9.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 21:31

Μελέτη: Ένα ψάρι από τις λίμνες ή τους ποταμούς των ΗΠΑ ισοδυναμεί με το να πίνεις μολυσμένο νερό επί έναν μήνα

Η κατανάλωση ενός ψαριού γλυκού νερού που αλιεύεται σε ποτάμι ή λίμνη στις Ηνωμένες Πολιτείες ισοδυναμεί με την πόση νερού για ένα μήνα, μολυσμένου με τοξικά χημικά, καταδεικνύει έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας την Τρίτη.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι αόρατες αυτές χημικές ουσίες που ονομάζονται PFAS αναπτύχθηκαν για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1940 για να αντιστέκονται στο νερό και τη θερμότητα και τώρα χρησιμοποιούνται σε είδη όπως αντικολλητικά τηγάνια, υφάσματα, αφρούς πυρόσβεσης και συσκευασίες τροφίμων.

Η άφθαρτη φύση των PFAS, τους επιτρέπει να συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου στον αέρα, το έδαφος, τις λίμνες, τα ποτάμια, τα τρόφιμα, το πόσιμο νερό, ακόμη και το σώμα μας.

Υπήρξαν αυξανόμενες εκκλήσεις για αυστηρότερη ρύθμιση για τις ουσίες PFAS, που έχουν συνδεθεί με μια σειρά σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως ηπατική βλάβη, υψηλή χοληστερόλη, μειωμένες ανοσολογικές αποκρίσεις και πολλά είδη καρκίνου.

Για να ανακαλύψει τη μόλυνση από PFAS σε τοπικά αλιευμένα ψάρια, μια ομάδα ερευνητών ανέλυσε περισσότερα από 500 δείγματα από ποτάμια και λίμνες στις Ηνωμένες Πολιτείες, μεταξύ 2013 και 2015.

Το διάμεσο επίπεδο PFAS στα ψάρια ήταν 9.500 νανογραμμάρια ανά κιλό, σύμφωνα με την μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Environmental Research.

Σχεδόν τα τρία τέταρτα των ανιχνευθέντων ουσιών ήταν PFOS, μια από τις πιο κοινές και επικίνδυνες από τις χιλιάδες ουσίες ΡFAS.

Η κατανάλωση μόνο ενός ψαριού του γλυκού νερού ισοδυναμούσε με πόσιμο νερό με PFOS σε 48 μέρη ανά τρισεκατομμύριο για ένα μήνα, υπολόγισαν οι ερευνητές.

Πέρυσι η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ μείωσε το επίπεδο των PFOS στο πόσιμο νερό που θεωρείται ασφαλές σε 0,02 μέρη ανά τρισεκατομμύριο.

Το συνολικό επίπεδο PFAS στα ψάρια του γλυκού νερού ήταν 278 φορές υψηλότερο από αυτό που βρέθηκε στα ψάρια που πωλούνται στο εμπόριο, ανέφερε η μελέτη.

Τα ευρήματα ήταν «ιδιαίτερα ανησυχητικά λόγω των επιπτώσεων στις μειονεκτούσες κοινότητες που καταναλώνουν ψάρια ως πηγή πρωτεΐνης ή για κοινωνικούς ή πολιτιστικούς λόγους», ανέφερε επικεφαλής ερευνητής στην ΜΚΟ Environmental Working Group.

Επίσης ο Πάτρικ Μπερν, ερευνητής περιβαλλοντικής ρύπανσης στο Πανεπιστήμιο John Moores του Ηνωμένου Βασιλείου είπε ότι οι ουσίες PFAS είναι «πιθανώς η μεγαλύτερη χημική απειλή που αντιμετωπίζει η ανθρώπινη φυλή στον 21ο αιώνα».

«Αυτή η μελέτη είναι σημαντική γιατί παρέχει τα πρώτα στοιχεία για την ευρεία μεταφορά των PFAS απευθείας από τα ψάρια στον άνθρωπο», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Andrews ζήτησε πολύ πιο αυστηρούς κανονισμούς για να τερματιστούν όλες οι μη βασικές χρήσεις των ουσιών αυτών.

Η Δανία, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Νορβηγία και η Σουηδία υπέβαλαν, την περασμένη Παρασκευή, πρόταση για την απαγόρευση των PFAS στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων της ΕΕ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!