19.8 C
Nicosia
Σάββατο 24 Φεβρουάριος 2024 | 17:38

Υπουργός Υγείας: Ανακοίνωσε ανέγερση νέου Κέντρου Θαλασσαιμίας

Με την ένθερμη υποστήριξη του Υπουργείου Υγείας, έχει εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), κατόπιν απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, η ανέγερση του νέου Κέντρου Θαλασσαιμίας και η ανακαίνιση του υφιστάμενου χώρου στο Νοσοκομείο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, ανακοίνωσε η Υπουργός Υγείας, Δρ Πόπη Κανάρη, μιλώντας σε σημερινή διάσκεψη Τύπου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας με θέμα την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών στο τομέα των αιμοσφαιρινοπαθειών ανάμεσα σε Κύπρο και Ταϊλάνδη.

«Ένα έργο ορόσημο για τον τομέα της δημόσιας υγείας, το κόστος του οποίου ανέρχεται στα €4.380.335 + €876.067 (συντήρηση) πλέον ΦΠΑ. Το εν λόγω έργο περιλαμβάνει την δημιουργία ανεξάρτητου Κέντρου Θαλασσαιμίας με την ανέγερση νέου ορόφου και, παράλληλα, την ανακαίνιση του υφιστάμενου χώρου για τη στέγαση των αναγκών της Παιδοενδοκρινολογικής Κλινικής», συμπλήρωσε.

Η κ. Κανάρη, όπως μεταδίδει το ΓΤΠ, στον χαιρετισμό της συνεχάρη τη Διεθνή Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας για τις άοκνες προσπάθειες που καταβάλλει με σκοπό την ενδυνάμωση, τη συνεχή εκπαίδευση και τη διατήρηση του παγκόσμιου ενδιαφέροντος στην πρώτη γραμμή, για θέματα που αφορούν στη θαλασσαιμία.

«Για τους αγώνες που δίνει καθημερινά, προκειμένου να εξασφαλίσει το δικαίωμα της ποιοτικής παροχής υπηρεσιών προς τα άτομα με θαλασσαιμία και να στηρίξει με εμπειρογνωμοσύνη και επιστημονική τεκμηρίωση, μέσα από το ευρύ της δίκτυο ακαδημαϊκών και ερευνητών του τομέα, την προώθηση συστάσεων προς τις Κυβερνήσεις και εθνικούς φορείς υγείας σε 62 χώρες του κόσμου όπως αυτές καθορίζονται από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας. Γεγονός που διαφαίνεται, από τα δεκάδες Μνημόνια Συναντίληψης, τα οποία έχει συνάψει η Ομοσπονδία με τις εκάστοτε Κυβερνήσεις στις χώρες μέλη της», πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε, «το μικρό μας κράτος, μέσα από δύσκολους αλλά στοχευμένους αγώνες, με δύναμη την ενότητα όλων των αρμοδίων φορέων της πολιτείας και της κοινωνίας, κρατά τα σκήπτρα στον παγκόσμιο αγώνα για την πρόληψη, έλεγχο και διαχείριση της θαλασσαιμίας και αποτελεί τιμή για εμάς που η χώρα μας παρουσιάζει μια εξαιρετικά καλή εικόνα μέσω της επιστημοσύνης και των πρακτικών της, για τις υπόλοιπες χώρες».

Η κ. Κανάρη είπε, παράλληλα, ότι το Υπουργείο Υγείας, αποδίδει μεγάλη σημασία στην παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών στον Κύπριο ασθενή.

«Για αυτό προχώρησε και στην διαπίστευση των εργαστηρίων των Νοσοκομειακών Τραπεζών Αίματος σε όλο το πεδίο των ανοσοαιματολογικών εξετάσεων που εκτελούν. Σήμερα, η Υπηρεσία των Νοσοκομειακών Τραπεζών Αίματος, αποτελεί το πρώτο δίκτυο διαπιστευμένων εργαστηρίων σε Κύπρο και Ελλάδα. Διαθέτουν ενιαίο Εγχειρίδιο Ποιότητας και ακολουθούν κοινές διαδικασίες/πρωτόκολλα και εκπαιδευμένο προσωπικό», πρόσθεσε.

Πρωταρχικός σκοπός τους, συνέχισε η Υπουργός Υγείας, είναι η παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών στους ασθενείς με την διατήρηση ψηλών εργαστηριακών επιδόσεων στη μετάγγιση αίματος.

