Σε αναθεώρηση των καταλόγων με τα βασικά φάρμακα (EML) που όλα τα κράτη πρέπει να παρέχουν στους ενήλικες και τους ανήλικους πολίτες τους προχώρησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, οι οποίοι περιλαμβάνουν πλέον και τα τρία φάρμακα αποσιδήρωσης που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ασθενών με θαλασσαιμία. Η απόφαση αυτή σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στην παγκόσμια προσπάθεια για τη βελτίωση της πρόσβασης σε κρίσιμες φαρμακολογικές εναλλακτικές λύσεις για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πάθησης αυτής.
Η θαλασσαιμία είναι μια γενετική διαταραχή του αίματος που απαιτεί δια βίου διαχείριση, συμπεριλαμβανομένης της τακτικής θεραπείας αποσιδήρωσης για την πρόληψη της υπερφόρτωσης σιδήρου, μιας δυνητικά απειλητικής για τη ζωή επιπλοκής.
Μέχρι πρόσφατα, ο ΠΟΥ συνιστούσε στους καταλόγους βασικών φαρμάκων μόνο τη δραστική ουσία δεφεροξαμίνη για την αντιμετώπιση της χρόνιας υπερφόρτωσης σιδήρου, περιορίζοντας την πρόσβαση των ασθενών σε άλλες βασικές θεραπευτικές επιλογές.
Ωστόσο, από το 2019, η Διεθνής Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας (ΔΟΘ) κατέβαλε σθεναρές προσπάθειες για τη συμπερίληψη και δύο άλλων εγκεκριμένων θεραπευτικών σκευασμάτων αποσιδήρωσης στους σχετικούς καταλόγους, της δεφεριπρόνης και της δεφερασιρόξης, αναγνωρίζοντας τη σημασία της παροχής πρόσβασης των ιατρών και των ασθενών παγκοσμίως σε ένα ολοκληρωμένο φάσμα εναλλακτικών λύσεων.
Η ΔΟΘ χαιρετίζει την απόφαση του ΠΟΥ, με τον οποίο διατηρεί επίσημες σχέσεις από το 1996, να εντάξει στους καταλόγους βασικών φαρμάκων τα πιο πάνω φάρμακα, καθώς η συμπερίληψη τους είναι άμεσο αποτέλεσμα της συλλογικής προσπάθειας και της συνεργασίας μεταξύ της Ομοσπονδίας και του Οργανισμού. Η συγκεκριμένη εξέλιξη αναμένεται να έχει άμεσο θετικό αντίκτυπο, βελτιώνοντας το πρότυπο περίθαλψης για τη διαχείριση της θαλασσαιμίας παγκοσμίως και δίνοντας ελπίδα σε εκατομμύρια άτομα που ζουν με αυτή τη δύσκολη πάθηση, ιδιαίτερα σε χώρες χαμηλού και μέσου εισοδήματος, όπου η πρόσβαση των ατόμων με θαλασσαιμία ακόμη και σε βασική ιατρική φροντίδα αποτελεί συχνά πρόκληση.
Η Δρ. Ανδρούλλα Ελευθερίου, Εκτελεστική Διευθύντρια της ΔΟΘ, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της προς τον ΠΟΥ για τη συνεκτίμηση των συστάσεών της Ομοσπονδίας. «Η απόφαση αυτή ευθυγραμμίζεται με το όραμά μας για την εξασφάλιση ισότιμης πρόσβασης σε βασικά φάρμακα για όλα τα άτομα που πάσχουν από θαλασσαιμία», δήλωσε. «Τώρα, οι γιατροί σε όλο τον κόσμο μπορούν να συνταγογραφούν με σιγουριά τους καταλληλότερους χηλικούς παράγοντες σιδήρου με βάση τις ειδικές ανάγκες των ασθενών τους, βελτιστοποιώντας τα αποτελέσματα της θεραπείας τους.»
Για περισσότερα από 40 χρόνια, οι χώρες σε όλο τον κόσμο βασίζονται στους καταλόγους βασικών φαρμάκων του ΠΟΥ, οι οποίοι αναθεωρούνται ανά διετία, για την ανάπτυξη και την επικαιροποίηση των εθνικών φαρμακευτικών καταλόγων, καθώς αποτελούν τεκμηριωμένους οδηγούς για τα πιο σημαντικά φάρμακα που ικανοποιούν τις πρωταρχικές υγειονομικές ανάγκες ενός πληθυσμού για κάθε σύστημα Υγείας του πλανήτη.
Οι εκδόσεις του 2023 περιλαμβάνουν επίσης βασικά νέα φάρμακα για τη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας, του καρκίνου, των μολυσματικών ασθενειών και των καρδιαγγειακών παθήσεων, μεταξύ άλλων.
Mε την καταστατική της έδρα στην Κύπρο από το 1986 και παρουσία σε περισσότερες από 62 χώρες παγκοσμίως, η Διεθνής Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας παραμένει αφοσιωμένη στην προώθηση της έρευνας, την ευαισθητοποίηση και την προώθηση της παγκόσμιας συνεργασίας προς όφελος των ατόμων που πάσχουν από θαλασσαιμία και λοιπές αιμοσφαιρινοπάθειες. Αυτό το σημαντικό επίτευγμα αποτελεί απόδειξη των αδιάκοπων προσπαθειών των επαγγελματιών υγείας, των ομάδων υπεράσπισης των ασθενών και της ιατρικής κοινότητας στο σύνολό της.