Το 26,5% των περιστατικών παρενόχλησης δημοσιογράφων κατά το 2021 συνδέεται με την πανδημία του κορωνοϊού, όπως αναφέρει η μελέτη «Χαρτογραφώντας την ελευθερία των Μέσων» που δημοσιεύει η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συντακτών σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την ελευθερία του Τύπου και των Μέσων.
Όσον αφορά την Κύπρο, καταγράφονται 4 περιστατικά. Η επίθεση ενάντια στο κανάλι Σίγμα τον Ιούλιο του 2021 από διαδηλωτές ενάντια στα μέτρα, κυβερνοεπιθέσεις στις τουρκοκυπριακές εφημερίδες Özgür Gazete και Nuri Sılay που συνδέονται με αναφορές στη μαφία και η θανατική απειλή που έλαβε η δημοσιογράφος Esra Aygin μετά που άσκησε κριτική στον Τουρκοκύπριο ηγέτη.
Συνολικά καταγράφηκαν 629 περιστατικά παραβίασης της ελευθερίας στα Μέσα στην Ευρώπη για το 2021. Από αυτά, 410 αφορούσαν φυσική απειλή, 159 λεκτική απειλή και 71 περιστατικά αφορούσαν λογοκρισία.
Ο μεγαλύτερος αριθμός περιστατικών (119) καταγράφηκε στη Γερμανία, εξαιτίας του διαδεδομένου δικτύου καταγραφής περιστατικών, όπως αναφέρεται στη μελέτη και όχι εξαιτίας της μείωσης στην ελευθερία του Τύπου στη χώρα. Ακολουθεί η Τουρκία, με 92 περιστατικά, η Γαλλία με 57, η Ιταλία με 45 και η Σερβία με 35.
Παρατηρείται ότι στις χώρες που πραγματοποιούνταν εβδομαδιαίες διαδηλώσεις κατά των μέτρων της πανδημίας, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, τα περιστατικά είναι αυξημένα. Οι διαμαρτυρίες ενάντια στα safepass και τα εμβόλια οδήγησαν στη στοχοποίηση δημοσιογράφων που κάλυπταν τις ειδήσεις, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις ήταν θύματα βίαιων επιθέσεων.
Οι περισσότερες παραβιάσεις της ελευθερίας στα Μέσα σημειώθηκαν σε διαδηλώσεις, όπου καταγράφηκαν 178 περιστατικά, το 28,4% του συνόλου. Οι ψηφιακές επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων αφορούν το 16,8% (105 περιστατικά).
Ως θετικά καταγράφονται στη μελέτη η ανακοίνωση της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν για Νόμο για την Ελευθερία των Μέσων και η υιοθέτηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Εισηγήσεων προς τα κράτη μέλη για να βελτιώσεων την ασφάλεια των δημοσιογράφων.