Η Novartis Κύπρου, παραμένοντας πιστή στη δέσμευσή της να βοηθάει τους ανθρώπους να ζουν περισσότερο και καλύτερα, ανακοίνωσε τη Πέμπτη, 3 Απριλίου, την έναρξη της νέας της πρωτοβουλίας «Το Ρεκόρ στην LDL χοληστερόλη» κατά τη διάρκεια διάσκεψης τύπου που πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο του Σταδίου ΓΣΠ.
Βασικός στόχος της εκστρατείας, σημείωσε ο κύριος Sperandei Fabio, Πρόεδρος Novartis Κύπρου και Μάλτας, είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία του ελέγχου της LDL χοληστερόλης, τη σύνδεσή της με τα καρδιαγγειακά νοσήματα, καθώς και η ενδυνάμωση των ασθενών υψηλού και πολύ υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της νόσου τους, επιτυγχάνοντας τα επιθυμητά επίπεδα LDL χοληστερόλης.
Σύμμαχοι και υποστηρικτές σε αυτή τη σημαντική προσπάθεια συμπεριλαμβάνονται η ιατρική κοινότητα, η κοινότητα ασθενών και το Υπουργείο Υγείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκστρατεία υλοποιείται υπό την αιγίδα 10 αρμόδιων φορέων, το Υπουργείο Υγείας, τον Σύνδεσμο Καρδιοπαθών Λευκωσίας, την Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, την Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου, την Κυπριακή Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης, την Κυπριακή Εταιρεία Παθολογίας, την Νευρολογική Εταιρεία Κύπρου, την Εταιρεία Προσωπικών Ιατρών Κύπρου, την Ενδοκρινολογική Εταιρεία Κύπρου και τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο.
Η δυσλιπιδαιμία είναι ένας σημαντικός αιτιολογικός παράγοντας στη καρδιαγγειακή νόσο, η οποία είναι η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως1, και συνεπώς συσχετίζεται με σημαντικό κλινικό φορτίο, ιδιαίτερα σε άτομα με αθηροσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσο, οικογενή υπερχοληστερολαιμία και σε πληθυσμούς με νόσο ισοδύναμου κινδύνου αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου.
Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (2019), ο στόχος της LDL χοληστερόλης για τους ασθενείς πολύ υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου πρέπει να είναι κάτω από 55 mg/dL και τουλάχιστον 50% μείωση από τη αρχική τιμή2 . Επιδημιολογικά δεδομένα έχουν δείξει ότι το 80% των ασθενών υψηλού και πολύ υψηλού κινδύνου δεν πετυχαίνουν τους στόχους της LDL χοληστερόλης3. Η μακροπρόθεσμη επίτευξη των στόχων της LDL χοληστερόλης δεν είναι βέλτιστη λόγω διαφόρων παραγόντων, όπως η μη συμμόρφωση στις υπάρχουσες θεραπείες λόγω δοσολογικού σχήματος ή ανεπιθύμητων ενεργειών, έλλειψη γνώσης της νόσου, μη τιτλοποίηση ή χρήση των κατάλληλων υπολιπιδαιμικών θεραπειών, το κόστος των θεραπειών ή άλλων παραγόντων πρόσβασης στις θεραπείες4.
«Η υπερλιπιδαιμία (υψηλή χοληστερόλη) αποτελεί μείζονα παράγοντα για την εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου μέσω της διαδικασίας της αθηροσκλήρωσης, μιας χρόνιας, εξελικτικής διαδικασίας που χαρακτηρίζεται από τη δημιουργία αθηρωματικών πλακών που εναποτίθενται στο εσωτερικό των αγγείων οδηγώντας προοδευτικά σε περιορισμό του ελεύθερου αυλού τους. Η γνώση του καρδιαγγειακού κινδύνου κάθε ατόμου είναι απαραίτητη για να μπορεί με σαφήνεια να προσδιοριστεί ο στόχος των επιθυμητών επιπέδων της χοληστερόλης του. Η έγκαιρη διάγνωση και η εφαρμογή της κατάλληλης θεραπευτικής προσέγγισης (φαρμακευτικής ή μη) συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση της καρδιαγγειακής νοσηρότητας και θνητότητας, δήλωσε ο Δρ Κυριακός Γιάγκου, Πρόεδρος της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου.»
