21.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Μάιος 2024 | 8:27

Ευρωβαρόμετρο: Ενδιαφέρον Κυπρίων για ευρωεκλογές, ανησυχίες για κόστος ζωής

Ποσοστό 49% των Κυπρίων συμμετεχόντων στο πιο πρόσφατο εαρινό ευρωβαρόμετρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το 2023, εκφράζει σημαντικό ενδιαφέρον για τις επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές, ωστόσο τονίζει την ανάγκη περισσότερων μέτρων για αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους ζωής.

Σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, το ποσοστό για το κυπριακό ενδιαφέρον σε ότι αφορά τις ευρωεκλογές καταγράφει μικρή μείωση σε σχέση με το 2018 που ήταν στο 50%.

Ποσοστό 87% των Κυπριών συμμετεχόντων αναγνωρίζει τον αντίκτυπο που έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην καθημερινότητα του, ενώ κάτι σχετικό με το Κοινοβούλιο έχει ακούσει ή διαβάσει πρόσφατα το 71% των Κύπριων συμμετεχόντων.

Μεγάλη ικανοποίηση για τη στήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία εξέφρασε το 59% των ερωτηθέντων. Το ίδιο ποσοστό σημείωσε μεγάλη ικανοποίηση για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

Στις κάλπες η πλειοψηφία

Ερωτηθέντες εάν θα πήγαιναν να ψηφίσουν εάν οι ευρωεκλογές διεξάγονταν την επόμενη εβδομάδα, θετικά απάντησε το 61% των Κυπρίων συμμετεχόντων.

Πρόσθετα, οι Κύπριοι προτάσσουν την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην ΕΕ αλλά και παγκόσμια σε ποσοστό 43%.

Η υπεράσπιση της δημοκρατίας έρχεται δεύτερη για τους Κύπριους συμμετέχοντες σε ποσοστό 33% και το κράτος δικαίου σε τρίτη θέση σε ποσοστό 29%.

Ικανοποιημένοι με την δημοκρατία στην ΕΕ

Σε σχέση με το εάν είναι ικανοποιημένοι από τον τρόπο που λειτουργεί η δημοκρατία στην ΕΕ, οι Κύπριοι ερωτηθέντες απάντησαν θετικά σε ποσοστό 56%.

Εξέφρασαν ακόμη μεγάλη ικανοποίηση για τις ελεύθερες και δίκαιες εκλογές σε ποσοστό 76%, για την ελευθερία του λόγου σε ποσοστό 77% και για την ποικιλομορφία των μέσων σε ποσοστό 69%.

Στην τελευταία θέση ήταν η ικανοποίηση για την καταπολέμηση της διαφθοράς, σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο.

Σε σχέση με τις δράσεις της ΕΕ στην αντιμετώπιση διαδοχικών κρίσεων, τέσσερα χρόνια μετά την υφιστάμενη νομοθετική περίοδο του ευρωκοινοβουλίου, ποσοστό 51% των Κυπριών συμμετεχόντων δήλωσε ότι οι δράσεις της ΕΕ έχουν πολύ μεγάλο αντίκτυπο.

Ικανοποίηση εξέφρασαν οι Κύπριοι συνεντευξιαζόμενοι και για την εξωτερική πολιτική σε ποσοστό 44% αλλά και για την υγεία και προστασία των καταναλωτών σε σχέση με την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ, σε ποσοστό 62%.

Επιδείνωση στο βιοτικό επίπεδο

«Αρνητική» βαθμολογία φαίνεται να εισπράττει ωστόσο το ευρωκοινοβούλιο σε ότι αφορά τον αντίκτυπο των πολλαπλών κρίσεων κατά τα τελευταία χρόνια, σε ότι αφορά την γενική κατάσταση της οικονομίας, αλλά και αυτήν των πολιτών.

Ειδικότερα, ποσοστό 76% των Κυπριών συμμετεχόντων παρατηρεί πτώση στο βιοτικό του επίπεδο και προβλέπει ότι η πτώση αυτή θα συνεχιστεί και το 2024.

Το 13% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το βιοτικό του επίπεδο δεν έχει ακόμη επηρεαστεί αλλά αναμένει «βουτιά» το επόμενο έτος.

Η συντριπτική πλειοψηφία των Κυπρίων ερωτηθέντων, σε ποσοστό 84%, δεν είναι ικανοποιημένο από τα μέτρα του κράτους για την αντιμετώπιση της αύξηση του κόστους ζωής, ενώ το 82% δεν είναι ικανοποιημένο ούτε και από τις σχετικές δράσεις της ΕΕ.

Πρώτη προτεραιότητα η υγεία

Σε ότι αφορά τα σημαντικότερα θέματα στην ατζέντα του ευρωκοινοβουλίου στα οποία θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα, το 52% των Κυπριών θεωρεί πρώτη προτεραιότητα την δημόσια υγεία.

Ακολουθεί η στήριξη της οικονομίας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε ποσοστό 49% και η καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού σε ποσοστό 48%.

Το ευρωβαρόμετρο διεξάχθηκε από τις 2 μέχρι τις 26 Μαρτίου 2023, με τη συμμετοχή 504 συνεντευξιαζόμενων από την Κύπρο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Γερμανία: Εκτεταμένες πλημμύρες στα νοτιοδυτικά – Απομακρύνθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι

Εκατοντάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από τις εστίες τους και η λειτουργία ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού διεκόπη μετά από πλημμύρες που προκλήθηκαν από καταρρακτώδεις βροχές στη...

Σερβία: Σύγκρουση τρένων στο Βελιγράδι – 13 τραυματίες

Εμπορευματική αμαξοστοιχία συγκρούστηκε με επιβατικό τρένο στο Βελιγράδι, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 13 άνθρωποι, εκ των οποίων οι τέσσερις σοβαρά, όπψς δήλωσε ο υπουργός...

Red Arrows: Εντυπωσίασαν τα αεροσκάφη της βρετανικής βασιλικής αεροπορίας στον Φλοίσβο (φωτογραφίες – βίντεο)

Ένα εντυπωσιακό θέαμα πρόσφερε το ακροβατικό σμήνος «Red Arrows» της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας, στην επίδειξη που πραγματοποίησε νωρίτερα σήμερα στον ουρανό του Φλοίσβου, στο...

Ελληνόκτητο το πλοίο που χτυπήθηκε από τους Χούθι

Ελληνικής ιδιοκτησίας ήταν το πλοίο που χτυπήθηκε από τους Χούθι, σήμερα το μεσημέρι, στην Ερυθρά Θάλασσα, σύμφωνα με  την U.S. Central Command. Οι Χούθι εκτόξευσαν ...

Ελλάδα: Σκόνη και ψηλή θερμοκρασία δημιουργεί αποπνικτική ατμόσφαιρα

«Μαραθώνια» θα είναι η νέα εισβολή της αφρικανικής σκόνης στη χώρα, που σε συνδυασμό με την άνοδο της θερμοκρασίας δημιουργεί ένα εκρηκτικό μίγμα αποπνικτικής...

Μητσοτάκης: Νέα προειδοποίηση προς την ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας – «Αλλάξτε γραμμή»

«Εξαιρετικά αρνητικά» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας, απευθύνοντας εκ νέου προειδοποίηση προς τα Σκόπια...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!