«Διαθέτουν πλήρως αυτοματοποιημένα συστήματα προμεταγγισιακού ελέγχου των ασθενών και παρέχουν ένα ευρύ φάσμα ανοσοαιματολογικών εξετάσεων», σημείωσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι το Υπουργείο Υγείας, με την πολύτιμη βοήθεια της Εθνικής Επιτροπής Θαλασσαιμίας προχώρησε στην υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής Θαλασσαιμίας, η οποία καταπιάνεται με θέματα πληθυσμιακού ελέγχου και πρόληψης, κλινικής διαχείρισης των Ασθενών με Θαλασσαιμία, του πλαισίου κοινωνικής πρόνοιας, της προώθησης της έρευνας και της αναβάθμισης του Κέντρου Θαλασσαιμίας, παγκύπρια, ως Κέντρο Αναφοράς, προς όφελος πρώτιστα των Ασθενών αλλά και της κοινωνίας γενικότερα.

«Βασικός μας στόχος είναι η επικαιροποίηση του προγράμματος Θαλασσαιμίας καθώς και η διασφάλιση της ποιότητας ζωής των ασθενών, μέσω της ολιστικής προσέγγισης των αναγκών τους. Διανύουμε άλλωστε μια περίοδο, κατά την οποία έχουν αναδειχθεί ή τροχοδρομούνται σημαντικές επιστημονικές εξελίξεις σε θέματα πρόληψης, αντιμετώπισης και αποθεραπείας, τόσο της θαλασσαιμίας όσο και της δρεπανοκυτταρικής αναιμίας», συμπλήρωσε.

Σε αυτό τον αγώνα για την πρόληψη και βέλτιστη διαχείριση της θαλασσαιμίας, είπε η Υπουργός Υγείας, «ο καθένας μας παίζει βαρυσήμαντο ρόλο, σε τομείς όπως η ευαισθητοποίηση του κοινού, η ενημέρωση της κείμενης νομοθεσίας, η διασφάλιση της ποιότητας των υπηρεσιών και η απρόσκοπτη στήριξη στους επαγγελματίες υγείας».

«Συνεργασίες και δικτύωση με άλλες χώρες ενδυναμώνουν τη συλλογική προσπάθεια της επιστημονικής κοινότητας και των οργανωμένων ασθενών. Οι επαγγελματίες υγείας με την επιστημονική τους κατάρτιση και την ανθρώπινη προσέγγιση τους μαζί με τους οργανωμένους ασθενείς, ενισχύουν τον καθημερινό τους αγώνα για μια καλύτερη ποιοτικά ζωή», σημείωσε.

Καταλήγοντας, η κ. Κανάρη επανέλαβε την προσωπική της στήριξη, καθώς και τη δέσμευση του Υπουργείου Υγείας, να παραμείνει στο πλευρό των ασθενών με θαλασσαιμία και δρεπανοκυτταρική αναιμία, προσφέροντας, στο βαθμό του δυνατού, όλα τα εφόδια προς όφελος της υγείας τους και εντάσσοντας στο νεοσύστατο εθνικό μας σύστημα υγείας τα απαραίτητα εφόδια, προσβάσιμα και διαθέσιμα στους ασθενείς, στα πλαίσια ενός βιώσιμου και αρραγούς ΓεΣΥ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πόλεμος στην Ουκρανία: 2 χρόνια αιματοχυσίας – Ο βαρύς φόρος αίματος και οι απώλειες των εμπόλεμων

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στα δύο χρόνια εχθροπραξιών και αιματοχυσίας που ακολούθησαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο ακριβής...

ΥΡΙΖΑ: Θρίλερ διαβουλεύσεων – Τα νέα δεδομένα στην εσωκομματική αρένα

Οργιώδεις είναι και σήμερα οι διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ, με το τοπίο να παραμένει ρευστό τόσο ως προς το ποιος θα αντιπαρατεθεί στη νέα εσωκομματική...

Επενδυτικές ευκαιρίες και Γάζα στο μενού της συνάντησης Μητσοτάκη με τον εμίρη του Κατάρ

Με τον εμίρη του Κατάρ, Tamim bin Hamad Al Thani, συναντήθηκε στην Ντόχα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν την...

Πάμελα Σάμελ: Πέθανε η Μις Μάνιπενι του Τζέιμς Μποντ

Σε ηλικία 80 ετών έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Βρετανίδα ηθοποιός Πάμελα Σάλεμ, που έγινε ευρέως γνωστή από την εμφάνισή της στην ταινία Τζέιμς Μποντ «Ποτέ μην...

Απονεμήθηκαν τα βραβεία Cyprus Hotel Association Leaders in Hospitality

Σημαντικοί παράγοντες της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, που ξεχώρισαν σε διάφορους τομείς τιμήθηκαν κατά την τελετή βράβευσης των πρώτων «Cyprus Hotel Association Leaders in Hospitality Awards",...

Με τον ντέρμπι Ανόρθωσης-Αποέλ αρχίζει η Β’ φάση του πρωταθλήματος

Με τους αγώνες της δεύτερου ομίλου αρχίζει το Σάββατο η Β’ φάση του πρωταθλήματος , του παγκυπρίου πρωταθλήμτος ποδοσφαίρου Α' κατηγορίας. Στην πρώτη αναμέτρηση της...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!