Ο Δρ Φοίβος Συμεωνίδης, Πρόεδρος της Κυπριακής Εταιρείας Αθηροσκλήρυνσης, τόνισε στην ομιλία του: «Tα καρδιοαγγειακά νοσήματα παραμένουν η 1η αιτία θανάτου στη σύγχρονη κοινωνία. Ανάμεσα στα καρδιοαγγειακά νοσήματα τη μερίδα του λέοντος στη θνητότητα διεκδικεί η αθηροσκλήρυνση, με πιο σημαντικά τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Υπογράμμισε ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των νοσολογικών οντοτήτων μπορεί να προβλεφτεί μέσα από τους προληπτικούς ελέγχους στους οποίους πρέπει να υποβαλλόμαστε. Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση πραγματικά σώζει ζωές!»
Η εκστρατεία της Novartis Κύπρου εναρμονίζεται πλήρως με τους στόχους μας ανέφερε ο Δρ Στυλιανού Ανδρέας, Πρόεδρος της Κυπριακής Εταιρείας Παθολογίας. Η παρατεταμένη έκθεση σε υψηλά επίπεδα LDL χοληστερόλης εντείνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά συμβάματα. Υποστηρίζουμε λοιπόν την πρωτοβουλία αυτή και ενώνουμε δυνάμεις για την σωστή ενημέρωση και ενδυνάμωση των ασθενών, ανάλογα με την κατηγορία καρδιαγγειακού κινδύνου στην οποία ανήκουν, έτσι ώστε να υπάρξει αποτελεσματικός έλεγχος της νόσου και να επιτευχθούν οι επιθυμητοί στόχοι της LDL χοληστερόλης.
«Βρισκόμαστε στο στάδιο ΓΣΠ, έναν χώρο γεμάτο συμβολισμούς, θυμηθείτε ότι η υγεία μας είναι ένας διαρκής αγώνας, ακριβώς όπως η αθλητική επίδοση», ξεκίνησε την ομιλία του στη διάσκεψη τύπου ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, Δρ Αγαθαγγέλου Πέτρος. Επισήμανε την ανάγκη για προληπτική φροντίδα, υγιεινή διατροφή και άσκηση καθώς και βέλτιστη συνεργασία μεταξύ γιατρού και ασθενούς για την αντιμετώπιση του υψηλού επιπέδου LDL χοληστερόλης. «Αντιμετωπίζουμε μια πρόκληση που χρειάζεται μακρόχρονη προσπάθεια από όλους τους ειδικούς – φορείς της χώρας μας, ένα θέμα που απαιτεί το πάθος και την αφοσίωση που βλέπουμε και σε έναν αθλητή προς τον τίτλο» συμπλήρωσε.
Ο Δρ. Πρωτοπαπάς Μιχάλης, Πρόεδρος Νευρολογικής Εταιρείας Κύπρου, σχολίασε στους παρευρισκόμενους «την αρνητική επίδραση ενός εγκεφαλικού επεισοδίου, που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά και πολλές φορές μη αναστρέψιμα την ποιότητα ζωής του πάσχοντος. Τόσο το επίπεδο όσο και η χρονική διάρκεια έκθεσης σε υψηλή LDL χοληστερόλη μπορεί να οδηγήσει σε ισχαιμία, η οποία με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο. Είναι πολύ σημαντικό να ελέγχουμε και να διατηρούμε σε επιθυμητά επίπεδα τη χοληστερόλη για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων.»
Από την πλευρά των ασθενών, ο κος Στέλιος Χριστοδούλου, Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Καρδιοπαθών Λευκωσίας αναφέρει: «Ο Σύνδεσμος Καρδιοπαθών Λευκωσίας ο οποίος έχει ενεργή δράση σε θέματα που αφορούν τις καρδιοπάθειες από την ίδρυσή του το 1983, υποστηρίζει διαχρονικά πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην ενημέρωση του κοινού για θέματα πρόληψης και διαχείρισης των καρδιοπαθειών. Οι δράσεις του Συνδέσμου αποσκοπούν πάντοτε και αποκλειστικά στο συμφέρον των καρδιοπαθών και γενικά όλων των ασθενών. Είναι με ιδιαίτερη χαρά που συμμετέχουμε στην εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για την LDL χοληστερόλη γιατί όπως λέχθηκε σήμερα είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η διαχείριση της LDL μπορεί να μειώσει σημαντικά την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων.»
