Παρουσία του Υπουργού ‘Αμυνας Μιχάλη Γιωργάλλα και με τη σκέψη στραμμένη στη κατεχόμενη Λύση, τελέστηκε το μεσημέρι του Σαββάτου, στον Ιερό Ναό Αγίου Σάββα στα Λιβάδια, προϊσταμένου του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου, η κηδεία της Βασιλικής Ανδρέα Παπαδημήτρη, που υπήρξε σύζυγος του ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου.
Ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος σε αποχαιρετιστήριο λόγο του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι θα θυμόμαστε πάντοτε αυτόν τον άνθρωπο που πέρασε δίπλα από τον μεγάλο σταυραετό όχι μόνο του Μαχαιρά και της Κύπρου, όχι μόνο της Λύσης, όχι μόνο της Μεσαορίας, αλλά ολόκληρου του Ελληνισμού.
Ο Πρόεδρος των Συνδέσμων Αγωνιστών ΕΟΚΑ Γιάννης Σπανός είπε ότι σήμερα κατευοδώνουμε την κόρη της ΕΟΚΑ που ευτύχησε στην αγάπη, στη νιότη της, στο μυστήριο του γάμου με το ίνδαλμα της ιστορίας τον Υπαρχηγό του Διγενή, τον Γρηγόρη, που άνοιξε τα φτερά της ψυχής του στην ανάερη αύρα της αθανασίας, το μαύρο δειλινό της 3ης Μαρτίου 1957.
Χαρακτήρισε τραγική τη ζωή της Βασιλικής η οποία αγάπησε το νέο που κέρδισε τη δάφνη της δόξας στον ανθό της νιότης του, ενώ το κρυφό γάμο τέλεσε ο Παπάσταυρος ενώπιον μιας μικρής ομάδας, δύο αντρών και δύο γυναικών της ΕΟΚΑ.
Στον επικήδειο λόγο του ο Δήμαρχος Λύσης Ανδρέας Καουρής ανέφερε ότι ο σημερινός αποχαιρετισμός γίνεται με τη σκέψη στραμμένη στη Λύση, την ιστορία μας και τους πρωταγωνιστές της.
Ο Δήμαρχος Λύσης έκανε αναφορά στη ζωή της εκλιπούσας και είπε πως στα χωράφια του Πιερή Αυξεντίου που δούλεψε ως εργάτρια, τη γνώρισε, την αγάπησε ο γιος του Γρηγόρης και της ζήτησε να παντρευτούν, επιθυμία και των δύο που έγινε δεκτή από τις δύο οικογένειες.
Ανέφερε ότι το 1953 η Βασιλική αρραβωνιάζεται με τον Γρηγόρη, όταν αυτός επέστρεψε από τα Σκόπια και εκεί που προγραμμάτιζαν το γάμο τους ήρθε το ξέσπασμα της επανάστασης εναντίον του Αγγλικού ζυγού.
“Το καθήκον προς την πατρίδα ήταν υπεράνω όλων, ενώ με την 1η Απριλίου ο Γρηγόρης είναι ο πρώτος καταζητούμενος. Διορίζεται Τομεάρχης Κερύνειας αφού πρώτα υπήρξε Τομεάρχης Αμμοχώστου και κρύβεται στα σπίτια και τα βουνά του Καραβά”, είπε ο κ. Καουρής.
Ο Δήμαρχος Λύσης ανέφερε ακόμη ότι το 1966 η εκλιπούσα αποφασίζει να παντρευτεί τον συγχωριανό και συναγωνιστή της Ανδρέα Παπαδημήτρη, έναν άνθρωπο που είχε τη δική του προσφορά στον αγώνα.
Η κόρη της εκλιπούσας Σταυρούλα Κασσιανού, ανέφερε πως η αγαπημένη μητέρα ξεκίνησε σήμερα για το τελευταία αιώνιο ταξίδι της, το ταξίδι της λύτρωσης.
Είπε ότι βασανίστηκε πολύ στη ζωή της από μικρή και ότι ήταν πιστή στον αγώνα της ΕΟΚΑ και βοηθούσε όπως μπορούσε.
‘Εγινε κατάθεση στεφάνων μεταξύ άλλων εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, της Προέδρου της Βουλής, Κομμάτων, του Μητροπολίτη Κιτίου, του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης ΕΟΚΑ 55-59, Συνδέσμων Αγωνιστών ΕΟΚΑ 55-59, του Κέντρου Μελετών «Γρηγόρης Αυξεντίου», Δημάρχων και Σωματείων.
Στην κηδεία παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων βουλευτές, Δήμαρχοι, συγγενείς και φίλοι της εκλιπούσας και πλήθος κόσμου.