Η Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Χριστίνα Αβραμίδη μας ενημερώνει για έξι εντυπωσιακά οφέλη του γιαουρτιού βασισμένα σε επιστημονικές μελέτες.
Το γιαούρτι καταναλώνεται από τον άνθρωπο εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Διακρίνεται για την υψηλή διατροφική του αξία γι’ αυτό και η τακτική κατανάλωση του θα αποφέρει σημαντικά οφέλη στην υγείας σας.
1. Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά
Το γιαούρτι μας παρέχει σχεδόν όλες τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται καθημερινά ο οργανισμός μας. Είναι γνωστό ότι αποτελεί την κύρια πηγή ασβεστίου, απαραίτητο δομικό συστατικό για υγιή δόντια και οστά. Μόλις ένα φλιτζάνι γιαουρτιού καλύπτει το 49% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης ενώ είναι, επίσης, πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ιδιαίτερα σε βιταμίνη Β12 και σε ριβοφλαβίνη, οι οποίες θωρακίζουν την καρδιά και τα αγγεία και προστατεύουν από διάφορες γενετικές ανωμαλίες. Ένα φλιτζάνι παρέχει το 38% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης φωσφόρου, αντίστοιχα το12% μαγνησίου και το 18% καλίου. Αυτά τα μέταλλα είναι απαραίτητα για διάφορες βιολογικές διεργασίες, όπως είναι η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, του μεταβολισμού και της υγείας των οστών.
2. Πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας
Το γιαούρτι περιέχει μια εντυπωσιακά μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, περίπου 12 γραμμάρια ανά 200 γραμμάρια. Η πρωτεΐνη ενισχύει τον μεταβολισμό και συμβάλλει στον καλύτερο έλεγχο της όρεξης, καθώς ενισχύει το αίσθημα του κορεσμού. Σε μια μελέτη, τα άτομα που κατανάλωσαν ως σνακ γιαούρτι πεινούσαν λιγότερο και ταυτόχρονα κατανάλωναν 100 θερμίδες λιγότερες στο δείπνο, σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν σνακ χαμηλότερης περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες με την ίδια ποσότητα θερμίδων.
3. Ενίσχυση της υγείας του εντέρου
Περιέχει ζωντανούς μικροοργανισμούς (που προκύπτουν από τη ζύμωση του γάλακτος) οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την ισορροπία της εντερικής χλωρίδας, που ευθύνεται για τη σωστή λειτουργία του εντέρου και την αποφυγή γαστρεντερικών προβλημάτων. Επίσης, το βακτήριο Lactobacillus καταστέλλει την παραγωγή ενζύμων που ευνοούν τους όγκους στο παχύ έντερο.
4. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
Η κατανάλωση γιαουρτιού – ειδικά εάν περιέχει προβιοτικά – σε τακτική βάση μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης νοσημάτων. Τα προβιοτικά έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τη φλεγμονή, η οποία πυροδοτεί την εμφάνιση πολλών ασθενειών. Αρκετές έρευνες, επίσης, υποστηρίζουν ότι τα προβιοτικά δρουν ενάντια στο κοινό κρυολόγημα. Επιπρόσθετα, οι ανοσοποιητικές ιδιότητες του γιαουρτιού οφείλονται στο μαγνήσιο, στο σελήνιο και στον ψευδάργυρο, ιχνοστοιχεία με σημαντικό ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
5. Πρόληψη της οστεοπόρωσης
Το γιαούρτι περιέχει βασικά θρεπτικά συστατικά για τη διατήρηση της υγείας των οστών, συμπεριλαμβανομένου του ασβεστίου, των πρωτεϊνών, του καλίου και του φωσφόρου. Όλες αυτές οι βιταμίνες και τα μέταλλα συμβάλλουν στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, κατάστασης που χαρακτηρίζεται από εξασθένιση των οστών. Τα άτομα με οστεοπόρωση έχουν χαμηλή οστική πυκνότητα και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καταγμάτων. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση τουλάχιστον τριών μερίδων γαλακτοκομικών προϊόντων σε καθημερινή βάση μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της οστικής μάζας και της αντοχής των οστών.
6. Έλεγχος σωματικού βάρους
Το γιαούρτι μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους. Η υψηλή περιεκτικότητα του σε πρωτεΐνες σε συνδυασμό με το ασβέστιο που περιέχει συμβάλλει στην αύξηση των επιπέδων των ορμονών, μείωσης της όρεξης, όπως το πεπτίδιο ΥΥ και GLP-1. Επιπλέον, αρκετές μελέτες υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση γιαουρτιού συνδέεται με το χαμηλότερο σωματικό βάρος, το ποσοστό σωματικού λίπους και την περιφέρεια της μέσης. Μια πρόσφατη ανασκόπηση έδειξε ότι η λήψη γαλακτοκομικών προϊόντων με πλήρη λιπαρά, συμπεριλαμβανομένου του γιαουρτιού, μπορεί να μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης παχυσαρκίας. Άλλες μελέτες έχουν τονίσει ότι όσοι καταναλώνουν γιαούρτι ακολουθούν καλύτερες διατροφικές επιλογές, σε σύγκριση με εκείνους που δεν τον καταναλώνουν. Αυτό οφείλεται στην υψηλότερη περιεκτικότητα του σε θρεπτικά συστατικά, σε σύγκριση με τις θερμίδες που αποδίδει.
Συμπέρασμα
Το γιαούρτι είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες, ασβέστιο, βιταμίνες, μέταλλα, προβιοτικά και μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τη γενικότερη κατάσταση υγεία σας. Μεγάλος αριθμός μελετών έχουν υποστηρίξει τη συνεισφορά των γιαουρτιών στην πεπτική υγεία, στον έλεγχο του βάρους, σε γαστρεντερικές διαταραχές (όπως φούσκωμα, διάρροια και δυσκοιλιότητα) στην οστεοπόρωση και στην υποστήριξη της ανοσολογικής λειτουργίας.