Η νέα εκστρατεία της Novartis Κύπρου, αναγνωρίζοντας αυτή την ακάλυπτη ανάγκη, ενθαρρύνει τους ασθενείς να «πετύχουν το ρεκόρ τους» στη μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης, περιορίζοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων.
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε, ότι η εκστρατεία, η οποία θα διαρκέσει περίπου έναν μήνα, υποστηρίζεται από ένα ολοκληρωμένο πλάνο επικοινωνίας στα παραδοσιακά και ψηφιακά μέσα, με ενημερωτικά υλικά, τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό σποτ, ηλεκτρονικά banners, γιγαντοοθόνες σε αυτοκινητόδρομους, ψηφιακές πινακίδες σε όλα τα εμπορικά κέντρα της χώρας, καθώς και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της εταιρείας.
Στο τηλεοπτικό σποτ της εκστρατείας, ένας καθημερινός άνθρωπος ανεβαίνει στο βάθρο της νίκης, δίπλα σε αθλητές. Όπως οι αθλητές κατακτάνε τους στόχους, έτσι και αυτός παραλαμβάνει το μετάλλιό του, έχοντας μειώσει της τιμές της LDL χοληστερόλης του επιτυγχάνοντας το προσωπικό του ρεκόρ.
Η συνολική εικαστική παράσταση της εκστρατείας στηρίζεται στην αισιόδοξη προτροπή προς όλους να αποκτήσουν γνώση για τον ρεαλιστικό στόχο της LDL χοληστερόλης, που πρέπει να επιτευχθεί ανάλογα με την κατηγορία καρδιαγγειακού κινδύνου στην οποία ανήκουν, μέσα από τη συμβουλή του γιατρού τους.
Σας καλούμε όλους λοιπόν, να γίνεται συμμέτοχοι σε αυτή την προσπάθεια, ώστε οι ασθενείς να κινητοποιηθούν και να κατακτήσουν το δικό τους ρεκόρ, ανεβαίνοντας το βάθρο της δικής τους προσωπικής επιτυχίας.
Η Novartis AG είναι ελβετική, πολυεθνική, καινοτόμος, φαρμακευτική εταιρεία με έδρα την Βασιλεία της Ελβετίας. Η Novartis Pharma Services Inc. Κύπρου είναι ο τοπικός αντιπρόσωπος και δραστηριοποιείται στη χώρα από το 2009. Σκοπός μας είναι να επαναπροσδιορίσουμε την ιατρική για να βελτιώσουμε και να παρατείνουμε τη ζωή των ανθρώπων. Χρησιμοποιούμε καινοτόμα επιστήμη και τεχνολογία για να αντιμετωπίσουμε μερικά από τα πιο δύσκολα ζητήματα υγειονομικής περίθαλψης της κοινωνίας. Ανακαλύπτουμε και αναπτύσσουμε πρωτοποριακές θεραπείες και βρίσκουμε νέους τρόπους για να τις προσφέρουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Το 2024, τα φάρμακά μας έφτασαν σε 296 εκατομμύρια ασθενείς σε όλο τον κόσμο. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο https://www.novartis.com/ ή στην τοπική σελίδα της εταιρείας στο Facebook https://www.facebook.com/NovartisCyprus
Βιβλιογραφικές αναφορές
- World Health Organization (WHO). The top 10 causes of death (who.int) Accessed Nov 22, 2023.
- Μach F. et al. 2020, 2019 ESC/EAS Guidelines for the management of dyslipidemias: lipid modification to reduce cardiovascular risk. Eur Heart Journal, 41, 111-188
- Ray KK, Haq I, Bilitou A, et al 2023. Treatment gaps in the implementation of LDL cholesterol control among high- and very high-risk patients in Europe between 2020 and 2021: the multinational observational Santorini study. Lancet Reg Health Eur, 29:100624.
- Ray KK et al. 2021, EU-Wide Cross-Sectional Observational Study of Lipid-Modifying Therapy Use in Secondary and Primary Care: the DA VINCI study. Eur J Prev Cardiol, 28, 1279-1289.