτο χαμηλότερο, στην πραγματικότητα), ενώ διαθέτει πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και πανέμορφα τοπία. Η κοντινή απόσταση από τη λίμνη Bled σημαίνει ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν εκεί θα έχουν μερικά από τα ομορφότερα τοπία του κόσμου δίπλα τους.
Ολοκληρώνοντας την πρώτη πεντάδα είναι το Ελσίνκι και το Άμστερνταμ. Το Ελσίνκι, που αποτελεί μία από τις πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου, έχει το τέταρτο υψηλότερο σκορ ασφάλειας στις πόλεις που αναλύθηκαν. Το Άμστερνταμ, από την άλλη, έχει τα χαμηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων (2,58%).
Η Αθήνα αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις όπως:
- Χαμηλός μέσος μισθός (€973.92), καθιστώντας δύσκολη τη διαχείριση του κόστους ζωής για τις οικογένειες.
- Περιορισμένη γονική άδεια (17,4 εβδομάδες), πολύ κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
- Μέτρια επίδοση στην εκπαίδευση (76%), κάτι που μπορεί να περιορίσει τις ευκαιρίες για την ανάπτυξη των παιδιών.
- Χαμηλή κρατική δαπάνη για οικογενειακά επιδόματα και υψηλά επιτόκια στεγαστικών δανείων, που περιπλέκουν την οικονομική κατάσταση των νέων γονέων.
- Η πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, όπως βρεφονηπιακοί σταθμοί και πάρκα, είναι περιορισμένη, με μόλις 1,2 βρεφονηπιακούς σταθμούς ανά 100.000 κατοίκους.
Αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν συνολικά την ελκυστικότητα της πόλης για νέες οικογένειες. Καθώς οι συζητήσεις για την ποιότητα ζωής εντείνονται, ειδικά για την επόμενη γενιά, είναι κρίσιμο να εξετάσουμε τι εμποδίζει την Αθήνα από το να γίνει ένας πιο φιλικός προορισμός για οικογένειες.
Μεθοδολογία:
Αυτά τα δεδομένα κατατάσσουν 50 τοποθεσίες με βάση το πόσο καλές είναι για νέες οικογένειες. Για να το κάνουμε αυτό, χρησιμοποιήσαμε 12 διαφορετικούς παράγοντες. Αφού συλλέξαμε τα δεδομένα για τους παράγοντες, οι παράγοντες κανονικοποιήθηκαν ώστε να δώσουν μια βαθμολογία από το 0 έως το 1. Αν δεν υπήρχαν διαθέσιμα δεδομένα, δινόταν βαθμολογία 0. Οι κανονικοποιημένες τιμές στη συνέχεια αθροίστηκαν, για να δώσουν σε κάθε τοποθεσία συνολική βαθμολογία από το 12. Οι τοποθεσίες κατατάχθηκαν από την υψηλότερη στη χαμηλότερη βάση της συνολικής βαθμολογίας τους.
Οι παράγοντες έχουν ως εξής:
Μέσος Μισθός – Ο μέσος καθαρός μηνιαίος μισθός σε κάθε πόλη, σε AUD (δολάρια Αυστραλίας).
Συνδυαστική Γονική Άδεια – Η συνολική διάρκεια άδειας μητρότητας, πατρότητας και οποιασδήποτε επιπλέον γονικής άδειας σε κάθε χώρα, σε εβδομάδες.
Εκπαιδευτικό Επίπεδο – Το ποσοστό των ανθρώπων σε κάθε χώρα που έχουν αποφοιτήσει από το λύκειο ή το αντίστοιχο του.
Δαπάνες για Οικογενειακά Επιδόματα – Το ποσοστό του ΑΕΠ σε κάθε χώρα που δαπανήθηκε για οικογενειακά επιδόματα το 2020.
Επιτόκια Στεγαστικών Δανείων – Το επιτόκιο των στεγαστικών δανείων σε κάθε χώρα.
Δείκτης Ασφάλειας – Ένας δείκτης που κατατάσσει τα επίπεδα ασφάλειας σε κάθε πόλη, σύμφωνα με το Numbeo.
Δείκτης Υγειονομικής Περίθαλψης – Ένας δείκτης που κατατάσσει τις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης σε κάθε χώρα.
Δείκτης Κόστους Διαβίωσης – Ένας δείκτης που κατατάσσει το κόστος διαβίωσης σε κάθε πόλη, με έναν χαμηλότερο δείκτη να υποδεικνύει χαμηλότερο κόστος διαβίωσης.
Αριθμός Πάρκων – Ο αριθμός των πάρκων σε κάθε πόλη, σύμφωνα με το Tripadvisor.
Αριθμός Μουσείων & Πινακοθηκών – Ο αριθμός μουσείων και πινακοθηκών σε κάθε πόλη, σύμφωνα με το Tripadvisor, ανά 100.000 κατοίκους.
Αριθμός Αθλητικών Συλλόγων – Ο αριθμός των αθλητικών συλλόγων σε κάθε πόλη, σύμφωνα με το Tripadvisor, ανά 100.000 κατοίκους.
Αριθμός Παιδικών Σταθμών – Ο αριθμός των αποτελεσμάτων στο Google Maps για την αναζήτηση “Παιδικοί Σταθμοί σε Χ”, όπου Χ είναι η πόλη. Τα αποτελέσματα φιλτραρίστηκαν περαιτέρω για επιχειρηματικές κατηγορίες όπως «παιδικός σταθμός», «ημερήσια φροντίδα», «ομάδα παιχνιδιού», «νηπιαγωγείο» ή «προνήπιο».
Πηγή: clickatlife.gr