7.8 C
Nicosia
Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2025 | 10:16

Γιατί κάποιοι άνθρωποι κρυώνουν περισσότερο; Ο ρόλος της διατροφής

Οι «θερμοστάτες» των ανθρώπων φαίνεται πως δεν είναι το ίδιο ρυθμισμένοι για όλους. Και υπάρχει εξήγηση γι’ αυτό.

Έχει συμβεί σε όλους: Ενώ είμαστε έξω με 5 layers ρούχα και ακόμη έχουμε εσωτερικό τρέμουλο από το κρύο,  δίπλα μας βρίσκεται κάποιος με ένα απλό ανοιξιάτικο μπλουζάκι, δείχνοντας πιο χαλαρός και από γάτα που λιάζεται. Αυτή η διαφορετική αντιμετώπιση και αίσθηση του κρύου δεν είναι τυχαία και μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως ο μεταβολισμός, η μυϊκή μάζα, η κυκλοφορία του αίματος, οι ορμόνες, ακόμη και η διατροφή.

Πώς συνδέεται η κυκλοφορία του αίματος με την αίσθηση του κρύου;
Όπως γνωρίζουμε, το αίμα μεταφέρει θερμότητα στα άκρα και βοηθάει μέσα από την κυκλοφορία του να τα αισθανόμαστε ζεστά. Αν, ωστόσο, η κυκλοφορία είναι ανεπαρκής, τα χέρια και τα πόδια τείνουν να παραμένουν παγωμένα. Καταστάσεις όπως η χαμηλή αρτηριακή πίεση, η αναιμία και η κακή αγγειακή λειτουργία μπορούν να επιδεινώσουν την αίσθηση του κρύου. Το σώμα μας διαθέτει μηχανισμούς θερμορύθμισης, όπως η αγγειοσυστολή (στένωση των αιμοφόρων αγγείων) για τη διατήρηση της θερμότητας στο κεντρικό τμήμα του σώματος. Αν, όμως, η αγγειοσυστολή είναι υπερβολική ή αν τα αιμοφόρα αγγεία δεν λειτουργούν σωστά, το αίμα δεν φτάνει επαρκώς στα άκρα, προκαλώντας έντονη αίσθηση κρύου.

Τι άλλο επηρεάζει την αντοχή μας στο κρύο
Μεταβολικός ρυθμός
Άτομα με υψηλότερο μεταβολισμό παράγουν περισσότερη θερμότητα. Αντίθετα, όσοι έχουν αργό μεταβολισμό (π.χ. λόγω υποθυρεοειδισμού) μπορεί να αισθάνονται κρύο πιο έντονα.

Μυϊκή μάζα και λίπος
Οι μύες παράγουν θερμότητα, ενώ το λίπος λειτουργεί ως μονωτικό. Όσοι έχουν χαμηλό ποσοστό λίπους και μυϊκής μάζας τείνουν να κρυώνουν περισσότερο.

Αναιμία και σίδηρος
Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να προκαλέσει κακή οξυγόνωση των ιστών, οδηγώντας σε μειωμένη θερμορύθμιση.

Κυκλοφορικά προβλήματα
Παθήσεις όπως η νόσος Raynaud (υπερβολική αντίδραση των αγγείων στο κρύο) μπορούν να επιδεινώσουν την αίσθηση του κρύου στα άκρα.

Ορμονικές επιδράσεις
Οι γυναίκες συχνά κρυώνουν περισσότερο λόγω ορμονικών διακυμάνσεων, οι οποίες επηρεάζουν την κυκλοφορία και τη θερμορύθμιση.

Τι ρόλο παίζει η διατροφή
Για ακόμη μια φορά, το τι θα βάλουμε στο πιάτο μας μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος και στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος. Μερικά θρεπτικά συστατικά και τρόφιμα μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην αντοχή στο κρύο:

Σίδηρος και Βιταμίνη Β12 για την αιμάτωση
Η επαρκής πρόσληψη σιδήρου είναι ζωτικής σημασίας για τη μεταφορά οξυγόνου μέσω των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι τα όσπρια, το σπανάκι, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, ενώ για καλύτερη απορρόφηση, ο συνδυασμός τους με βιταμίνη C (π.χ., λεμόνι, πιπεριές, ακτινίδια) είναι ωφέλιμος. Η βιταμίνη Β12, που παίζει ρόλο στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, βρίσκεται σε εμπλουτισμένα φυτικά προϊόντα και συμπληρώματα για όσους ακολουθούν φυτική διατροφή.

Καλά λιπαρά για καλή αγγειακή λειτουργία
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, σε τρόφιμα όπως ο λιναρόσπορος, οι σπόροι τσία και τα καρύδια, συμβάλλουν στην καλή αγγειακή υγεία και μειώνουν τη φλεγμονή, βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος.

Τροφές που βοηθούν στην αγγειοδιαστολή
Ορισμένα τρόφιμα βοηθούν τα αιμοφόρα αγγεία να χαλαρώσουν και να διασταλούν, επιτρέποντας καλύτερη ροή αίματος. Σε αυτά περιλαμβάνονται:

  • Παντζάρια: Περιέχουν νιτρικά άλατα, τα οποία μετατρέπονται σε νιτρικό οξείδιο, ενισχύοντας τη ροή του αίματος.
  • Σκόρδο και κρεμμύδι: Έχουν αγγειοδιασταλτικές ιδιότητες και βελτιώνουν την κυκλοφορία.
  • Πιπεριές τσίλι: Περιέχουν καψαϊκίνη, η οποία ενισχύει τη ροή του αίματος και αυξάνει την αίσθηση της θερμότητας.

Πηγή: clickatlife.gr[email protected]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!