Μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά είναι σύμφωνα με τους ειδικούς και τις έρευνες η καλύτερη επιλογή που μπορείτε να κάνετε για την υγεία και το βάρος σας. Το πιο σημαντικό που πολλοί προσπερνούν, όμως, είναι ότι η ποικιλία φρούτων και λαχανικών είναι αυτή που θα μας χαρίσει αθροιστικά οφέλη σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, φυτικές ίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία κι όχι η εμμονή με 1-2 λαχανικά και φρούτα. Δυστυχώς, όμως, οι περισσότεροι αρκούνται σε μια μικρή ποικιλία, που περιορίζεται σε μια μπανάνα καθημερινά και μια μαρουλοσαλάτα. Κι ενώ το μαρούλι είναι πράγματι μια καλύτερη επιλογή από ένα μπέργκερ, η θρεπτική του αξία σε σχέση με άλλα λαχανικά παραμένει χαμηλή. Λόγω, όμως, της ευκολίας και του χαμηλού του κόστους, αποτελεί το λαχανικό εκλογής σε πολλά νοικοκυριά στην καθημερινότητα.
Φρούτα και λαχανικά εποχής: πότε τρώμε τι;
Τι συμβαίνει με το μαρούλι
Το μαρούλι ανήκει στην οικογένεια των Αστεροειδών (Asteraceae) και αποτελεί ένα λαχανικό με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, κάτι που το καθιστά ιδανικό για ενυδάτωση. Το ρυθμισμένο ποσοστό νερού του το καθιστά ελαφρύ και φρέσκο, αλλά αυτή του η ιδιότητα είναι που του αφαιρεί πολλές από τις θρεπτικές ουσίες που προσφέρουν άλλα φυλλώδη λαχανικά.
Αν συγκρίνουμε το μαρούλι με άλλα λαχανικά, όπως το σπανάκι, τη λαχανίδα ή το μπρόκολο, το μαρούλι υστερεί σε πολλούς τομείς. Τα άλλα λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα όπως η βιταμίνη Κ, το φολικό οξύ, η βιταμίνη A και ο σίδηρος, ενώ το μαρούλι τα περιέχει σε μικρότερες ποσότητες ανά γραμμάριο, κάτι που το καθιστά λιγότερο πυκνό σε θρεπτικά συστατικά. Με απλά λόγια, ενώ μια μερίδα μαρουλιού μπορεί να σας προσφέρει ενυδάτωση και φυτικές ίνες, δεν θα σας προσφέρει σημαντικές ποσότητες βιταμινών ή μετάλλων.
Η βιταμίνη A, για παράδειγμα, η οποία είναι κρίσιμη για την υγεία των ματιών και την ανάπτυξη των κυττάρων, υπάρχει σε σημαντικά μεγαλύτερες ποσότητες σε λαχανικά όπως το σπανάκι ή το kale και η βιταμίνη Κ, η οποία είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία των οστών και την πήξη του αίματος, βρίσκεται σε μεγαλύτερες ποσότητες σε άλλα πράσινα λαχανικά. Το μαρούλι έχει επίσης ελάχιστες ποσότητες σιδήρου και ασβεστίου, δύο απαραίτητων μετάλλων για την υγεία του οργανισμού.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει να το αφαιρέσετε από τη σαλάτα σας και την καθημερινότητά σας. Το μαρούλι μπορεί να συνεχίσει να έχει τη θέση του σε μια υγιεινή διατροφή, αρκεί να μην τη μονοπωλήσει. Συνδυάστε το με πιο θρεπτικά λαχανικά, φρούτα και πρωτεΐνες για να δημιουργήσετε ένα ισχυρό, θρεπτικό γεύμα, έχοντας πάντα γνώμονα την ποικιλία.
Πηγή: clickatlife.gr