Άκρως ανησυχητική πρωτιά σε ό,τι αφορά τον επιπολασμό υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών ηλικίας 7-9 ετών κατέχει η Κύπρος σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διενεργήθηκε από τον παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας για την Παρακολούθησης Παιδικής Παχυσαρκίας.
Αυτό ανέφερε η Υπουργός Υγείας Πόπη Κανάρη, σημειώνοντας πως αυτό καταδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος και την αναγκαιότητα άμεσης αντιμετώπισης του με στοχευμένα μέτρα.
Σε χαιρετισμό της σε δημοσιογραφική διάσκεψη του Συνδέσμου Διαιτολόγων Διατροφολόγων Κύπρου με την ευκαιρία της Παγκύπριας Ημέρας Διατροφής, η Υπουργός Υγείας τόνισε ότι η ορθή διατροφή σe συνδυασμό με τη φυσική άσκηση συμβάλλει στην προστασία έναντι εμφάνισης νοσημάτων, καθορίζοντας σε μεγάλο βαθμό την ανταπόκριση του ανθρώπινου οργανισμού σε περιβαλλοντικές και στρεσογόνες αλλαγές και υπέδειξε πως επιβάλλεται ως εκ τούτου μια σφαιρική προσέγγιση που να στοχεύει στην προώθηση και υιοθέτηση ορθών στάσεων ζωής, οι οποίες να περιλαμβάνουν ορθή διατροφή, καθημερινή άσκηση και αποχή από συνήθειες όπως το κάπνισμα.
Η κ. Κανάρη είπε ότι φετινό θέμα της Παγκύπριας Ημέρας Διατροφής «Άσε την τροφή να είναι το φάρμακο σου» μάς παραπέμπει στα λόγια που διατύπωσε αιώνες πριν ο Ιπποκράτης «Φάρμακο ας γίνει η τροφή σου και η τροφή σου ας γίνει το φάρμακο σου», θέλοντας, όπως είπε, να επισημάνει την σημασία της υγιεινής διατροφής στη διατήρηση της υγείας του σώματος και στην πρόληψη ασθενειών.
Άποψη που, όπως ανέφερε, καταξιώνεται συνεχώς και ισχύει μέχρι σήμερα.
Σημείωσε ακόμη πως στη σύγχρονη εποχή η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας και των αγορών έχουν συμβάλει στην αύξηση της διαθέσιμης ποσότητας και της ποικιλίας των τροφίμων που προσφέρονται στους καταναλωτές, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα, την απομάκρυνση των καταναλωτών από τις παραδοσιακές τους διατροφικές συνήθειες και την υιοθέτηση μιας λιγότερο ποιοτικής διατροφής πλούσιας σε κορεσμένα λίπη, πρόσθετα σάκχαρα και αλάτι.
Η Υπουργός εξήγησε ότι αυτή η αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες συνέβαλε στην αύξηση της συχνότητας των χρόνιων ασθενειών, όπως είναι οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης και αύξηση της παχυσαρκίας και των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων και κάποιων μορφών καρκίνου, αλλά και συνέβαλε στη δραματική αύξηση των δεικτών παιδικής παχυσαρκίας γεγονός, το οποίο προκαλεί τεράστιο προβληματισμό σε παγκόσμιο επίπεδο.
Μάλιστα, όπως πρόσθεσε η Υπουργός Υγείας, η Κύπρος, κατέχει δυστυχώς, μια άκρως ανησυχητική πρωτιά σε ό,τι αφορά τον επιπολασμό υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών ηλικίας 7-9 ετών, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διενεργήθηκε από τον παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας για την Παρακολούθησης Παιδικής Παχυσαρκίας. Κάτι που, όπως είπε, καταδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος και την αναγκαιότητα άμεσης αντιμετώπισης του με στοχευμένα μέτρα.
Η κ. Κανάρη συνέχισε λέγοντας ότι σε διεθνές επίπεδο άξιο αναφοράς είναι επίσης το γεγονός πως σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Πρόληψης Χρόνιων Ασθενειών και Προαγωγής της Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών 6 στα 10 άτομα στις ΗΠΑ υποφέρουν από χρόνιες ασθένειες και 4 στα 10 άτομα υποφέρουν από 2 ή περισσότερες χρόνιες ασθένειες. «Οι ασθένειες αυτές αποτελούν μεγάλο πρόβλημα για τη δημόσια υγεία και είναι υπεύθυνες για σημαντικό αριθμό θανάτων και αναπηριών» είπε.
Σημείωσε πως το Υπουργείο Υγείας με γνώμονα την ανάγκη για βελτίωση της ποιότητας της διατροφής των Κυπρίων πολιτών έχει εντάξει στους σχεδιασμούς του για αντιμετώπιση του προβλήματος, εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολεία και κοινότητες, υποδεικνύοντας πως ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στο Πρόγραμμα «Γίνε Πρεσβευτής Υγείας», το οποίο απευθύνεται σε παιδιά δημοτικών σχολείων με στόχο να υιοθετήσουν καλές συνήθειες ζωής.
Η Υπουργός Υγείας πρόσθεσε πως από τη στιγμή που η διατροφή διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη και τη διαχείριση των χρόνιων ασθενειών, επιβάλλεται να αλλάξουμε τις συνήθειες μας και να υιοθετήσουμε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, υποδεικνύοντας πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί «επιστρέφοντας στη διατροφή της παράδοσης μας, τη μεσογειακή διατροφή που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, τη χρήση ελαιόλαδου και την κατανάλωση, φρούτων, λαχανικών, άπαχων πρωτεϊνών όπως τα ψάρια, τα πουλερικά και τα όσπρια».
«Θεραπεία και πρόληψη μας προσφέρονται απλόχερα από τη φύση μέσω της τροφής μας. Ας την αφήσουμε να γίνει το φάρμακο μας» τόνισε.
Πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Υγείας, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για συνεχή επιμόρφωση, επικροτεί, ενθαρρύνει και υποστηρίζει την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού σε θέματα που συμβάλλουν στην πρόληψη και προστασία της δημόσιας υγείας, όπως η ορθή διατροφή.
Συνεχάρη τέλος το Σύνδεσμο Διαιτολόγων Διατροφολόγων Κύπρου για αυτή την πρωτοβουλία αλλά και τις συνεχείς δράσεις του, οι οποίες είναι, όπως είπε, όχι μόνο συμπληρωματικές προς το έργο του Υπουργείου, αλλά και καταλυτικές.