24.9 C
Nicosia
Σάββατο 30 Σεπτέμβριος 2023 | 23:00

Ευρωβαρόμετρο: Ενδιαφέρον Κυπρίων για ευρωεκλογές, ανησυχίες για κόστος ζωής

Ποσοστό 49% των Κυπρίων συμμετεχόντων στο πιο πρόσφατο εαρινό ευρωβαρόμετρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το 2023, εκφράζει σημαντικό ενδιαφέρον για τις επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές, ωστόσο τονίζει την ανάγκη περισσότερων μέτρων για αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους ζωής.

Σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, το ποσοστό για το κυπριακό ενδιαφέρον σε ότι αφορά τις ευρωεκλογές καταγράφει μικρή μείωση σε σχέση με το 2018 που ήταν στο 50%.

Ποσοστό 87% των Κυπριών συμμετεχόντων αναγνωρίζει τον αντίκτυπο που έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην καθημερινότητα του, ενώ κάτι σχετικό με το Κοινοβούλιο έχει ακούσει ή διαβάσει πρόσφατα το 71% των Κύπριων συμμετεχόντων.

Μεγάλη ικανοποίηση για τη στήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία εξέφρασε το 59% των ερωτηθέντων. Το ίδιο ποσοστό σημείωσε μεγάλη ικανοποίηση για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

Στις κάλπες η πλειοψηφία

Ερωτηθέντες εάν θα πήγαιναν να ψηφίσουν εάν οι ευρωεκλογές διεξάγονταν την επόμενη εβδομάδα, θετικά απάντησε το 61% των Κυπρίων συμμετεχόντων.

Πρόσθετα, οι Κύπριοι προτάσσουν την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην ΕΕ αλλά και παγκόσμια σε ποσοστό 43%.

Η υπεράσπιση της δημοκρατίας έρχεται δεύτερη για τους Κύπριους συμμετέχοντες σε ποσοστό 33% και το κράτος δικαίου σε τρίτη θέση σε ποσοστό 29%.

Ικανοποιημένοι με την δημοκρατία στην ΕΕ

Σε σχέση με το εάν είναι ικανοποιημένοι από τον τρόπο που λειτουργεί η δημοκρατία στην ΕΕ, οι Κύπριοι ερωτηθέντες απάντησαν θετικά σε ποσοστό 56%.

Εξέφρασαν ακόμη μεγάλη ικανοποίηση για τις ελεύθερες και δίκαιες εκλογές σε ποσοστό 76%, για την ελευθερία του λόγου σε ποσοστό 77% και για την ποικιλομορφία των μέσων σε ποσοστό 69%.

Στην τελευταία θέση ήταν η ικανοποίηση για την καταπολέμηση της διαφθοράς, σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο.

Σε σχέση με τις δράσεις της ΕΕ στην αντιμετώπιση διαδοχικών κρίσεων, τέσσερα χρόνια μετά την υφιστάμενη νομοθετική περίοδο του ευρωκοινοβουλίου, ποσοστό 51% των Κυπριών συμμετεχόντων δήλωσε ότι οι δράσεις της ΕΕ έχουν πολύ μεγάλο αντίκτυπο.

Ικανοποίηση εξέφρασαν οι Κύπριοι συνεντευξιαζόμενοι και για την εξωτερική πολιτική σε ποσοστό 44% αλλά και για την υγεία και προστασία των καταναλωτών σε σχέση με την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ, σε ποσοστό 62%.

Επιδείνωση στο βιοτικό επίπεδο

«Αρνητική» βαθμολογία φαίνεται να εισπράττει ωστόσο το ευρωκοινοβούλιο σε ότι αφορά τον αντίκτυπο των πολλαπλών κρίσεων κατά τα τελευταία χρόνια, σε ότι αφορά την γενική κατάσταση της οικονομίας, αλλά και αυτήν των πολιτών.

Ειδικότερα, ποσοστό 76% των Κυπριών συμμετεχόντων παρατηρεί πτώση στο βιοτικό του επίπεδο και προβλέπει ότι η πτώση αυτή θα συνεχιστεί και το 2024.

Το 13% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το βιοτικό του επίπεδο δεν έχει ακόμη επηρεαστεί αλλά αναμένει «βουτιά» το επόμενο έτος.

Η συντριπτική πλειοψηφία των Κυπρίων ερωτηθέντων, σε ποσοστό 84%, δεν είναι ικανοποιημένο από τα μέτρα του κράτους για την αντιμετώπιση της αύξηση του κόστους ζωής, ενώ το 82% δεν είναι ικανοποιημένο ούτε και από τις σχετικές δράσεις της ΕΕ.

Πρώτη προτεραιότητα η υγεία

Σε ότι αφορά τα σημαντικότερα θέματα στην ατζέντα του ευρωκοινοβουλίου στα οποία θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα, το 52% των Κυπριών θεωρεί πρώτη προτεραιότητα την δημόσια υγεία.

Ακολουθεί η στήριξη της οικονομίας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε ποσοστό 49% και η καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού σε ποσοστό 48%.

Το ευρωβαρόμετρο διεξάχθηκε από τις 2 μέχρι τις 26 Μαρτίου 2023, με τη συμμετοχή 504 συνεντευξιαζόμενων από την Κύπρο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Σεισμός στην Κάλυμνο, αισθητός και στην Κω

Σεισμική δόνηση 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου (στις 12.38) στην Κάλυμνο όπου έγινε ιδιαίτερα αισθητή αλλά και στην Κω. Σύμφωνα...

Optima bank: Εντυπωσιακή υπερκάλυψη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου

Επιτυχώς ολοκληρώθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Optima bank μέσω δημόσιας προσφοράς για την εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε...

Σουηδία: Νεαροί ζητούν να γίνουν δολοφόνοι!

Πόλεμος συμμοριών μαίνεται στη Σουηδία τους τελευταίους μήνες, με άμεσα εμπλεκόμενους νεαρούς, που αντί αντιτίμου αναζητούν συμβόλαια θανάτου για να γίνουν δολοφόνοι. «Βρισκόμαστε σε μια...

Έκλεισε το ΟΑΚΑ: Προκαταρκτική έρευνα για το στέγαστρο Καλατράβα

Προκαταρκτική έρευνα διέταξε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών της Αθήνας σχετικά με το κλείσιμο του ΟΑΚΑ και του ποδηλατοδρομίου, εξαιτίας σοβαρού προβλήματος στη στατικότητα...

Στην Κύπρο ο Δένδιας για την παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου

Στην Κύπρο μεταβαίνει αύριο, Κυριακή 1 Οκτωβρίου, ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας για την 63η Επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκραρίας. Όπως αναφέρει...

Διαμαρτυρία Ουκρανών έξω από Ρωσικό προξενείο στη Λεμεσό

Τις φωνές τους ένωσαν για άλλη μια φορά οι Ουκρανοί της Κύπρου, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν έξω από το Ρωσικό προξενείο, στη Λεμεσό, διαμαρτυρόμενοι για...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

Nomisma Test

FREE
VIEW