7.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 9:55

ΕΡΕΥΝΑ: 3 στους 4 Κύπριους δηλώνουν ικανοποιημένοι από την ποιότητα ζωής τους

Ικανοποιημένοι σε μεγάλο ή αρκετό βαθμό με την ποιότητα ζωής τους, δηλώνουν τρεις στους τέσσερις στην Κύπρο.

Αυτό αναφέρεται σε έρευνα με θέμα «Στάσεις και αντιλήψεις για τη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων και την ενεργό πολιτότητα», καθώς και του Προγράμματος “Active Minds”, που παρουσιάστηκε την Τετάρτη στο Προεδρικό Μέγαρο από το Γραφείο Επιτρόπου του Πολίτη και την Εθνική Αρχή Στοιχημάτων.

Ωστόσο, τα ευρήματα της έρευνας δεικνύουν ότι προβληματισμό προκαλούν οι αντιλήψεις των νέων αναφορικά με την ύπαρξη ενθαρρυντικών προοπτικών για αυτούς, καθώς ο βαθμός συμφωνίας με τη δήλωση αγγίζει τον μέσο όρο (4,93/10), ενώ μόλις 4% αξιολογούν με 9 ή 10/10 τη δήλωση.

Αναφορικά με τις συνήθειες ενημέρωσής τους, οι νέοι φαίνεται να αξιοποιούν ψηφιακά μέσα ενημέρωσης.

Όπως λέχθηκε στην παρουσίαση της έρευνας, οι βασικές ασχολίες των νέων κατά τον ελεύθερο τους χρόνο αφορούν τη συναναστροφή με την οικογένεια και τους φίλους τους, τον αθλητισμό, καθώς και την ενασχόληση με το διαδίκτυο και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Η έννοια του ενεργού πολίτη, σύμφωνα με τους νέους, δεν μπορεί να προσδιοριστεί μέσα από μια μονοδιάστατη προσέγγιση, αλλά περιλαμβάνει ένα συνονθύλευμα χαρακτηριστικών και ικανοτήτων – προσομοιάζει δηλαδή με ένα περίτεχνο μωσαϊκό.

Βασικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα του ενεργού πολίτη είναι, σύμφωνα με τους νέους, η συμμετοχή στα κοινά, ο εθελοντισμός και η συμμετοχή σε εκλογικές διαδικασίες.

Πέρα από τα βασικά του χαρακτηριστικά γνωρίσματα, άλλες πτυχές που συνθέτουν την έννοια του ενεργού πολίτη σχετίζονται με την κοινωνικότητα, τη δημιουργικότητα, την ενημέρωση, την ευαισθησία για την κοινωνία και το περιβάλλον και την ανάληψη πρωτοβουλιών.

Σύμφωνα με την έρευνα, μόλις το ¼ των νέων έχει εμπλακεί σε οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών κατά τους τελευταίους 12 μήνες. Οι οργανώσεις που συγκέντρωσαν τα υψηλότερα ποσοστά συμμετοχής αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος (27%), τις δραστηριότητες για παιδιά και εφήβους (19%) και τα ανθρώπινα δικαιώματα και την κοινωνική δικαιοσύνη (18%).

Η έλλειψη χρόνου αποτελεί για την πλειοψηφία (55%) των νέων τον λόγο που δεν συμμετείχαν σε εθελοντικές ομάδες.

Αναφορικά με τον βαθμό ταύτισής τους με χαρακτηριστικά γνωρίσματα των ενεργών πολιτών, οι υψηλότεροι βαθμοί ταύτισης καταγράφηκαν στις παραμέτρους που σχετίζεται με την εξόφληση κοινωνικών οφειλών (πληρώνω φόρους 4.74/5), την προστασία του περιβάλλοντος (4.56/5), και της συμμετοχής σε εκλογικές διαδικασίες.

Κατά την εισαγωγική του παρέμβαση, ο Επίτροπος του Πολίτη κ. Παναγιώτης Σεντώνας, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι η έρευνα θα αξιοποιηθεί για την ανάπτυξη της Εθνικής Στρατηγικής για την Ενεργό Πολιτότητα και τη Συμμετοχική Διακυβέρνηση.

Όπως ανέφερε, η Στρατηγική θέτει το πολιτικό πλαίσιο, το όραμα, τους στόχους και τις προτεραιότητες σε σχέση με την ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων.

Επίσης, σημείωσε, ότι στα ευρήματα βασίζεται το Πρόγραμμα ‘Active Minds’, σκοπός του οποίου είναι η καλλιέργεια γνώσεων, δεξιοτήτων και στάσεων, που θα ενδυναμώσουν την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στον δημόσιο βίο.»

Η κ. Ιωάννα Φιάκκου, Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων, η οποία στηρίζει την υλοποίηση του Προγράμματος “Active Minds”, στον δικό της χαιρετισμό, σημείωσε ότι «συνέργειες όπως αυτή με τον Επίτροπο του Πολίτη για την υλοποίηση του προγράμματος ‘Active Minds’ συμβάλλουν στον στρατηγικό στόχο της Αρχής για προστασία και ενδυνάμωση του κοινωνικού συνόλου και στην έμμεση πρόληψη προβληματικών συμπεριφορών και ανάπτυξη προστατευτικών παραγόντων στους νέους και στις νέες.

Μέσα από το πρόγραμμα και τις εκπαιδευτικές θεματικές, είπε, οι νέοι θα αναπτύξουν εξαιρετικής σημασίας για τη σημερινή κοινωνία δεξιότητες και θα αντιληφθούν τη σημασία της ενεργού πολιτότητας για την προσωπική τους πρόοδο.

«Είμαστε σίγουροι ότι το ‘Active Minds’ θα αγκαλιαστεί από την κοινωνία των πολιτών και θα συμβάλει στη δημιουργία των αυριανών ενεργών πολιτών μιας βιώσιμης και ανθεκτικής κοινωνίας», πρόσθεσε.

Στη δική του εισαγωγική παρέμβαση, ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Ν. Φελλάς, Ανώτερος Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, τόνισε ότι η έρευνα έρχεται να διαφωτίσει με εγκυρότητα και επιστημονική τεκμηρίωση τον ρόλο των κοινωνικών εταίρων και ιδιαίτερα τη συμβολή των νέων στη διαμόρφωση του κοινωνικο-πολιτικού γίγνεσθαι.

«Μέσα από την παρουσίαση των αποτελεσμάτων, θα διαπιστώσουμε ότι οι πολίτες καλούνται να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στην οικοδόμηση μιας υγιούς δημοκρατικής κοινωνίας, αναπτύσσοντας δεξιότητες και στάσεις ενεργού πολιτότητας», σημείωσε.

Τα βασικά ευρήματα της έρευνας παρουσίασε ο Δρ Αλέξανδρος Αντωναράς, Αντιπρόεδρος Φοιτητικών Υπηρεσιών και Αναπληρωτής Καθηγητής της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!