Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι ο έβδομος σε συχνότητα καρκίνος στην Κύπρο στους άνδρες και ο όγδοος στις γυναίκες, σύμφωνα με το Αρχείο Καρκίνου Κύπρου.
Όπως αναφέρει ο ΠΑΣΥΚΑΦ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου του Παγκρέατος, η οποία τιμάται κάθε χρόνο στις 21 Νοεμβρίου, κάθε μέρα περισσότεροι από 1.358 άνθρωποι παγκοσμίως, διαγιγνώσκονται με αυτή τη νόσο, η οποία αναμένεται να επιφέρει το θάνατο στους 1.277.
Σύμφωνα με τον ΠΑΣΥΚΑΦ, το 90% των νέων περιστατικών διαγιγνώσκονται σε προχωρημένο στάδιο, αλλά οι πιθανότητες επιβίωσης αυξάνονται σημαντικά εάν η διάγνωση γίνει σε αρχικό στάδιο, ιδιαίτερα αν είναι δυνατή η χειρουργική αφαίρεση όγκου.
Εξηγεί ότι παρόλο που στα πρώιμα στάδια του παγκρεατικού καρκίνου δεν προκαλούνται συμπτώματα, ωστόσο, καθώς ο καρκίνος αναπτύσσεται υπάρχει πιθανότητα να εμφανιστούν κάποια συμπτώματα, τα οποία δεν θα πρέπει να αγνοηθούν, σημειώνοντας πως αυτά μπορεί να είναι πόνοι στη μέση της πλάτης, ανεξήγητη απώλεια βάρους, δυσφορία κατά τη διάρκεια του φαγητού, δυσφορία στην άνω κοιλιακή χώρα που πιθανόν να επεκτείνεται στην πλάτη, δυσπεψία που δεν ανταποκρίνεται σε θεραπευτική αγωγή, έναρξη διαβήτη που δεν σχετίζεται με αύξηση βάρους, ίκτερος δηλαδή κιτρίνισμα της επιδερμίδας και του λευκού των ματιών, σκουρόχρωμα ούρα και αλλαγές στις κενώσεις.
Στους παράγοντες κινδύνου, αναφέρει ο ΠΑΣΥΚΑΦ, οι οποίοι μπορεί να ευνοήσουν την ανάπτυξη του παγκρεατικού καρκίνου ανήκει το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η έλλειψη άσκησης, η κατανάλωση αλκοόλ, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, η χρόνια παγκρεατίτιδα, η γονιδιακή προδιάθεση, το οικογενειακό ιστορικό του ατόμου και κάποια γενετικά σύνδρομα.
Με μωβ χρώμα θα φωταγωγηθούν χώροι και μνημεία για Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου του Παγκρέατος
Εξάλλου, ο ΠΑΣΥΚΑΦ αναφέρει ότι μαζί με 104 οργανισμούς ασθενών από όλον τον κόσμο ηγούνται αυτής της προσπάθειας και με το μωβ χρώμα -σύμβολο του παγκρεατικού καρκίνου- φωταγωγούνται το βράδυ της 21ης Νοεμβρίου κτίρια ορόσημα παγκοσμίως.
Στην Κύπρο σημειώνει θα φωταγωγηθούν το Προεδρικό Μέγαρο, το Παλιό Δημαρχείο Λευκωσίας, η Πλατεία Ελευθερίας, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το κτίριο Πρυτανείας «Χριστόδουλος Σώζος» του ΤΕΠΑΚ, το Κάστρο Λεμεσού, το Μουσείο Θάλασσα στην Αγία Νάπα, η Μαρίνα Αγίας Νάπας, το Μεσαιωνικό Κάστρο της Λάρνακας και της Πάφου.