14.8 C
Nicosia
Τρίτη 28 Νοέμβριος 2023 | 20:44

Σύσταση ΕΜΑ για έγκριση προσαρμοσμένου εμβολίου για την υποπαραλλαγή Όμικρον

Η Επιτροπή φαρμάκων για ανθρώπινη χρήση (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) συνέστησε την αδειοδότηση ενός προσαρμοσμένου εμβολίου Comirnaty που στοχεύει την υποπαραλλαγή Omicron XBB.1.5.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΜΑ, το εμβόλιο – γνωστό ως Comirnaty Omicron XBB.1.5 – πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη της νόσου COVID-19 σε ενήλικες και παιδιά ηλικίας από 6 μηνών και άνω.

Σύμφωνα με προηγούμενες συστάσεις του EMA και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), οι ενήλικες και τα παιδιά ηλικίας από 5 ετών που χρειάζονται εμβολιασμό θα πρέπει να κάνουν μία δόση, ανεξάρτητα από το ιστορικό εμβολιασμού τους έναντι της νόσου COVID-19.

Τα παιδιά ηλικίας από 6 μηνών έως 4 ετών δύνανται να λάβουν μια ή τρεις δόσεις ανάλογα με το εάν έχουν ολοκληρώσει το αρχικό σχήμα εμβολιασμού ή έχουν νοσήσει από τη νόσο COVID-19.

Στόχευση Omicron XBB.1.5

Τα εμβόλια έναντι της νόσου COVID-19 προσαρμόζονται έτσι ώστε να ταιριάζουν καλύτερα με τις κυκλοφορούσες παραλλαγές.

Το εν λόγω εμβόλιο αναπτύχθηκε για να στοχεύει την παραλλαγή Omicron XBB σύμφωνα με τις συστάσεις του EMA και του ECDC καθώς και άλλων διεθνών ρυθμιστικών αρχών και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Καθώς η υποπαραλλαγή Omicron XBB.1.5 σχετίζεται στενά με άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούν αυτήν τη στιγμή, το εμβόλιο αναμένεται να συμβάλει στη διατήρηση της βέλτιστης προστασίας έναντι της νόσου COVID-19 που προκαλείται από αυτές τις άλλες παραλλαγές, καθώς και από την υποπαραλλαγή Omicron XBB.1.5.

Από την αρχική αδειοδότηση του εμβολίου Comirnaty, οι αρχές έχουν αποκτήσει εκτενή γνώση σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι συνήθως ήπιες και βραχυπρόθεσμες και περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, διάρροια, πόνο στις αρθρώσεις και στους μυς, κόπωση, ρίγος, πυρετό και πόνο ή πρήξιμο στο σημείο της ένεσης. Πιο σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες ενδέχεται να εμφανιστούν σπάνια.

Ο ΕΜΑ θα προωθήσει τώρα τη σύσταση της CHMP στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την έκδοση νομικά δεσμευτικής απόφασης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Όπως και με τα άλλα εμβόλια έναντι της νόσου COVID-19, οι εθνικές αρχές των Κρατών Μελών της ΕΕ θα καθορίσουν τη χρήση αυτού του εμβολίου στα πλαίσια των εθνικών εκστρατειών εμβολιασμού, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως τα ποσοστά λοίμωξης και νοσηλειών, τον κίνδυνο για ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και τη διαθεσιμότητα του εμβολίου.

Το Comirnaty εγκρίθηκε για πρώτη φορά στην ΕΕ τον Δεκέμβριο του 2020, με τις προσαρμοσμένες εκδόσεις που στοχεύουν τα στελέχη BA.1 και BA.4-5 να λαμβάνουν αδειοδότηση τον Σεπτέμβριο του 2022.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Το παρασκήνιο του βρετανικού φάουλ: Γιατί και πώς ακυρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη – Σούνακ

Κατερίνα Κοκκαλιάρη • [email protected] Σε ένα πρωτοφανές διπλωματικό φάουλ και σε μια κίνηση πολιτικής απρέπειας προχώρησε χθες η βρετανική κυβέρνηση, που ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντηση του Βρετανού...

Φινλανδία: Κλείνει για δύο εβδομάδες τα σύνορα με τη Ρωσία

Τα σύνορά της με τη Ρωσία σκοπεύει να κλείσει η Φινλανδία για τους ταξιδιώτες για τις επόμενες δύο εβδομάδες προκειμένου να ανακόψει τις ασυνήθιστα...

Σε ακόμα μια επιτυχημένη Προεδρία της ΕΕ στοχεύει η Κύπρος

Στοχεύουμε σε ακόμα μια επιτυχημένη Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, χαιρετίζοντας την ομόφωνη ψήφιση σε νόμο...

Για αθέτηση συμφωνίας κατηγορεί τον Μητσοτάκη η Βρετανία – Αιτία τα Γλυπτά του Πρθενώνα

Εκπρόσωπος της βρετανικής Κυβέρνησης είπε πως η ακύρωση της συνάντησης μεταξύ Ρίσι Σούνακ και Κυριάκου Μητσοτάκη οφείλεται σε αθέτηση συμφωνίας εκ μέρους του Έλληνα...

Εκπρόσωπος: Το Υφυπουργείο Μετανάστευσης θα βοηθήσει στο μεταναστευτικό

Η θετική εικόνα, που για πρώτη φορά σημειώνει το ισοζύγιο αφίξεων-επιστροφών θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο με τη σύσταση του Υφυπουργείου Μετανάστευσης Ασύλου και Ένταξης,...

Συνέργειες στην περιοχή για το φυσικό αέριο βλέπει η Chevron – Τι λένε Total και Eni

Η Chevron διαβλέπει συνέργειες μεταξύ του κυπριακού φυσικού αερίου και άλλων δραστηριοτήτων στην περιοχή, δήλωσε ο Κρίσταν Σβέντσεν, επικεφαλής του αμερικανικού κολοσσού για την...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

Nomisma Test

FREE
VIEW