Μεγάλο ενδιαφέρον προκάλεσε η πρόταση της Κύπρου που παρουσίασε ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός στο Συμβούλιο Υγείας της ΕΕ χθες στις Βρυξέλλες και αφορά στη δημιουργία ενός εθελοντικού μηχανισμού συνεργασίας για κοινές προμήθειες φαρμακευτικών προϊόντων με στόχο την αντιμετώπιση των προκλήσεων που σχετίζονται με τη διαθεσιμότητα, την προσβασιμότητα και την προσιτότητα καινοτόμων φαρμάκων, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας.
Σε ανακοίνωση του Υπουργείου αναφέρεται ότι το σχέδιο είναι εμπνευσμένο από την επιτυχία της κοινής προμήθειας εμβολίων κατά την πανδημία και εστιάζει αρχικά σε ογκολογικά φάρμακα που υπόκεινται σε Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας.
Προβλέπει ένα ευέλικτο πλαίσιο συνεργασίας που ενισχύει τη διαπραγματευτική ισχύ των κρατών μελών, εξασφαλίζει δίκαιες τιμές και ασφάλεια εφοδιασμού και υποστηρίζει τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ) στον τομέα.
Προστίθεται ότι η Κύπρος μαζί με την Κροατία, τη Δανία, την Ελλάδα, τη Λετονία, τη Μάλτα και τη Σλοβενία καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει την πρόταση και να παρέχει την απαραίτητη καθοδήγηση και νομική βάση. Η πρωτοβουλία της Κύπρου υποστηρίχθηκε επίσης από την Εσθονία, τη Λιθουανία, την Τσεχία και την Πορτογαλία, καταδεικνύοντας τη συλλογική προσπάθεια ενίσχυσης της πρόσβασης σε καινοτόμα φάρμακα σε μικρές αγορές.
«Η πρόταση αυτή χαιρετίστηκε θερμά, με διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως το Politico, το Euractiv και το Contexte, να ζητούν συνεντεύξεις από τον Υπουργό, ενδεικτικό του μεγάλου ενδιαφέροντος που προκάλεσε», αναφέρει το Υπουργείο, προσθέτοντας ότι η σύνδεση της πρότασης με την ενίσχυση της πρόσβασης των ασθενών της ΕΕ σε καινοτόμα φάρμακα αποτελεί βασικό λόγο για τη θετική ανταπόκριση.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου, ο κ. Δαμιανός χαιρέτισε την πρόοδο στην αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας της ΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι η υιοθέτηση του Φαρμακευτικού Πακέτου θα συμβάλει στη βελτίωση της πρόσβασης, της διαθεσιμότητας και της προσιτότητας καινοτόμων φαρμάκων για μικρές αγορές όπως της Κύπρου.
Επισήμανε την ανάγκη ενίσχυσης του νομικού πλαισίου για την προώθηση φαρμάκων σε μικρές αγορές και πρότεινε τη διερεύνηση ευρωπαϊκών κυρώσεων για τη διασφάλιση συμμόρφωσης από τις φαρμακευτικές βιομηχανίες, ενισχύοντας την αλληλεγγύη εντός της ΕΕ.
Στη συζήτηση για την Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας, υπό το πρίσμα της έκθεσης Draghi «Για το μέλλον της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ», ο Υπουργός αναφέρθηκε στα συμπεράσματα και τις εισηγήσεις της, καταθέτοντας προτάσεις για την υλοποίησή τους, με έμφαση στις συστάσεις που αφορούν τον φαρμακευτικό τομέα.
Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο κ. Δαμιανός συμμετείχε σε τριμερή συνάντηση με την Υπουργό Υγείας της Πολωνίας Izabela Leszczyna και την Υπουργό Υγείας της Δανίας Sophie Løhde με τις οποίες συζήτησε τις προτεραιότητες που θα θέσουν η Πολωνία, η Δανία και η Κύπρος στο πλαίσιο της επερχόμενης Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχεια και η συνέπεια του έργου που θα παραχθεί.
Χθες βράδυ ο Υπουργός συμμετείχε σε υπουργικό πάνελ του European Health Summit και τόνισε ότι το μέλλον της ΕΕ εξαρτάται από την υγεία των πολιτών της, με την υγειονομική περίθαλψη να αποτελεί βασικό πυλώνα πολιτικής και κοινωνικής πρόνοιας.
Υπογράμμισε ότι ο φαρμακευτικός τομέας, κρίσιμος για την υγεία και την οικονομία της ΕΕ, απασχολεί περίπου 937.000 άτομα και ανέδειξε τη σημασία του κατά την πανδημία.
Επισήμανε εξάλλου τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος ως μικρή αγορά, τονίζοντας την ανάγκη για κοινή προμήθεια φαρμάκων. Στο πάνελ συμμετείχαν επίσης οι Υπουργοί Υγείας της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Σουηδίας και της Ουγγαρίας.