Customise Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorised as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyse the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customised advertisements based on the pages you visited previously and to analyse the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

18.8 C
Nicosia
Σάββατο 10 Μαΐου 2025 | 1:05

Μαστίχα Χίου: αρωματική, αλλά και ωφέλιμη με πολλούς τρόπους

Τις ώρες που θέλουμε να μασήσουμε κάτι, η μαστίχα Χίου είναι η καλύτερη επιλογή, αφού όχι μόνο μας χαρίζει το υπέροχο άρωμά της, αλλά κάνει καλό στην υγεία μας. Μάθετε γιατί πρέπει να τη βάλετε καθημερινά στο πρόγραμμα.

Τα μαστιχόδεντρα της Χίου έχουν μια σημαντική αποκλειστικότητα, αφού αυτά είναι που μας δίνουν την αγαπημένη μας μαστίχα, την αρωματική φυσική ρητίνη, που χρησιμοποιείται τόσο σε τρόφιμα, όσο και σε φάρμακα και τη βιομηχανία.

Οι χρήσεις της είναι πολλές και διάφορες, από την αρχαιότητα ακόμη, όπου και ήταν γνωστή για τις ιατροφαρμακευτικές της ιδιότητες. Σήμερα, η μαστίχα χρησιμοποιείται κυρίως ως τσίχλα, ως άρωμα στη ζαχαροπλαστική, ενώ και το πεντανόστιμο και αρωματικό λικέρ μαστίχας είναι μια ακόμη από τις χρήσεις της.

Στο εμπόριο κυκλοφορεί κυρίως ακατέργαστη, σε μορφή κρυστάλλων, ενώ θα τη βρείτε και σε μορφή σκόνης, τσίχλας και μαστιχέλαιου, το οποίο χρησιμοποιείται σε αντισηπτικές κρέμες, προϊόντα περιποίησης σώματος, στοματικής υγιεινής, αλλά και ως άρωμα στην παραγωγή τροφίμων.

Ποια είναι, όμως, τα οφέλη της;

Κάνει καλό στο πεπτικό
Παραδοσιακά, οι άνθρωποι μασούσαν μαστίχα για να ανακουφίσουν πεπτικές διαταραχές, αφού η μαστίχα μπορεί να κάνει καλό στη γαστρίτιδα, την ανακατωσούρα και να μειώσει φλεγμονές του γαστρεντερικού. Κάποια συμπληρώματα διατροφής, μάλιστα, που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση της καούρας, περιέχουν επίσης μαστίχας, επιβεβαιώνοντας τα οφέλη της στο γαστρεντερικό.

Αντιμετωπίζει τα έλκη
Η χρόνια βακτηριακή μόλυνση από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού είναι κοινή αιτία των στομαχικών και εντερικών ελκών. Μελέτη, μάλιστα, που δημοσιεύτηκε το 2010 εκτίμησε τις επιδράσεις της μαστίχας σε ανθρώπους με τέτοιου είδους μόλυνση και βρέθηκε ότι κάποιοι από τους συμμετέχοντες που έλαβαν μαστίχα και άλλοι που έλαβαν μαστίχα και παντοπραζόλη, παρουσίασαν εξάλειψη του βακτηρίου. Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι η μαστίχα έχει αντιμικροβιακή δράση ενάντια στο ελικοβακτηρίδιο και δεν είναι αποτελεσματική μόνο στα εργαστήρια, αλλά και στους ανθρώπους.

Ωφελεί στη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου
Σύμφωνα με μελέτη του 2007, που δημοσιεύτηκε στο World Journal of Gastroenterology, τα συμπληρώματα μαστίχας μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα σε ανθρώπους με ήπια ή μετρίως ενεργή νόσο του Crohn, έπειτα από 4 εβδομάδες.

Ρίχνει τη χοληστερίνη
Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι η μαστίχα μπορεί να συμβάλλει στην πτώση της κακής χοληστερίνης, αλλά και της ολικής, αφού σε περίοδο 18 μηνών οι συμμετέχοντες, οι οποίοι υποβάλλονταν σε συνεχείς εξετάσεις αίματος έφεραν βελτιωμένα αποτελέσματα, με 5 γραμμάρια μαστίχας καθημερινά. Δοκιμάστε να τρίβετε μαστίχα Χίου σε μισό κουταλάκι του γλυκού και να το καταναλώνετε καθημερινά (με λίγο νερό αν χρειαστεί αραίωση) για 45 ημέρες.

Προστατεύει το συκώτι
Μελέτη που έχει δημοσιευτεί στο Journal of Ethnopharmacology έχει φανερώσει τις προστατευτικές ιδιότητες της μαστίχας όσον αφορά το συκώτι. Συγκεκριμένα, οι εξετάσεις αίματος συμμετεχόντων που λάμβαναν 5 γραμμάρια μαστίχας καθημερινά έδειξαν μειωμένα επίπεδα κάποιων ηπατικών ενζύμων, σε σχέση με τα αρχικά επίπεδα, αποτελώντας δείκτη καλύτερης υγείας του ήπατος.

Ωφελεί τα δόντια
Η μαστίχα Χίου έχει σημαντική δράση στη στοματική κοιλότητα, χαρίζει φρεσκάδα στην αναπνοή και μπορεί να εμποδίσει την εμφάνιση προβλημάτων στα δόντια, καθώς σκοτώνει τα βακτήρια που τα προκαλούν, ενώ ταυτόχρονα διορθώνει την περιττή υγρασία του στόματος. Γι’ αυτό το λόγο, κάποιες οδοντόκρεμες και οδοντικά διαλύματα την περιέχουν.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!