17.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 15:02

Η μοναχή που τροφοδοτεί το αντιεμβολιαστικό κίνημα της Ισπανίας

Έχει ιατρική εκπαίδευση και πολλά επιχειρήματα. Δεν έχει συντηρητική στάση ούτε φοβάται να εκφραστεί. Ο λόγος της συχνά ακούγεται προκλητικός, ειδικά για τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Η αδερφή Τερέζα Φορκάδε, από τις πλέον αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της καθολικής εκκλησίας στην Ισπανία, έχει συγκρουστεί με κυβερνήσεις, τις φαρμακευτικές, και με τον Πάπα τον ίδιο.

Η μοναχή έστρεψε πρώτη φορά τη δημοσιότητα πάνω της όταν πριν από χρόνια εξέφρασε τις τολμηρές της για άνθρωπο της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας απόψεις σχετικά με τον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου και τις εκτρώσεις.

Έπειτα απέκτησε συχνές εμφανίσεις στις τηλεοπτικές εκπομπές για να εκφράζει τη γνώμη της πάνω σημαντικά θέματα όπως τη στήριξή της στην ανεξαρτησία της Καταλονίας ή την πανδημία και τα εμβόλια. Η ίδια διαθέτει μερική ιατρική εκπαίδευση, την οποία απέκτησε στις ΗΠΑ, και κατά την διάρκεια της οποίας διαμόρφωσε την άποψη πως οι εμβολιασμοί ενδέχεται κάποια μέρα να θέσουν σε κίνδυνο την ελεύθερη κοινωνία.

Τώρα μια δεκαετία μετά και με την πανδημία να σαρώνει τον κόσμο, η ίδια πιστεύει ότι αυτή η μέρα έχει φτάσει, προειδοποιώντας μάλιστα για τη χρήση των εμβολίων την ώρα που η επιστημονική κοινότητα και οι κυβερνήσεις ανησυχούν ότι το αντιεμβολιαστικό κίνημα θα μπορούσε να απειλήσει την ανάκαμψη της Ευρώπης από την πανδημία.

Όπως η ίδια εξηγεί, είναι σημαντικό να είναι δυνατή η κριτική, να ακούγονται οι διαφορετικές φωνές. Και τονίζει πως οι αμφιβολίες της επικεντρώνονται τόσο στα ίδια τα εμβόλια όσο στο δικαίωμά της να τα αμφισβητήσει δημοσίως. «Η απάντηση δεν μπορεί να είναι ότι σε μια περίοδο κρίσης, η κοινωνία δεν μπορεί να επιτρέψει την κριτική – ακριβώς τότε χρειαζόμαστε», υποστηρίζει.

Αυτό όμως που αποκαλεί κριτική θεωρείται από πολλούς στην επιστημονική κοινότητα ως παραπληροφόρηση.

Η αδελφή Τερέζα βρίσκεται τώρα σε αντιπαράθεση με κυβερνήσεις, την ιατρική κοινότητα εμπειρογνώμονες ακόμη και με τον ίδιο τον Πάπα Φραγκίσκο, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι εκστρατείες εμβολιασμού είναι η μόνη διέξοδος διαφυγής από μια πανδημία που έχει σκοτώσει περισσότερα από τρία εκατομμύρια ανθρώπους και πλήττει τις παγκόσμιες οικονομίες.

Τι ακριβώς υποστηρίζει

Δύσκολο να την κατατάξει κανείς σε μία κατηγορία, η αδερφή Τερέζα αναγνωρίζει ότι ορισμένα εμβόλια είναι ευεργετικά, αλλά αντιτίθεται στο να είναι υποχρεωτικά. Οι αμφιβολίες της σχετικά με τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από την άποψή της ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν πρέπει χαίρουν εμπιστοσύνης ενώ κρίνει ότι οι κλινικές δοκιμές για τα εμβόλια του Covid έγιναν βιαστικά.

Αντλεί αξιοπιστία από την ιδιότητά της ως μοναχή αλλά και την ιατρική της εκπαίδευση. Μάλιστα αν και αριστερών πεποιθήσεων, έχει γίνει ιδιαίτερα ελκυστική σε ακροδεξιούς και ομάδες που ασπάζονται θεωρίας συνωμοσίας. Οι ομάδες αυτές συνήθως επιδιώκουν να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στα εμβόλια διαδίδοντας μισές αλήθειες που συνήθως μπλέκονται με γεγονότα με μικρές διαφοροποιήσεις και μεταφέρονται από άτομα με διαπιστευτήρια, που γίνονται πιστευτά.

«Ποτέ δεν αμφισβήτησα τις καλές προθέσεις της», σχολιάζει ο Χοσέ Μ. Μαρτίν Μορένο, καθηγητής προληπτικής ιατρικής και δημόσιας υγείας στην Ισπανία. «Αλλά οι πιο επικίνδυνοι άνθρωποι είναι εκείνοι που έχουν μισές αλήθειες, επειδή έχουν κάποιο στοιχείο της αλήθειας κάπου», προσθέτει.

Κακό timing

Τι αντίκτυπο μπορεί να έχει το «ρεύμα» της μοναχής σε μια κρίσιμη για την μάχη κατά της πανδημίας φάση, κατά την οποία μάλιστα πρέπει να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί που αντιμετωπίζουν όχι μόνο πρακτικές δυσκολίες αλλά και ανησυχίες για την ασφάλεια των εμβολίων- μετά και τα σπάνια περιστατικά θρομβώσεων που έχουν συνδεθεί με εμβόλια των AstraZeneca και Johnson & Johnson που οδήγησαν κάποιες χώρες στον περιορισμό ή το πάγωμα της χορήγησής τους αυξάνοντας τη διστακτικότητα για τους εμβολιασμούς;

Στην ισπανική πρωτεύουσα, τη Μαδρίτη, έπειτα από την απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει το όριο ηλικίας για την χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, μόνο το ένα τρίτο των Ισπανών εμφανίστηκε στα ραντεβού τους για να εμβολιαστεί, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι. Παράλληλα, η χώρα βρίσκεται στην αρχή αυτού που φαίνεται να είναι ένα τέταρτο κύμα λοιμώξεων.

Παρά τη σχετική απομόνωσή της στο μοναστήρι, το μήνυμα της αδελφής Τερέζα φτάνει όλο και σε περισσότερους ανθρώπους σε όλη την Ισπανία.

Μια ομάδα 120.000 μελών, γνωστή για τις ακροδεξιές θεωρίας συνωμοσίας, συχνά διαδίδει τις αμφιλεγόμενες συμβουλές της σχετικά με τις θεραπείες κορωνοϊού στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

Μια άλλη δημοφιλής ομάδα που αρνείται ακόμη και την ύπαρξη της πανδημίας την επιδοκίμασε πρόσφατα σε ένα βίντεο στο Facebook στο οποίο η ίδια αμφισβητούσε την ασφάλεια των εμβολίων κατά του Covid.

Η αδελφή Τερέζα, αν και αριστερή, δεν απομακρύνεται από τους δεξιούς οπαδούς, αποκαλώντας την δυσπιστία της για ορισμένα εμβόλια ως «εγκάρσια αμφισβήτηση ικανή να προσεγγίσει ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων».

Από το μοναστήρι της, η ίδια προσπάθησε να εξηγήσει τη βάση της λογικής της, ότι οι εταιρείες που της οδηγούν τα κέρδη δεν μπορούν να χαίρουν εμπιστοσύνης για την παροχή ασφαλών εμβολίων.

Το μανιφέστο

Όπως είπε, οι απόψεις της είχαν διαμορφωθεί πολύ πριν γίνει μοναχή, κατά τη διάρκεια της ιατρικής της εκπαίδευσης στις ΗΠΑ από το 1992 έως το 1995. Γυρίζοντας πίσω στο παρελθόν της, θυμάται όταν μια ασθενής στο νοσοκομείο Buffalo της Νέας Υόρκης χρειαζόταν ακρωτηριασμό. Αφού αφαιρέθηκε το άκρο του και χρειαζόταν προσθετικό μέλος, η ασφαλιστική εταιρεία αρνήθηκε να πληρώσει.

Κι έτσι το 1997 κατέληξε στο μοναστήρι του Αγίου Βενέδικτου, στο Μονσεράτ, έξω από τη Βαρκελώνη. Εκεί το 2006, έγραψε ένα μανιφέστο 45 σελίδων με τίτλο «Τα εγκλήματα των μεγάλων φαρμακευτικών» όπου υποστηρίζει ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες ήταν εχθρός της δημόσιας υγείας, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα μια διαφωνία μεταξύ των αφρικανικών κυβερνήσεων και των φαρμακοβιομηχανιών σχετικά με τα φάρμακα για το AIDS.

