8.8 C
Nicosia
Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2025 | 1:09

Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη-«Ζούμε επειδή ΕΣΥ προσφέρεις»

Η 14η Ιουνίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη. Την ξεχωριστή αυτή ημέρα μας δίνεται η ευκαιρία να ευχαριστήσουμε τους εθελοντές αιμοδότες σε όλο τον κόσμο για τη δωρεά τους σε αίμα, ένα αγαθό πολύτιμο που δε διατίθεται «στα ράφια» των καταστημάτων, ούτε πωλείται έναντι αντιτίμου. Το δημιουργεί μόνο ο ανθρώπινος οργανισμός και το προσφέρει μόνο η ανθρώπινη ευαισθησία.

Παράλληλα, η ημέρα αποτελεί μια άριστη ευκαιρία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού γύρω από τη σημασία της τακτικής προσφοράς αίματος ή πλάσματος για τη δημιουργία ασφαλούς και βιώσιμης παροχής αίματος και προϊόντων αίματος, ώστε όλοι οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη να μπορούν να λαμβάνουν έγκαιρη θεραπεία.

Στην ανάδειξη της ζωτικής σημασίας πτυχής της διαθεσιμότητας επαρκούς και ασφαλούς αίματος κυρίως για τους πολυμεταγγιζόμενους ασθενείς με παθήσεις, όπως η θαλασσαιμία και η δρεπανοκυτταρική αναιμία, επικεντρώνεται το φετινό μήνυμα του ΠΟΥ για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη, με σύνθημα το «Ζούμε, επειδή ΕΣΥ προσφέρεις – Δώσε αίμα, δώσε πλάσμα, μοιράσου τη ζωή, μοιράσου συχνά».

Τέτοιοι συνάνθρωποί μας δεν έχουν ανάγκη από αίμα περιστασιακά, αλλά σε τακτά χρονικά διαστήματα και ζουν συχνά με την αγωνία της επάρκειας αίματος που θα τους εξασφαλίσει την πολύτιμη μετάγγιση που χρειάζονται για να κρατηθούν στη ζωή.

Είναι ενδεικτικό πως, σύμφωνα με δεδομένα που προκύπτουν από την «Παγκόσμια Ανασκόπηση Θαλασσαιμίας 2022» της Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας (ΔΟΘ)[1], περίπου 20-40% της συνολικής ποσότητας αίματος δίδεται για τη διαχείριση ατόμων με αιμοσφαιρινοπάθειες (κυρίως β-θαλασσαιμία) σε Κύπρο, Ελλάδα και Ιταλία, ενώ παρόμοια είναι τα ποσοστά και σε άλλες χώρες ανάλογα με τον επιπολασμό αυτών των ασθενειών.

Ωστόσο, τόσο η ίδια μελέτη όσο και στοιχεία που προέρχονται από τον ΠΟΥ[2] επισημαίνουν πως, ιδίως σε χώρες χαμηλού και μέσου εισοδήματος, οι υπηρεσίες αίματος αντιμετωπίζουν συχνά σοβαρές προκλήσεις στη διάθεση επαρκών ποσοτήτων αίματος και πλάσματος, και στην εξασφάλιση, παράλληλα, της ποιότητας και της ασφάλειάς τους, με αποτέλεσμα πάνω από 70% των ασθενών να αναφέρουν επαναλαμβανόμενες διακοπές ή αναβολές στις τακτικές μεταγγίσεις αίματος, οι οποίες αντιστοιχούν σε περισσότερες από 15 φορές ετησίως.

Παρά τις σημαντικές ανισότητες που εξακολουθούν να υφίστανται στη δυνατότητα πρόσβασης των ασθενών σε ασφαλές και επαρκές αίμα,  η Κύπρος κρατά με υπερηφάνεια τα σκήπτρα της εθελοντικής αιμοδοσίας σε αναλογία πληθυσμού ανά το παγκόσμιο και είναι, εδώ και χρόνια, αυτάρκης στην κάλυψη των αναγκών των ασθενών σε αίμα.

Είναι συγκινητικό πως το σπουδαιότερο αγαθό που μπορεί να προσφέρει κάποιος στον συνάνθρωπό του είναι το ίδιο του το αίμα, μέσα από την κορυφαία εκδήλωση εθελοντισμού και αγάπης. Την αιμοδοσία. Το να είμαστε αλληλέγγυοι και να προσφέρουμε στο σύνολο της κοινωνία είναι προσωπική ευθύνη και συνάμα η μεγαλύτερη μας δύναμη.

Ως ΔΟΘ, εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας ασθενών με θαλασσαιμία και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες, εξαίρουμε και ευχαριστούμε ξεχωριστά κάθε αφανή ήρωα, εθελοντή αιμοδότη που χαρίζει, απλόχερα και με ανιδιοτέλεια, πνοή ζωής στον πλησίον του και στο κοινωνικό σύνολο.

Στο πλαίσιο ανάδειξης της Παγκόσμιας Ημέρας, η ΔΟΘ έχει ετοιμάσει μια διαδικτυακή  μικροκαμπάνια με μηνύματα και γραφικά για την προώθηση της εθελοντικής αιμοδοσίας, ενώ θα μοιράζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθόλη τη διάρκεια του μήνα Ιουνίου ιστορίες ασθενών από όλο τον κόσμο των οποίων η ζωή συνεχίζεται χάρη στην αιμοδοσία.

[1] ‘Global Thalassaemia Review 2022’. TIF Publication (2022). https://thalassaemia.org.cy/what-we-do/global-thalassaemia-review/

[2] ‘Global Status Report on Blood Safety and Availability 2021’. World Health Organisation (2021). https://www.who.int/publications/i/item/9789240051683

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!