12.1 C
Nicosia
Πέμπτη 30 Νοέμβριος 2023 | 5:56

656 νέα περιστατικά καρκίνου του προστάτη στην Κύπρο τo 2020

Το 2020 ανιχνεύθηκαν στην Κύπρο 656 νέα περιστατικά καρκίνου του προστάτη σε σύγκριση με 550 το 2019 και ο καρκίνος αυτός αποτελεί την πιο συχνή μορφή στην Ευρώπη αφού αποτελεί το 25% όλων των νέων περιστατικών στους άνδρες.

Σύμφωνα με τα σχετικά στατιστικά στοιχεία ένας στους έξι άνδρες θα διαγνωσθεί με καρκίνο του προστάτη κατά τη διάρκεια της ζωής του, κυρίως στις ηλικίες άνω των 50.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο το 2020 έχασαν τη ζωή τους 107.000 άτομα ενώ υπολογίστηκαν 450.000 νέες περιπτώσεις, ειδικά σε χώρες της Βόρειας και Δυτικής Ευρώπης.

Τα στοιχεία αυτά παρατέθηκαν σε διάσκεψη Τύπου την Παρασκευή, υπό την αιγίδα της Υπουργού Υγείας, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Μέρα Ενημέρωσης για τον καρκίνο του προστάτη, στην οποία τονίστηκε από όλους τους ομιλητές ότι η πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση, η άσκηση και η σωστή διατροφή είναι σημαντικά όπλα.

Μεγάλη η σημασία των προληπτικών εξετάσεων, είπε η Υπουργός

Η Υπουργός Υγείας Πόπη Κανάρη στην ομιλία της είπε ότι στην Κύπρο ανιχνεύονται γύρω στα 540 νέα περιστατικά ετησίως με μια αύξηση να καταγράφεται το 2019 και το 2020.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία του Αρχείου Καρκίνου Κύπρου, στην Κύπρο εντοπίζονται και καταγράφονται περίπου 540 νέα περιστατικά καρκίνου του προστάτη (μέσος όρος πενταετίας 2016-2020) . Το 2019 και 2020 παρατηρήθηκε αύξηση  των περιστατικών στα 550 και 656 αντίστοιχα.  Η ιδιαιτερότητα αυτού του καρκίνου είναι ότι εξελίσσεται πολύ αργά και στα αρχικά στάδια δεν παρουσιάζει συμπτώματα», ανέφερε.

Σημείωσε πως το Υπουργείο, αναγνωρίζοντας την σημασία των προληπτικών εξετάσεων, προωθεί την ανάπτυξη του πληθυσμιακού προγράμματος για τον καρκίνο του προστάτη, όπως και άλλα πληθυσμιακά προγράμματα που αφορούν τον καρκίνο του παχέος εντέρου που ξεκινά τον ερχόμενο Οκτώβρη και του τραχήλου της μήτρας με έναρξη αρχές του 2024.

Η κ. Κανάρη είπε ότι το Υπουργείο είναι σε στενή επαφή με τις επιστημονικές εταιρείες για να υπάρχουν σωστές πολιτικές . Η Υπουργός εξήρε παράλληλα το έργο του Europa Uomo για ενημέρωση-ευαισθητοποίηση-στήριξη των ανδρών και των οικογενειών τους.

Η έγκαιρη διάγνωση τονίστηκε από άλλους ομιλητές

Ο Διευθυντής της Κλινικής Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας και Πυρηνικής του  Ιατρικής του Ογκολογικού της Τράπεζας Κύπρου Δρ Δημήτριος Βόμβας είπε ότι αν και ο καρκίνος του προστάτη παραμένει μια σημαντική αιτία θανάτου μεταξύ των ανδρών στην Ευρώπη, το ποσοστό θνησιμότητας μειώνεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και αυτό έχει να κάνει πιθανότατα με τις βελτιώσεις στην έγκαιρη διάγνωση (ανάλυση αίματος PSA σε συνδυασμό με ουρολογική αξιολόγηση και θεραπεία).

Αναφέρθηκε λεπτομερώς στα στάδια της διάγνωσης, την ταξινόμηση του ασθενούς και την θεραπεία που επιλέγεται, αλλά και στις στρατηγικές πρόληψης που είναι η σωστή διατροφή και άσκηση και η επίσκεψη στον ουρολόγο αν υπάρχουν συμπτώματα.

Ο ΓΔ του Ογκολογικού Πάνος Εργατούδης στο δικό του χαιρετισμό αναφέρθηκε στις θετικές εξελίξεις της ιατρικής επιστήμης για πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση και πρόσθεσε ότι το Ογκολογικό θα συνεχίσει να στηρίζει τους ασθενείς και τις οικογένειές τους όπως έπραττε τα τελευταία 25 χρόνια. Είπε ότι η διατήρηση του διαλόγου με την κοινωνία είναι σημαντική και εξίσου σημαντικό είναι οι ασθενείς να μιλούν ανοικτά.

