7.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 10:08

Οι προκλήσεις για τη διανομή του εμβολίου σε 7,8 εκατ. πληθυσμό

Με τον αγώνα δρόμου για την ανάπτυξη εμβολίου κατά του Covid-19 να πλησιάζει συνεχώς την γραμμή τερματισμού, και τα εμβόλια των Pfizer- BioNTech και Moderna να αποτελούν μπροστάρηδες στην κούρσα γεμίζοντας ελπίδα για το τέλος της πανδημίας, ένα σημαντικό ερώτημα παραμένει.

Πότε θα είναι διαθέσιμο το εμβόλιο σε επαρκή ποσότητα που θα μπορούσε να εξασφαλίσει ένα αποτελεσματικό τείχος προστασίας σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού περιορίζοντας έτσι αισθητά τον κορωνοϊό και την εξάπλωσή του στην κοινότητα;

Υπενθυμίζεται ότι χθες Pfizer και BioNTech ανακοίνωσαν πως το εμβόλιο με την ονομασία BNT162b έπειτα από την τελική ανάλυση δεδομένων των κλινικών δοκιμών εμφανίστηκε να είναι αποτελεσματικό κατά 95% στην προφύλαξη από τη νόσο Covid-19. Τα νέα αυτά έφτασαν λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση της Moderna πως το δικό της πειραματικο εμβόλιο είναι αποτελεσματικό κατά 94,5%.

Η μεγάλη πρόκληση αφορά κατ’ αρχάς την διανομή, καθώς το εμβόλιο πρέπει να δοθεί χονδρικά σε 7,8 δισεκατομμύρια πληθυσμό. Η δεύτερη μεγάλη πρόκληση αφορά το γεγονός πως, τουλάχιστον για τα δύο εμβόλια που μέχρι τώρα προπορεύονται στην κούρσα, απαιτείται χορήγηση δύο δόσεων του εμβολίου. Επομένως για όποια ποσότητα παραγωγής γίνεται λόγος, σημαίνει ότι αυτή είναι επαρκής για πληθυσμό ακριβώς στο μισό της ποσότητας.

Και τα δύο εμβόλια αναμένεται να λάβουν έγκριση από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) μέχρι το τέλος του χρόνου. O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε επίσης ότι ξεκινάει τη διαδικασία κυλιόμενης επισκόπησης για το υποψήφιο mRNA εμβόλιο της Moderna έναντι του COVID-19 (mRNA-1273).

Για να διανεμηθούν όμως οι επαρκείς δόσεις που θα «καταπιέσουν» τον ιό σε όλο τον πληθυσμό, των ΗΠΑ και παγκοσμίως, θα χρειαστούν μήνες, ή και πάνω από χρόνος, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Κοιτάμε το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους με λίγη αισιοδοξία, σχολιάζει η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ, Σουμίγια Σουαμιναταν. Οι προμήθειες θα είναι περιορισμένες. Υπάρχουν διμερείς συμφωνίες που έχουν κάνει πολλές χώρες με τις φαρμακευτικές, ενώ ρισμένες χώρες έχουν ήδη κάνει προπαραγγελίες για πολλές δόσεις.

Υπολογίζουμε ότι μέχρι τι τέλος του 2020 θα είναι διαθέσιμες για τις ΗΠΑ περίπου 40 εκατ. δόσεις του εμβολίου και των δύο εταιρειών, προβλέπει ο Γραμματέας Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών Άλεξ Αζάρ. Η ποσότητα αυτή σημαίνει ότι μπορεί να εμβολιαστούν 20 εκατ. πολίτες.

Ο κορυφαίος εμπειρογνώμονας για τις μολυσματικές ασθένειες στις ΗΠΑ Δρ Άντονι Φάουτσι υπολογίζει πως μέχρι τον Ιούλιο, ή και στο τέλος του Απρίλη σε ένα πιο αισιόδοξο σενάριο, θα έχουν εμβολιαστεί όλοι οι Αμερικανοί.

