Customise Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorised as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyse the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customised advertisements based on the pages you visited previously and to analyse the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

18.8 C
Nicosia
Σάββατο 10 Μαΐου 2025 | 0:14

Πρωινό: Ποιες είναι οι εναλλακτικές επιλογές για να μην έχετε πρόβλημα με τη χοληστερόλη σας

Είναι πανθομολογούμενο ότι δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από ένα καλό πρωινό για να αρχίσετε τη μέρα σας.

Οι γευστικοί πειρασμοί είναι ατελείωτοι, αλλά, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του iatropedia.gr, πολλοί από αυτούς είναι γεμάτοι χοληστερόλη και μόνο φιλικοί προς την καρδιά δεν μπορεί να θεωρηθούν.

Ποιες είναι λοιπόν οι καλύτερες επιλογές, εάν θέλετε να «τσιμπήσετε» κάτι στα γρήγορα ή πρόκειται να συμμετάσχετε σε κάποιο brunch;

Η κλινική διαιτολόγος δρ Kate Patton, από το Τμήμα Γαστρεντερολογίας, Ηπατολογίας & Διατροφής του Ιατρικού Κέντρου Avon – Richard E. Jacobs της Cleveland Clinic, στο Οχάιο, παρέχει μερικές συμβουλές που μπορεί να σας βοηθήσουν.

Τρόφιμα πλούσια σε χοληστερόλη

Όταν το θέμα είναι η περιεκτικότητα σε χοληστερόλη, η δρ Patton λέει πως ορισμένα τρόφιμα είναι οι χειρότερες επιλογές για πρωινό.

Τα κυριότερα από αυτά είναι:

Τα ροφήματα καφέ. Ο πρωινός καφές μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό, όταν περιέχει όλα τα έξτρα. Η δρ Patton λέει πως οι καφέδες λάτε με πλήρες γάλα, σαντιγύ, καραμέλα, σιρόπι, σος κ.λπ. είναι μια ακόμα πηγή χοληστερόλης.

Τα ντόνατς, τα μπισκότα και τα κέικ. Τα τρόφιμα αυτά συνήθως περιέχουν βούτυρο, αυγά και άλλα συστατικά που αυξάνουν την περιεκτικότητά τους σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη. Επιπλέον, συνήθως είναι γεμάτα ζάχαρη, η οποία αυξάνει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα. Τα τριγλυκερίδια επίσης είναι επιβαρυντικά για την καρδιά και συχνά είναι αυξημένα μαζί με τη χοληστερόλη. Χώρια που, ειδικά τα ντόνατς, είναι και τηγανητά. Επομένως, δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για ένα πρωινό με χαμηλή χοληστερόλη.

Τα σάντουιτς. Όταν συνδυάζουν αυγό, με τυρί, μπέικον ή άλλο αλλαντικό, αποτελούν σημαντική πηγή χοληστερόλης. Η χοληστερόλη τους θα είναι ακόμα περισσότερη αν περιέχουν βούτυρο ή τηγανητά συστατικά (π.χ., ομελέτα). Το ίδιο και αν προτιμάτε τα σάντουιτς με κρουασάν ή/και μαγιονέζα ή σος με βάση τη μαγιονέζα. Αν, εξάλλου, προτιμάτε τα σάντουιτς με αλλαντικά κοτόπουλου ή γαλοπούλας, το όφελος που αποκομίζετε όσον αφορά τη χοληστερόλη δεν είναι μεγάλο, λέει η δρ Patton. «Η περιεκτικότητά τους σε χοληστερόλη είναι ελαφρώς λιγότερη απ’ ό,τι των αλλαντικών από χοιρινό ή βοδινό κρέας» εξηγεί.

Ποιες είναι οι καλύτερες επιλογές

Αν και όταν ακούμε τη λέξη «πρωινό» σκεφτόμαστε συνήθως ψωμί, τυρί, δημητριακά και αυγά, η μεσογειακή διατροφή διαθέτει πολλές άλλες επιλογές.

Μεταξύ εκείνων που  παρέχουν σταθερά ενέργεια στον οργανισμό, χωρίς να τον επιβαρύνουν με χοληστερόλη, συμπεριλαμβάνονται, σύμφωνα με την ειδικό:

Ένα πρωινό με φασόλια ή ελιές, τομάτα, αγγούρι, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και πίτα (ή αραβική πίτα)

Γιαούρτι λίγων λιπαρών, χωρίς προσθήκη ζάχαρης, με φρούτα, βρώμη, ξηρούς καρπούς, λίγο μέλι

Ποικιλία φρούτων

Νιφάδες βρώμης με γάλα άπαχο ή λίγων λιπαρών, χωρίς προσθήκη ζάχαρης

Ψωμί ολικής αλέσεως ή πολύσπορο με λίγων λιπαρών συνοδευτικά

Υποκατάστατα βουτύρου (π.χ., φυστικοβούτυρο, άλειμμα αμυγδάλου κ.λπ.)

Επιδόρπια γιαουρτιού λίγων λιπαρών, χωρίς προσθήκη ζάχαρης

Αβοκάντο

Δημητριακά για πρωινό ολικής άλεσης, χωρίς προσθήκη ζάχαρης, με γάλα άπαχο ή λίγων λιπαρών

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!