Βρετανοί ερευνητές βρήκαν ενδείξεις ότι η επίδραση των εμβολίων της Biontech και της Astrazeneca έναντι της παραλλαγής «Όμικρον» είναι ασθενέστερη σε σχέση με τη «Δέλτα». «Ένας ενισχυτικός εμβολιασμός αυξάνει ξανά την προστασία έναντι της συμπτωματικής λοίμωξης», αναφέρουν οι ερευνητές με επικεφαλής τον δρ Νικ Αντριους από την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA).
«Αυτή η σημαντική μελέτη του Ηνωμένου Βασιλείου για την Όμικρον δείχνει για πρώτη φορά πιο ξεκάθαρα πόσο μεταδοτική είναι η παραλλαγή», έγραψε ο Γερμανός υπουργός Υγείας Καρλ Λαουτερμπαχ στο Twitter. «Ο πρώιμος αναμνηστικός εμβολιασμός φαίνεται λογικός, πιθανώς απαραίτητος», πρόσθεσε.
Οι επιστήμονες εντόπισαν την παραλλαγή «Όμικρον» σε συνολικά 581 συμπτωματικές λοιμώξεις. Την ίδια περίοδο, επιβεβαιώθηκαν περισσότερες από 56.000 μολύνσεις με την παραλλαγή «Δέλτα». Η αξιολόγηση των δεδομένων έδειξε ότι η προστασία έναντι της συμπτωματικής λοίμωξης Ομικρον πέφτει στο 34%, περίπου 15 εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση του Biontech.
Τα άτομα που είχαν εμβολιαστεί με δύο δόσεις του σκευάσματος Astrazeneca δεν προστατεύονταν πλέον από τη συμπτωματική λοίμωξη. Δύο εβδομάδες μετά τον αναμνηστικό εμβολιασμό, η προστατευτική δράση και των δύο σκευασμάτων αυξήθηκε σε πάνω από 70%.
Με την παραλλαγή «Δέλτα», η προστασία του εμβολιασμού μειώθηκε από την 25η εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση σε λιγότερο από 42% (Astrazeneca) ή στο 63,5% (Biontech). Μια ενισχυτική δόση αύξησε την προστασία σε πάνω από 90%.
«Αυτές οι πρώιμες εκτιμήσεις θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή, αλλά υποδηλώνουν ότι λίγους μήνες μετά τον δεύτερο εμβολιασμό, ο κίνδυνος μόλυνσης από την παραλλαγή «Όμικρον» είναι υψηλότερος από το στέλεχος Δέλτα», δήλωσε η Μαίρη Ράμσεϊ απο την υπηρεσία UKHSA.
Τα αποτελέσματα των Βρετανών ερευνητών δείχνουν προς την ίδια κατεύθυνση με τα αποτελέσματα των πρώτων εργαστηριακών εξετάσεων που παρουσιάστηκαν πριν από λίγες ημέρες στη Γερμανία. Η επιδημιολόγος Σάντρα Κίεζεκ από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Φρανκφούρτης ανέφερε μετά από αντίστοιχες δοκιμές ότι η απόκριση αντισωμάτων στην «Όμικρον» μειώθηκε δραστικά σε σύγκριση με την παραλλαγή «Δέλτα» – ήταν έως και 37 φορές χαμηλότερη. Οι εταιρείες Biontech και Pfizer είχαν επίσης ανακοινώσει ότι, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, δύο δόσεις του εμβολίου τους δεν προστατεύουν επαρκώς από τη μόλυνση με το «Όμικρον». Μια ενισχυτική δόση είναι απαραίτητη για την αύξηση του επιπέδου των αντισωμάτων.