«Και πάλι όμως αυτή η διαδικασία μπορεί να αποβεί ακόμα πιο περίπλοκη και χαοτική από ό,τι μπορεί να φανταστεί ο κόσμος», σχολιάζει ο συνεργάτης για την παγκόσμια υγεία στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων Γιαντζ Χουάνγκ (Yanzhong Huang), προσθέτοντας ότι οι 40 εκατομμύρια δόσεις μέσα στο 2020 δεν θα είναι αρκετές για να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης στις ΗΠΑ. Θα εξαρτηθεί από το πότε η FDA εγκρίνει τα εμβόλια για ευρεία διανομή και πόσο γρήγορα οι φαρμακευτικές θα μπορέσουν να παράγουν μαζικά τα εμβόλια, συνέχισε.

Ευτυχώς, και τα δύο εμβόλια ου βρίσκονται μπροστά στην κούρσα χρησιμοποιούν τεχνολογία messenger RNA ή mRNA. Είναι μια νέα προσέγγιση με την οποία θεωρείται πως είναι πιο εύκολη παραγωγή, συγκριτικά με τον τρόπο που παράγονται τα παραδοσιακά εμβόλια.

«Θα μπορούσαμε να προσεγγίσουμε ένα βαθμό κανονικότητας μέχρι το επόμενο φθινόπωρο, διατηρώντας δηλαδή τις επιχειρήσεις και την οικονομία ανοιχτές. Είναι στη ευχαίρειά μας να το κάνουμε », δήλωσε ο Φάουτσι στο συνέδριο των New York Times Dealbook την Τρίτη.

Ο προγραμματισμός αυτός, ωστόσο, μπορεί να ξεφύγει καθώς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την χρηματοδότηση για την διανομή του εμβολίου, ενώ σε μετέπειτα στάδια αναδεικνύονται πρόσθετες προκλήσεις που αφορούν τις υλικοτεχνικές προκλήσεις με τις απαραίτητες προμήθειες στα απαραίτητα υλικά για τον εμβολιασμό, πχ σύριγγες και βελόνες. Ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας αποτελεί η ενημέρωση εκπαίδευση για τον σωστό τρόπο αποθήκευσης και χορήγησης του εμβολίου.

Πέρα από τις προκλήσεις που αφορούν γενικά την διανομή μεγάλης ποσότητας φαρμακευτικών προϊόντων, τα δύο εμβόλια των Pfizer και BioNTech και της Moderan αντιμετωπίζουν άλλη μία πρόκληση αναφρορικά με τον τρόπο και τις συνθήκες αποθήκευσης. Τα εμβόλια αυτά απαιτούν ιδιαίτερες και απαιτητικές συνθήκες υπό τις οποίες πρέπει να διατηρηθούν. Το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech, για παράδειγμα χρειάζεται θερμοκρασία -70 βαθμούς Κελσίου. Το εμβόλιο της Moderna από την άλλη παραμείνει σταθερό όταν διατηρείται σε τυπικές θερμοκρασίες ψυγείου για 30 ημέρες (θερμακρασίες δηλαδή που κυμαίνονται μεταξύ 2 και 8 βαθμών Κελσίου), ενώ δύναται να αποθηκευτεί για έξι μήνες σε θερμοκρασίες κοντά στους -15 βαθμούς Κελσίου.

Οι απαιτήσεις αυτές δημιουργούν πρωτοφανείς δυσκολίες για την εφοδιαστική αλυσίδα, ενώ δημιουργούν ανησυχίες για τον τρόπο που θα ταξιδέψει ασφαλώς το εμβόλιο σε απομακρυσμένες περιοχές ή τον τρόπο που θα πραγματοποιηθεί ο εμβολιασμός σε περιοχές που στερούνται αποτελεσματικών υποδομών, όπως οι αγροτικές περιοχές, ή σε χώρες με ελλιπείς πόρους.

Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!