Επιφυλακτική προσέγγιση ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στη συζήτηση για το μέλλον του Covid-19 και την κήρυξη του τέλους της πανδημίας μέσα στο 2022. Σύμφωνα με την Επίτροπο Υγείας της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, τα τρέχοντα επιστημονικά δεδομένα δεν μπορούν να προβλέψουν εάν αυτό είναι το τελευταίο κύμα της πανδημίας.
«Έχουμε δει πολλές ανατροπές σε όλη αυτή την πανδημία. Επομένως, δεν θα κάνω προβλέψεις για το πότε και αν αυτό θα είναι το τελευταίο κύμα ή όχι. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι τα εμβόλια πέτυχαν», είπε, προσθέτοντας: «Προστατεύουν και σώζουν ζωές. Γνωρίζουμε ότι ο εμβολιασμός δεν προλαμβάνει πλήρως τη μόλυνση και τη μετάδοση, αλλά συνολικά μειώνει τις πιθανότητες μόλυνσης και περαιτέρω μετάδοσης».
Η κ. Κυριακίδου- μιλώντας σε περιορισμένο αριθμό ανταποκριτών στις Βρυξέλλες- υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο Covid-19 είναι απίθανο να εξαφανιστεί μόνος του. «Και μέχρι να γίνει ενδημικός [ιός] σε κάποιο στάδιο, πρέπει να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους άλλους γύρω μας και μέσω των στρατηγικών εμβολιασμού», σημείωσε.
Το προφίλ και οι κίνδυνοι της Όμικρον
Αναφερόμενη στην παραλλαγή Όμικρον, η Επίτροπος Υγείας δήλωσε ότι μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε ότι οι παραλλαγές είναι μια «πάντα παρούσα απειλή» για την επιστροφή στην κανονικότητα και μπορούν να αλλάξουν την πορεία της πανδημίας πολύ γρήγορα. «Και δυστυχώς, αυτό είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί», είπε.
«Βλέπουμε μια κατάσταση τώρα με πολύ υψηλή μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Όμικρον, και αυτό είναι σοβαρό για τα συστήματα υγείας μας. Η Όμικρον μπορεί να σημαίνει ήπια ή έντονη λοίμωξη για το άτομο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρείται μια ήπια παραλλαγή», είπα απηχώντας τη χθεσινή προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ)που χαρακτήρισε το αφήγημα της ήπιας Όμικρον «παραπλανητικό». «Εξακολουθεί να παραμένει ένας επικίνδυνος ιός» υπογράμμισε, σημειώνοντας την αύξηση των νοσηλειών που παρατηρείται και την «πολύ ανησυχητική κατάσταση» λόγω της συνύπαρξης με τη Δέλτα.
«Λαμβάνοντας υπόψη την απότομη αύξηση που βλέπουμε στα κρούσματα, και όπως προβλέπει το ECDC, αναμένουμε να δούμε αύξηση των εισαγωγών σε νοσοκομεία σε πολλές χώρες, ιδίως μεταξύ των μη εμβολιασμένων και ιδιαίτερα των παιδιών. Αλλά θέλω να υπογραμμίσω ότι στην πραγματικότητα είχαμε σταθερότητα στους αριθμούς για έξι εβδομάδες του ποσοστού θανάτων και των εισαγωγών στις ΜΕΘ», πρόσθεσε.
Καμπανάκι για τις χώρες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη
«Γνωρίζουμε ότι τα εμβόλια συνεχίζουν να προσφέρουν καλά επίπεδα προστασίας από βαριά νόσηση και νοσηλεία. Ο εμβολιασμός και οι ενισχυτικές δόσεις συνεχίζουν να είναι το βασικό μήνυμα», σημείωσε, αναφέροντας ότι περίπου το 70% του ευρωπαϊκού πληθυσμού είναι πλέον πλήρως εμβολιασμένο, περίπου το 45% έχει κάνει αναμνηστική δόση και μετά την έγκριση των παιδιατρικών εμβολίων, το 23% των ατόμων κάτω των 18 ετών έχει μερικώς εμβολιαστεί. Ωστόσο, σύμφωνα με την Κυριακίδου, δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε αρκετά υψηλό επίπεδο εμβολιασμού στην ΕΕ για να μας προστατεύσει από την Όμικρον. «Γίνεται επίσης όλο και πιο σαφές ότι τα κράτη μέλη που θα υποφέρουν περισσότερο είναι εκείνα που έχουν χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού», προειδοποίησε.
Έρχεται έγκριση
Αναφερόμενη στις πέντε θεραπείες για τον COVID-19 που έχουν ήδη εγκριθεί, είπε ότι μπορούν πραγματικά να κάνουν τη διαφορά σε όσους έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό και την επόμενη εβδομάδα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) είναι πιθανό να εγκρίνει το Paxlovid από την Pfizer ενώ το Molnupiravir από τη Merck αναμένεται τον Φεβρουάριο.
Αποτελεσματικά τα εμβόλια για τις εγκύους
Η κ. Κυριακίδου σημείωσε επίσης ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά ως προς την μείωση των νοσηλειών και των θανάτων στις εγκύους. «Είναι πολύ σημαντικό το μήνυμα που πρέπει να μεταφέρουμε στις μέλλουσες μητέρες, ότι τα εμβόλια προστατεύουν τις μητέρες και τα μωρά τους», είπε.
Παράλληλα, όσον αφορά στον υποχρεωτικό εμβολιασμό, η Ευρωπαία Επίτροπος επισήμανε ότι έχει νόημα να γίνει μια τέτοια συζήτηση, αλλά δεν είναι οι Βρυξέλλες εκείνες που θα πουν στα κράτη-μέλη να υποχρεώσουν τον εμβολιασμό. «Τα κράτη-μέλη είναι στην καλύτερη θέση να αποφασίσουν τι είναι καλύτερο για εκείνα με βάση την κατάστασή τους». Επιπροσθέτως, ανέφερε ότι η συζήτηση για πιθανή τέταρτη δόση του εμβολίου συνεχίζεται.
Ώρα να συζητήσουμε τα «προσαρμοσμένα» εμβόλια
Ερωτηθείσα για τη συζήτηση σχετικά με ένα εμβόλιο προσαρμοσμένο για να στοχεύει συγκεκριμένα την Όμικρον ή ένα εμβόλιο που θα στοχεύει πολλές παραλλαγές, είπε ότι «καμία επιλογή δεν πρέπει να αποκλειστεί». «Αν μάθαμε κάτι από αυτή την πανδημία είναι ποτέ να μην λέμε ποτέ. Η σημαντική ανάπτυξη του εμβολίου βρίσκεται συνεχώς σε εξέλιξη. Και εάν και όταν υπάρξει τελική απόφαση για το πώς θα προσαρμοστεί αυτό, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ο EMA θα το εγκρίνει το συντομότερο δυνατό και μόλις ληφθούν τα απαραίτητα δεδομένα», είπε.