Η χρήση παράνομων ουσιών είναι ένα πολυσύνθετο ζήτημα που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Πολλοί άνθρωποι οι οποίοι κάνουν χρήση παράνομων ουσιών έρχονται αντιμέτωποι με το κοινωνικό στίγμα και διακρίσεις, γεγονός που οδηγεί σε περισσότερη σωματική και ψυχική βλάβη για το άτομο. Παράλληλα, αποτρέπει τα άτομα αυτά από το να ζητήσουν πρόσβαση στη βοήθεια που χρειάζονται. Το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (United Nations Office on Drugs and Crime, UNODC) αναγνωρίζει τη σημασία της υιοθέτησης μιας ανθρωποκεντρικής προσέγγισης στις πολιτικές για τις παράνομες ουσίες, με έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα, τη συμπόνια και τις επιστημονικά τεκμηριωμένες παρεμβάσεις.
Η 26η Ιουνίου έχει οριστεί ως η Διεθνής Ημέρα κατά της Χρήσης και της Παράνομης Διακίνησης Ναρκωτικών, και αποσκοπεί στην ενίσχυση της συνεργασίας και της συλλογικής δράσης για τη δημιουργία μιας κοινωνίας απαλλαγμένης από τις παράνομες ουσίες.
Η φετινή εκστρατεία στοχεύει στην καταπολέμηση του στιγματισμού και των διακρίσεων κατά των ατόμων που κάνουν χρήση παράνομων ουσιών, προωθώντας κατάλληλες εκφράσεις και συμπεριφορές που σέβονται και δεν επικρίνουν.
Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών είναι ένα κάλεσμα για:
- Ευαισθητοποίηση σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις που επιφέρει το στίγμα και οι διακρίσεις στα άτομα που κάνουν χρήση παράνομων ουσιών αλλά και στις οικογένειές τους.
- Ευαισθητοποίηση σχετικά με τα λοιμώδη νοσήματα του HIV και της ηπατίτιδας ανάμεσα στα άτομα που κάνουν χρήση παράνομων ουσιών και στην επέκταση και ενίσχυση των προγραμμάτων πρόληψης της μετάδοσης τους.
- Προώθηση επιστημονικά τεκμηριωμένων υπηρεσιών, σε εθελοντική πάντα βάση, για όλους τους ανθρώπους που κάνουν χρήση παράνομων ουσιών.
- Εκπαίδευση σχετικά με τις διαταραχές χρήσης ουσιών, τις διαθέσιμες θεραπείες και τη σημασία της έγκαιρης παρέμβασης και υποστήριξης.
- Συνηγορία υπέρ των εναλλακτικών προσεγγίσεων αντί των καταναγκαστικών κυρώσεων για αδικήματα που σχετίζονται με τις παράνομες ουσίες.
- Καταπολέμηση του στίγματος και των διακρίσεων προωθώντας τον κατάλληλο τρόπο έκφρασης και συμπεριφορές που σέβονται και δεν επικρίνουν.
- Ενδυνάμωση των νέων και των κοινοτήτων για την πρόληψη της χρήσης παράνομων ουσιών και του εθισμού.
Η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ), ως ο συντονιστικός φορέας της Κύπρου στον τομέα των νόμιμων και παράνομων ουσιών εξάρτησης και της παθολογικής ενασχόλησης με τα τυχερά παιχνίδια προωθεί όλα τα πιο πάνω μέσα από την Εθνική Στρατηγική για την Αντιμετώπιση της Εξάρτησης 2021- 2028 και το Σχέδιο Δράσης 2021-2024. Η προσέγγιση της Εθνικής Στρατηγικής 2021-2028 είναι ανθρωποκεντρική, ολιστική, ισορροπημένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη ως προς την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Όραμα της ΑΑΕΚ είναι τα παιδιά, οι νέοι μας αλλά και όλοι οι πολίτες της Κύπρου να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας, μείωσης της βλάβης και κοινωνικής υποστήριξης. Στοχεύουμε τα παιδιά και οι νέοι/ες μας να υιοθετήσουν ένα υγιή τρόπο ζωής, δίνοντας τους τις απαραίτητες ευκαιρίες να αναπτύξουν δεξιότητες και να ενισχύσουν τον χαρακτήρα τους, έτσι ώστε να φτάσουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Η ΑΑΕΚ εργάζεται για τη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος και προάγει την εξάλειψη του κοινωνικού στίγματος, αλλά και την παροχή βοήθειας σε αυτούς που την χρειάζονται.
Στα πλαίσια της Διεθνούς Ημέρας κατά της Χρήσης και της Παράνομης Διακίνησης Ναρκωτικών, η ΑΑΕΚ θα παρουσιάσει στις 26 Ιουνίου 2023 την Ετήσια Ανασκόπηση, η οποία περιλαμβάνει τις κύριες δραστηριότητές της για το 2022. Μέσα από την ετήσια ανασκόπηση διαφαίνονται οι εξελίξεις ανά πυλώνα, καθώς και οι συστάσεις της ΑΑΕΚ προς τα Υπουργεία για την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής και οι προτεραιότητες μας για το ερχόμενο έτος.
Παράλληλα, θα παρουσιαστεί η Ευρωπαϊκή Έκθεση για τα Ναρκωτικά 2023 του Ευρωπαϊκού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Τοξικομανίας (EMCDDA), η οποία παρουσιάζει τις τάσεις και εξελίξεις της κατάστασης των παράνομων ουσιών στην Ευρώπη. Η έκθεση εστιάζει στη χρήση και την διακίνηση των παράνομων ναρκωτικών και τις συναφείς επιπτώσεις. Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί και η κατάσταση του φαινομένου στην Κύπρο με βάση τα πιο πρόσφατα δεδομένα.