Για την έξαρση των βακτηριακών λοιμώξεων και ειδικά στου στρεπτόκοκκου (β– αιμολυτικός στρεπτόκοκκος ομάδας Α) μας μιλά ο Παιδίατρος-Λοιμωξιολόγος, Καθηγητής Παιδιατρικής- Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Μίχος, ο οποίος μας εξηγεί ότι πιθανότατα οφείλεται στην μετα-πανδημία εποχή καθώς είχαμε υπερέκθεση του πληθυσμού και δεν είχαμε την ανοσία των προηγούμενων ετών.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, το μεγαλύτερο πρόβλημα καταγράφεται στη Μεγάλη Βρετανία που ήδη μετρά 48 θανάτους σε παιδιά και 430 στο γενικό πληθυσμό.
Ο καθηγητής επισημαίνει ότι είναι τεράστιο λάθος να δίνουμε αντιβίωση χωρίς συμπτώματα και χωρίς να υπάρχει καλλιέργεια από τον ειδικό γιατρό. Ακόμα και αν είναι θετικό το τεστ πρέπει να αξιολογηθεί από το γιατρό διότι υπάρχουν 150 υποστελέχη στρεπτόκοκκου μόνο επί των ενδείξεων πρέπει να πάρουν αντιβίωση τα θετικά άτομα.
Τα τεστ όπως λέει έχουν μεγάλη ευαισθησία. Ωστόσο, αν πας σε ένα σχολείο και κάνεις σε όλα τα παιδιά τεστ, τα μισά μπορεί να είναι θετικά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα επικίνδυνα να πάθουν κάτι. Είναι ένα βακτήριο που μπορεί ο καθένας από εμάς να το έχουμε στο φάρυγγα μας χωρίς κανένα σύμπτωμα. Γι’ αυτό όταν οι γονείς παρατηρήσουν κάποια συμπτώματα καλό είναι να απευθύνονται σε γιατρό ο οποίος θα κάνει κλινική διάγνωση.
Δεν έχουμε νέο στέλεχος, απλά το ήδη υπάρχον κάνει εύκολα διεισδυτική λοίμωξη
Η παιδίατρος Αναστασία Νάτσιου, μιλώντας για το τελευταίο περιστατικό στην Ελλάδα μας εξήγησε ότι από όσο γνωρίσουν οι γιατροί το παιδί έπαθε σηψαιμία από β– αιμολυτικό στρεπτόκοκκο ομάδας Α που έκανε διεισδυτική λοίμωξη από πυογόνο στρεπτόκοκκο η οποία εξελίσσεται ταχύτατα.
Όπως λέει, δεν μιλάμε για κάποιο νέο στέλεχος του στρεπτόκοκκου, απλά παρατηρούμε από αρχές του 2022 σε όλη την Ευρώπη ότι κάνει πλέον συχνά διεισδυτική λοίμωξη, άγνωστο γιατί. Προκαλεί κυρίως την βακτηριακή φαρρυγγο-αμυγδαλίτιδα σε παιδιά προσχολικής ηλικίας.
Η μετάδοση γίνεται με σταγονίδια, από μολυσμένες επιφάνειες ή από δερματική επαφή με θετικό φορέα και αλλά μπορεί να προκαλέσει και βλάβες δέρματος. Μπορεί να νοσήσουν οι πάντες απλά τα παιδιά, έχουν έντονη συμπτωματολογία.
Στην Ελλάδα μέχρι σήμερα δεν υπήρχε επιτήρηση αλλά τώρα ο ΕΟΔΥ έχει ζητήσει καταγραφή και μεγαλύτερη επαγρύπνηση.
Η διάγνωση είναι κυρίως κλινική με καλλιέργεια επιχρίσματος. Ενώ, όσον αφορά τα τεστ πρέπει να γίνονται μόνο από γιατρό γιατί είναι δύσκολη η λήψη και αν γίνει από άτομα που δεν έχουν εμπειρία μπορεί να έχουμε ψευδή αποτέλεσμα.
Επίσης, όπως επισημαίνει η γιατρός, πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη ότι μπορεί να υπάρχουν άτομα φυσιολογικοί φορείς που δεν χρειάζεται να υποβληθούν σε θεραπεία. Γι΄ αυτό, δεν πρέπει να λαμβάνουν αντιβιώσεις χωρίς εντολή ιατρού, γιατί αυξάνουν την ανθεκτικότητα του μικροβίου και στερούν τα αντιβιοτικά από αυτούς που τα χρειάζονται πραγματικά.
Τέλος, η γιατρός συμβουλεύει τους γονείς να αποφεύγουν τόσο πολύ το συγχρωτισμό σε παιδότοπους και παιδικά πάρτι. Καλύτερα τα παιδιά να παίζουν στη φύση, όπως λέει, καθώς στη μεταπανδημία εποχή παρατηρούμε μείωση της ανοσίας που είχαμε προ πανδημίας.