21.9 C
Nicosia
Παρασκευή 29 Μάρτιος 2024 | 10:32

Τα κινεζικά εμβόλια, η παραλλαγή Δέλτα και οι… αμφιβολίες

Η γρήγορη διάδοση της παραλλαγής Δέλτα έχει οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα ημερήσιων κρουσμάτων, ακόμα και σε χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού.

Σε ανάλυσή του το CNBC την προηγούμενη εβδομάδα διαπίστωσε ένα κοινό σημείο μεταξύ των χωρών με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού και υψηλά ποσοστά μόλυνσης από Covid-19. Όπως ανέφερε οι περισσότερες βασίζονται σε εμβόλια που κατασκευάζονται στην Κίνα.

Το CNBC διαπίστωσε ότι τα εβδομαδιαία κρούσματα παρέμειναν αυξημένα σε τουλάχιστον έξι από τις πιο εμβολιασμένες χώρες του κόσμου. Οι πέντε από αυτές όμως βασίζονται σε εμβόλια από την Κίνα.

Αναλυτικότερα, η μελέτη εντόπισε 36 χώρες με περισσότερες από 1.000 εβδομαδιαίες νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις ανά εκατομμύριο μέχρι τις 6 Ιουλίου, χρησιμοποιώντας στοιχεία από το Our World in Data. Μεταξύ αυτών των 36 όπου περισσότερο από το 60% του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου κατά του Covid, οι έξι από τις πιο εμβολιασμένες χώρες κατέγραφαν υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων παρά τη σημαντική πρόοδο στους εμβολιασμούς. Πρόκειται για τις εξής χώρες: Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σεϋχέλλες, Μογγολία, Ουρουγουάη, Χιλή και Ηνωμένο Βασίλειο. Από αυτές μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο δεν εξαρτάται από κινεζικά εμβόλια.

Τα δεδομένα αυτά για την περιορισμένη αποτελεσματικότητα των κινεζικών εμβολίων έναντι της μετάλλαξης Δέλτα η οποία είναι σε τροχιά επικράτησης έχουν καλλιεργήσει ένα κλίμα δυσπιστίας για τα εμβόλια της Κίνας.

Αλλαγή στρατηγικής 

Η Ταϊλάνδη είναι η πιο τελευταία χώρα που δείχνει να χάνει την εμπιστοσύνη της σε ένα κινεζικό εμβόλιο, ανακοινώνοντας ότι θα προσφέρει ενισχυτικές δόσεις σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας από άλλα εμβόλια. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου που ανέπτυξε η Sinovac θα λάβουν μια τρίτη δόση από το εμβόλιο των  Pfizer και BioNTech ή το εμβόλιο της AstraZeneca, δήλωσε το υπουργείο Υγείας της Ταϊλάνδης τη Δευτέρα προσθέτοντας ότι όσοι έχουν λάβει μόνο μία δόση θα τους χορηγηθεί το εμβόλιο της AstraZeneca ως δεύτερη δόση.

Η απόφαση αυτή της Ταϊλάνδης να αναμείξει τις δόσεις των εμβολίων διατηρώντας επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα των κινεζικών εμβολίων έναντι της παραλλαγής Δέλτα που έχει εξαπλωθεί σε τουλάχιστον 98 χώρες, αντικατοπτρίζει τον αυξανόμενο σκεπτικισμό του κοινού σχετικά με το εάν τα κινεζικά εμβόλια είναι αρκετά καλά για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, των οποίων η εργασία τους καθιστά πιο ευάλωτους σε μολύνσεις.

Η απόφαση μάλιστα ήρθε μετά από την έντονη κριτική για το θάνατο μιας νοσοκόμας την περασμένη εβδομάδα και την επακόλουθη αποκάλυψη από τις υγειονομικές αρχές ότι εκατοντάδες εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας μολύνθηκαν μεταξύ Απριλίου και Ιουλίου.

Η Ταϊλάνδη όμως δεν είναι η πρώτη χώρα που αλλάζει στρατηγική αναφορικά με τη χορήγηση κινεζικών εμβολίων.

