Προετοιμαστείτε για την «μάχη» που θα δοθεί σήμερα το βράδυ, παίρνοντας μερικά μέτρα που θα υποστηρίξουν τον οργανισμό σας σε αυτό το δύσκολο γι’ αυτόν γεύμα, γεμάτο ζωικά λιπαρά και τηγανητά.
Όσο απολαυστική είναι η Τσικνοπέμπτη για τον ουρανίσκο, άλλο τόσο δεν είναι για την ισορροπία του οργανισμού, του εντέρου και το ανοσοποιητικού μας, που βομβαρδίζονται με ένα υπερβολικό γεύμα, πλούσιο σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά, τηγανητά λάδια και… ετεροκυκλικές αμίνες –οι καρκινογόνες ενώσεις που σχηματίζονται όταν το κρέας (κόκκινο, πουλερικά ή ψάρι) μαγειρεύεται σε υψηλές θερμοκρασίες, ιδιαίτερα μέσω ψησίματος στα κάρβουνα, τηγανίσματος ή ψησίματος στη σχάρα. Αν, μάλιστα, υπολογίσουμε και το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία δεν θα απέχει από το κρέας μέχρι το Πάσχα, ούτε το κατανάλωνε με μέτρο και πριν, καταλαβαίνουμε ότι αυτή η ημέρα έρχεται να προστεθεί σε μια ήδη επιβαρυμένη διατροφή. Ξέρουμε, ωστόσο, ότι για πολλούς αποτελεί ιεροτελεστία η σημερινή ημέρα, με τη συγκέντρωση της παρέας, το ψήσιμο ή την έξοδο στο κουτούκι της γειτονιάς. Για να μην σας τη χαλάσουμε, λοιπόν, σας δίνουμε μερικές συμβουλές που μπορούν να συμβάλλουν ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι βλαβερές επιδράσεις όλων αυτών που θα καταναλώσετε.
Πώς να φτιάξετε τα τέλεια, ελαφριά σουβλάκια στο σπίτι
Προσθήκη φυτικών ινών: Τα λαχανικά, τα φρούτα, και οι ολικής αλέσεως τροφές (όπως το καστανό ρύζι και τα φασόλια) βοηθούν στην καλύτερη πέψη και μειώνουν τις αρνητικές επιπτώσεις από τα κορεσμένα λιπαρά. Οι φυτικές ίνες βοηθούν επίσης στη μείωση της απορρόφησης λίπους. Φάτε, λοιπόν μπόλικη σαλάτα και ψωμί ολικής και συνοδέψτε το κρέας με λίγο καστανό ρύζι αν είναι δυνατόν.
Κατανάλωση αντιοξειδωτικών τροφών: Τα αντιοξειδωτικά (όπως οι τομάτες, οι κόκκινες πιπεριές, το μπρόκολο και τα μούρα) μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των κυττάρων από την οξειδωτική βλάβη που προκαλείται από την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κρέατος και λιπαρών. Αφήστε λοιπόν στο τραπέζι σας λίγο χώρο για ψητό μπρόκολο, προσθέστε λίμα μούρα στη σαλάτα, συνοδέψτε με ντομάτα και κόκκινες πιπεριές το κρέας σας.
Κατανάλωση καλών λιπαρών: Ελαιόλαδο, ξηροί καρποί, αβοκάντο. Τα λιπαρά αυτά είναι πιο ευεργετικά για την υγεία της καρδιάς σε αντιδιαστολή με τα κορεσμένα λιπαρά του κρέατος. Ενσωματώστε τα στο γεύμα σας.
Προσθήκη μπαχαρικών: Μπαχαρικά όπως η κουρκουμίνη, το σκόρδο και το τζίντζερ έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και μπορεί να μειώσουν τις αρνητικές επιδράσεις του κρέατος και των λιπαρών.
Ενυδάτωση: Πιείτε αρκετό νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το γεύμα για να βοηθήσετε τη διαδικασία της πέψης και να ενισχύσετε τη λειτουργία των νεφρών.
Αργή κατανάλωση: Αντί να μείνετε όλη την ημέρα νηστικοί για να φάτε όσο θέλετε το βράδυ, προτιμήστε να καταναλώσετε κανονικά τα γεύματά σας, να πάρετε μικρές μερίδες και να φάτε αργά για να βοηθήσετε τη σωστή πέψη και απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.
Πηγή: clickatlife.gr