Ο Πρόεδρος του Europa Uomo Ανδρέας Μωϋσέως είπε ότι τα πάγια αιτήματα των ασθενών είναι δικαιοσύνη στα εξατομικευμένα φάρμακα, ελεγχόμενη χρήση των μεγάλων συστατικών στην παροχή θεραπείας, μετρήσιμα αποτελέσματα και κέντρα αριστείας για τους 4 μεγάλους καρκίνους.

Στο πλάισιο της διάσκεψης η μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Ανοικτού Πανεπιστημίου Μαρία Χρίστου παρουσίασε σε συντομία μελέτη που εκπόνησε για τον καρκίνο του προστάτη και αναφέρθηκε σε έρευνα που είναι σε εξέλιξη διαδικτυακά.

Μπλε διαδρομή, άλλες δράσεις και εκδηλώσεις

Εκπρόσωπος του μεγάλου χορηγού BD Swiss της 3ης μπλε ποδηλατικής διαδρομής αναφέρθηκε στην εταιρική κοινωνική ευθύνη που ώθησε την εταιρεία να στηρίξει το  Europa Uomo και τις δράσεις του.

Η μπλε διαδρομή, όπως αναφέρθηκε, θα γίνει στις 8 Οκτωβρίου στη Λεμεσό, στο πλαίσιο των Λεμεσίων και η Υφυπουργός Ναυτιλίας σε διαδικτυακό μήνυμά της κάλεσε όλους και όλες να αγκαλιάσουν την εκδήλωση.

Παρουσιάστηκαν και οι δράσεις του τριημέρου 3, 4 και 5 Νοεμβρίου με ποδηλατικές εκδρομές ενημέρωσης σε 31 από τις 41 κοινότητες της Πιτσιλιάς καθώς και άλλοι στόχοι που τέθηκαν για οικονομική ενίσχυση, ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και παρουσία στα ΜΚΔ με ειδικό podcast που θα ξεκινήσει σύντομα.

Ο Πρόεδρος του Europa Uomo έδωσε αναμνηστικές πλακέτες στην Υπουργό Υγείας, τον Διευθυντή του Ογκολογικού, εκπρόσωπο του Γερμανικού Ογκολογικού και στην εκπρόσωπο του μεγάλου χορηγού BD Swiss.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Στρατιωτικό όχημα των Τούρκων εισήλθε στη νεκρή ζώνη Αγίου Δομετίου – Το έδιωξε η Ουνφικύπ

Σε κινητοποίηση τέθηκε η ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών το απόγευμα λόγω εισόδου το απόγευμα ανδρών του κατοχικού στρατού με όχημα στη νεκρή ζώνη...

Προϊόντα με επιτόκιο μέχρι 3.25% ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα (Κύπρου)

Προθεσμιακά προϊόντα, 6μηνης, 9μηνης και 12μηνης διάρκειας με το επιτόκιο να φθάνει μέχρι και το 3,25% για 12 μήνες, ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα της...

Κέρδη στο ΧΑΚ με έντονο ενδιαφέρον για μετοχή Malloupas & Papacostas

Στα κέρδη επανήλθε την Τετάρτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ύστερα από τις μικρές απώλειες της Τρίτης, με τον όγκο συναλλαγών να εκτινάσσεται στο €1.442.739,...

Δείτε ποιες οικοδομές κήρυξε επικίνδυνες ο Δήμος Λευκωσίας

Αριθμό οικοδομών έχει κηρύξει ως επικίνδυνες ο Δήμος Λευκωσίας, καλώντας τους ιδιοκτήτες τους, να επικοινωνήσουν άμεσα με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου στα τηλέφωνα...

Έφτασε στην Κύπρο το πρώτο φορτίο για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Έφτασε στην Κύπρο το πρώτο φορτίο που θα σταλεί ως ανθρωπιστική βοήθεια προς τον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα, μόλις αυτό καταστεί δυνατό μέσω του...

Διπλάσιος αριθμός πολεοδομικών αιτήσεων την περίοδο Ιουνίου-Οκτωβρίου

Συνολικά 2.595 αιτήσεις για έκδοση πολεοδομικής άδειας υποβλήθηκαν τον Οκτώβριο  με τη λήξη της πρόνοιας για επιβολή μειωμένου ΦΠΑ 5% για την πρώτη κατοικία. Σύμφωνα με...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

Nomisma Test

FREE
VIEW