Η δυσπιστία της απέναντι στα μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες μεγάλωνε σταθερά καθώς προέκυψαν και άλλα σκάνδαλα φαρμακοβιομηχανιών, κι έτσι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα κέρδη ήταν ασυμβίβαστη έννοια με τη δημόσια υγεία.

Από τον H1N1 στον κορωνοϊό και τις θεωρίες συνωμοσίας

Στη συνέχεια, το 2009, ήρθε το ξέσπασμα του ιού H1N1 και η «γρίπη των χοίρων» έγινε πανδημία. Οι κυβερνήσεις άρχισαν να συζητούν για τη μαζική εκστρατεία εμβολιασμού και με ποιες εταιρείες θα μπορούσαν να συνεργαστούν.

Η αδελφή Τερέζα μίλησε κατά των προσπαθειών αυτών  σε ένα online βίντεο με 1,2 εκατομμύρια προβολές και μεταφράστηκε σε οκτώ γλώσσες προτού το Vimeo προχωρήσει στην απομάκρυνσή του από την πλατφόρμα.

Στο διάρκειας 55 λεπτών βίντεο, εμφανίστηκε ως μοναχή και συστήθηκε ως γιατρός. Αρχικά, επανέλαβε τα καθιερωμένα επιστημονικά νέα, λέγοντας ότι ο ιός ήταν λιγότερο θανατηφόρος από τις προηγούμενες εξάρσεις της γρίπης στο παρελθόν. Στη συνέχεια, μετατράπηκε σε θεωρία συνωμοσίας.

Υπενθύμισε ένα περιστατικό εκείνο το έτος κατά το οποίο η εταιρεία υγειονομικής περίθαλψης Baxter είπε ότι είχε αναμίξει κατά λάθος δύο στελέχη γρίπης σε ένα εργαστήριο, με αποτέλεσμα τον θάνατο πειραματόζωων. Η Baxter, η οποία αργότερα παρήγαγε ένα εμβόλιο για τη γρίπη των χοίρων, είπε ότι κανείς δεν είχε τραυματιστεί, αλλά οι ειδικοί δήλωσαν τότε ότι είχαν προβλήματα από το λάθος.

Στο μυαλό της όμως, ένα εργαστηριακό λάθος έγινε κάτι πιο απαίσιο και ύποπτο. Η αδελφή Τερέζα, στο βίντεο, ισχυρίστηκε χωρίς απόδειξη ότι η Baxter θα προσπαθούσε να κατασκευάσει νέους ιούς με σκοπό να επωφεληθούν από πιθανά εμβόλια, ειδικά εάν η χρήση τους γινόταν υποχρεωτική.

Με το ξέσπασμα του νέου κορωνοϊού, η αδελφή Τερέζα είπε ότι ένιωθε ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται. «Έχουν μια σειρά από μυστικά συμβόλαια, σε τιμές πολλές φορές από αυτό που θα έπρεπε», είπε για εταιρείες που παράγουν εμβόλια κατά του κορωνοϊού.

Ο Δρ Μαρτίν Μορένο, ο οποίος έχει συνεργαστεί με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, συμμερίζεται τις ανησυχίες της για τα συμβόλαια. Όπως είπε, αξίζει κάποια απογοήτευση για τις δοκιμές του εμβολίου της AstraZeneca, των οποίων τα αποτελέσματα αμφισβητήθηκαν, μεταξύ άλλων ζητημάτων,  για τη χρήση παρωχημένων πληροφοριών.

Αλλά, όπως υπογράμμισε, η αδελφή Τερέζα έχει το έχει τραβήξει πολύ μακριά και η φήμη της είχε γίνει επικίνδυνη.

Η ίδια θεωρεί ότι δεν αποτελεί κίνδυνο και ότι τα ερωτήματα που θέτει σχετικά με τα εμβόλια, που είχαν τεθεί πολύ πριν από την πανδημία, είχαν έρθει απλά πριν από την ώρα τους.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr με πληροφορίες από New York Times

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!