Η φαρμακευτική εταιρεία Merck (στην Ευρώπη γνωστή ως MSD) ανακοίνωσε ότι ζήτησε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) να εγκρίνει το χάπι της για τον κορωνοϊό.
Σε δήλωσή της τη Δευτέρα, η εταιρεία ανέφερε ότι η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της ΕΕ ξεκίνησε μια ταχεία διαδικασία αδειοδότησης για το molnupiravir, το χάπι που, σύμφωνα με την εταιρεία, μειώνει στο μισό τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου.
Εάν δοθεί το «πράσινο φως», τότε έρχεται στην Ευρώπη η πρώτη θεραπεία για τον Covid που δεν χρειάζεται να χορηγηθεί με βελόνες ή ενδοφλέβιες εγχύσεις.
Ο EMA ανακοίνωσε επίσης από την πλευρά του την έναρξη επιταχυνόμενης αξιολόγησης του φαρμάκου. «Η επιτροπή φαρμάκων για ανθρώπινη χρήση (CHMP) του EMA ξεκίνησε κυλιόμενη αξιολόγηση του από του στόματος λαμβανόμενου αντιιικού molnupiravir (…) που έχει αναπτυχθεί από την Merck για την αντιμετώπιση του Covid-19 στους ενήλικες», γεγονός που επιτρέπει την επιτάχυνση της διαδικασίας, αναφέρεται στην ανακοίνωση της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Merck ζήτησε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) να εγκρίνει το χάπι, με τη σχετικά απόφαση να αναμένεται εντός εβδομάδων.
Η εταιρεία ανακοίνωσε αυτόν τον μήνα ότι το χάπι μείωσε κατά το ήμισυ τις νοσηλείες και τους θανάτους σε ασθενείς με πρώιμα συμπτώματα του Covid. Η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία είχε δηλώσει μάλιστα ότι τερμάτισε νωρίτερα την κλινική δοκιμή φάσης 3, έπειτα από σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής επιστημόνων που παρακολουθούσε τη δοκιμή, λόγω των αισιόδοξων αποτελεσμάτων.
Ένα αντιικό χάπι που οι άνθρωποι θα μπορούσαν να παίρνουν στο σπίτι για να μειώσουν τα συμπτώματά τους και να επιταχύνουν την ανάρρωση θα μπορούσε να αποδειχθεί πρωτοποριακό, μειώνοντας τον συντριπτικό φόρτο των περιτπώσεων στα νοσοκομεία και βοηθώντας στον περιορισμό των κρουσμάτων σε φτωχότερες χώρες με αδύναμα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, αναφέρει το Associated Press, προσθέτοντας ότι ένα τέτοιο χάπι θα ενισχύσει επίσης τη διπλή προσέγγιση στην πανδημία: θεραπεία, μέσω φαρμάκων και πρόληψη, κυρίως μέσω εμβολιασμών.
ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr με πληροφορίες από The Guardian