Η Ινδονησία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα προσφέρει στους υγειονομικό προσωπικό μια ενισχυτική δόση από το εμβόλιο της Moderna. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Ινδονησίας και ομάδες γιατρών, περίπου το 90% του ιατρικού προσωπικού της χώρας έχει λάβει δύο δόσεις του εμβολίου Sinovac, αλλά εκατοντάδες έχουν αρρωστήσει από Covid-19, βγάζοντας από τη μάχη ιατρικό δυναμικό την ώρα που τα κρούσματα αυξάνονται.

Το Μπαχρέιν δήλωσε επίσης τον Ιούνιο ότι άρχισε να δίνει ενισχυτικές δόσεις του εμβολίου της Pfizer σε ευάλωτες ομάδες που είχαν λάβει δύο δόσεις από ένα ξεχωριστό κινεζικό εμβόλιο που παρασκεύασε η Sinopharm.

Οι Sinovac και Sinopharm μελετούν την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια έναντι της παραλλαγής Δέλτα, ωστόσο, δεν έχουν δημοσιεύσει ακόμη σχετικά δεδομένα. Και οι δύο εταιρείες δήλωσαν ότι μπορεί να χρειαστεί μια τρίτη δόση αργότερα.

Τα κινέζικα εμβόλια κατέχουν κεντρική σημασία στις προσπάθειες εμβολιασμού πολλών χωρών σε όλο τον αναπτυσσόμενο κόσμο. Η Sinopharm και η Sinovac συμφώνησαν να παράσχουν 550 εκατομμύρια δόσεις που θα διανεμηθούν μέσω του μηχανισμού Covax. Οι δόσεις αυτές αποτελούν ένα σημαντικό μερίδιο από τα δύο δισεκατομμύρια που ο Covax σκοπεύει να παραδώσει στις αρχές του 2022, με περίπου 110 εκατομμύρια δόσεις των κινεζικών εμβολίων να σχεδιάζεται να παραδοθούν αμέσως.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Επαναρχίζει το πρωτάθλημα – Κρίσιμο ντέρμπι ΑΕΚ-ΑΠΟΕΛ

Μετά τη διακοπή για τους αγώνες της Εθνικής στο ποδόσφαιρο, επαναρχίζει αυτό το τριήμερο η αγωνιστική δράση στο Πρωτάθλημα Cyta με τη διεξαγωγή της...

Γάζα: 12 Παλαιστίνιοι νεκροί από ισραηλινό πλήγμα στη Ράφα

Την Ράφα έπληξαν οι ισραηλινές δυνάμεις, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 12 ανθρώπων, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters...

Πώς η κατάρρευση της γέφυρας της Βαλτιμόρης προκάλεσε χείμαρρο από θεωρίες συνωμοσίας

Πριν γίνει μέλος του αμερικανικού Κογκρέσου, η Marjorie Taylor Greene  ενεπλάκη με μια θεωρία συνωμοσίας ότι «εβραϊκά διαστημικά λέιζερ» μπορεί να ήταν η αιτία...

Παρ’ ολίγον τραγωδία στον αέρα – Πτήση της British από Αθήνα πέρασε «ξυστά» από drone

Μια πτήση της British Airways από Αθήνα για Λονδίνο οριακά απέφυγε τη σύγκρουση με ‘ενα drone καθώς η απόσταση μεταξύ τους έφτασε στο 1,5...

Η ομιλία Μητσοτάκη για πρόταση δυσπιστίας: Δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο

«Κάποιοι επιτήδειοι φρόντισαν να ρίξουν το σπόρο της αμφιβολίας στη δικαιοσύνη. Πολιτικές δυνάμεις μεταβλήθηκαν σε εμπόρους το πόνου», τόνισε από το βήμα της Βουλής...

Το Euribor αυξήθηκε ξανά τον Μάρτιο

Ανοδικά κινήθηκε το Euribor 12μήνου και τον Μάρτιο, καθώς αναμένεται να κλείσει στο 3,72%, καθώς καθυστερούν οι μειώσεις των επιτοκίωντης Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τον Φεβρουάριο,...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!