Την ανάπτυξη Εθνικής Στρατηγικής για τις Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής, ανέλαβε το Υπουργείο Υγείας, αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα αυτών των διαταραχών και καταγράφοντας με τη βοήθεια ειδικών τις ελλείψεις που υπάρχουν στη χώρα μας στην πρόληψη, έγκαιρη αναγνώριση και αντιμετώπισή τους, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός σε συνέντευξη Τύπου, στη Λευκωσία, με την ευκαιρία της Παγκύπριας Ημέρας Διατροφής.
Η φετινή Παγκύπρια Ημέρα Διατροφής είναι αφιερωμένη σε ένα «ευαίσθητο και ανησυχητικό ζήτημα δημόσιας υγείας», όπως το χαρακτήρισε ο Υπουργός Υγείας, τις Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής.
Η Εθνική Στρατηγική, σημείωσε ο κ. Δαμιανός, «θα στοχεύσει στη δημιουργία ενός συντονισμένου σταδιακού και ισότιμου Συστήματος Φροντίδας, που θα ανταποκρίνεται στις πολυεπίπεδες ανάγκες των ατόμων με Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής και των οικογενειών/φροντιστών τους, ενώ παράλληλα, θα αναπτύξει δράσεις που θα στοχεύουν στην πρόληψη και τη μείωση του επιπολασμού των διαταραχών αυτών». Όπως τόνισε, «το σύστημα θα πρέπει να είναι προσβάσιμο σε όλους όσοι το έχουν ανάγκη».
Ο Υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι οι Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής, όπως είναι η ψυχογενής ανορεξία και η ψυχογενής βουλιμία, αποτελούν σοβαρές και δυνητικά επικίνδυνες ψυχικές παθήσεις που χαρακτηρίζονται από διαταραγμένες συμπεριφορές, σκέψεις και συναισθήματα γύρω από το βάρος και το σχήμα του σώματος, το φαγητό και τη λήψη τροφής.
Προκαλούνται, ανέφερε, συνήθως από τη συνύπαρξη πολύπλοκων και συνδεόμενων παραγόντων, όπως είναι η πίεση για συμμόρφωση με κοινωνικά πρότυπα ομορφιάς, η χαμηλή αυτοεκτίμηση, το άγχος, η αδυναμία διαχείρισης αρνητικών συναισθημάτων και η επιθυμία για έλεγχο.
Τόνισε πως πρόκειται για καταστάσεις, οι οποίες αν παραμείνουν χωρίς αντιμετώπιση, έχουν σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στη σωματική, ψυχική και κοινωνική ευημερία των ατόμων με διαταραχή, καθώς και των οικογενειών τους.
Σύμφωνα με διεθνή στοιχεία, είπε ο κ. Δαμιανός, η συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων με Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής είναι από την ηλικία των 12 έως 25 ετών. Επιπλέον, πρόσθεσε, σχετικές έρευνες καταδεικνύουν ότι οι Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής προκαλούν περισσότερο κοινωνικό στιγματισμό σε σύγκριση με άλλες διαταραχές ψυχικής υγείας, με αποτέλεσμα πολλά άτομα να οδηγούνται στην κοινωνική απομόνωση και στην καθυστέρηση αναζήτησης βοήθειας.
Ο κ. Δαμιανός τόνισε καταλήγοντας ότι «είναι καθήκον μας ως πολιτεία και ως κοινωνία να διαμορφώσουμε μέσα από την Εθνική Στρατηγική ένα περιβάλλον, το οποίο προάγει την ψυχική υγεία των νέων και εξασφαλίζει την έγκαιρη και αποτελεσματική φροντίδα για όσους το έχουν ανάγκη».
Ευχαρίστησε, τέλος, όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τον Τομέα Διατροφής του Υπουργείου Υγείας και τον Σύνδεσμο Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου για τη διοργάνωση των δράσεων ευαισθητοποίησης σχετικά με τις Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής.