27.6 C
Nicosia
Παρασκευή 24 Μάιος 2024 | 13:40

Η φιλοσοφία και αρχιτεκτονική του ΓεΣΥ θα παραμείνουν ως έχουν, τόνισε η Κανάρη

Η φιλοσοφία και αρχιτεκτονική του ΓεΣΥ θα παραμείνουν ως έχουν, χωρίς διαφοροποιήσεις, τόνισε τη Δευτέρα, η Υπουργός Υγείας, Δρ. Πόπη Κανάρη, η οποία διαβεβαίωσε πως πρόθεση του Υπουργείου της είναι ενισχύσει το σύστημα υγείας και να επιλύσει τα προβλήματα που παρουσιάζονται.

Σε δηλώσεις της, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανο Στεφάνου, στο επίκεντρο της οποία βρέθηκε το ΓεΣΥ και οι προσπάθειες για αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του, η Δρ. Κανάρη είπε ότι το Υπουργείο της προσβλέπει σε στενή συνεργασία με όλες τις κοινοβουλευτικές δυνάμεις, με στόχο την προώθηση νομοσχεδίων, η εφαρμογή των οποίων, θα συμβάλει στη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας στην Κύπρο.

Κληθείσα να τοποθετηθεί επί του αιτήματος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, για συμμετοχή στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), η αρμόδια Υπουργός  ξεκαθάρισε πως η φιλοσοφία και η αρχιτεκτονική του ΓεΣΥ, δεν πρόκειται να αλλάξουν, ενώ τόνισε ότι ο λόγος των ιατρών σε θέματα που αφορούν τον ΟΑΥ είναι σημαντικός και θα μπορούσε να εκφράζεται μέσω της θεσμοθετημένης Επιστημονικής Επιτροπής Ιατρών.

Αναφερόμενη περαιτέρω στο ΓεΣΥ, είπε ότι «στόχος είναι να αντιμετωπίσουμε τις στρεβλώσεις που έχουν παρουσιαστεί στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του ΓεΣΥ και να διασφαλίσουμε την προσφορά ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στον Κύπριο πολίτη».

Από πλευράς του ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, είπε πως το κόμμα του αποτελεί θερμό υποστηρικτή του ΓεΣΥ και ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την ανάπτυξη του, συμβάλλοντας και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρουσιάζονται.

Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση με την Υπουργό Υγείας το ΑΚΕΛ έθεσε πρώτα την ανάγκη όπως στηριχθούν τα δημόσια νοσηλευτήρια, τα οποία για το ίδιο το κόμμα «αποτελούν τη βασική ραχοκοκαλιά του ΓεΣΥ».

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι «μετά και από την πανδημία του κορωνοϊού που περάσαμε, κατά τη διάρκεια της οποίας τα νοσοκομεία στήριξαν ουσιαστικά την προσπάθεια της πολιτείας, για να αντιμετωπιστεί η πανδημία, θα πρέπει να επιμηκυνθεί η περίοδος της οικονομικής στήριξης των δημόσιων νοσηλευτηρίων».

Όπως σημείωσε, «την ίδια ώρα, όμως, ο ΟΚΥπΥ θα πρέπει να καταθέσει έναν Οδικό Χάρτη για την εξέλιξη των δημόσιων νοσηλευτηρίων, ώστε να αποτελέσουν και στην πράξη τη ραχοκοκαλιά του ΓεΣΥ», για να συμπληρώσει πως «υπάρχει αδήριτη ανάγκη να γίνει επεξεργασία ενός capacity planning, δηλαδή, να καταγραφούν οι ανάγκες και οι προοπτικές, με άλλα λόγια το τι χρειάζεται η Κύπρος, σε ό,τι αφορά στον τομέα υγείας, για να ξέρουμε ως πολιτεία πού χρειάζεται να επενδύσουμε, τι χρειάζεται να κάνουμε, για να υπάρχει μια ορθολογική αντιμετώπιση των διαφόρων προκλήσεων και προοπτικών, για να έχουμε ένα ποιοτικό ΓεΣΥ που να παρέχει ισότιμη, ποιοτική πρόσβαση σε όλους».

Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του για «μαζική κάθοδο των διαφόρων funds και άλλων για να δημιουργήσουν νοσηλευτήρια στην Κύπρο».

«Εμείς», τόνισε, «θέλουμε το ΓεΣΥ να παραμείνει πάνω σε μία σωστή βάση, δεν θα πρέπει να αλλάξει η φιλοσοφία και η αρχιτεκτονική του. Και θα πρέπει να γίνει αυτό το capacity planning, ώστε να ξέρουμε και πώς η πολιτεία θα κινηθεί προς την κατεύθυνση κάλυψης των αναγκών».

Επιπλέον ο κ. Στεφάνου είπε πως το ΑΚΕΛ θα δώσει σύντομα δημοσιογραφική διάσκεψη, κατά την οποία συνολικά θα δώσει τις τοποθετήσεις του, για όλα τα σημαντικά και επιμέρους ζητήματα, που αφορούν στον τομέα της υγείας.

Ανέφερε ακόμα ότι έχουν συμφωνήσει με την Υπουργό Υγείας να είναι σε επαφή, για να σημειώσει πως χρειάζεται η επαφή και η αλληλοενημέρωση «γιατί είναι μέσα από τη συνεργασία, που μπορούμε να στηρίξουμε το ΓεΣΥ να του δώσουμε προοπτική και να το αναπτύξουμε περαιτέρω».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Απαντά για το Ινστιτούτο Καρκίνου ο ΥΠΟΙΚ – «Θα ήταν καλύτερα να είναι στις Διευθύνσεις Υπ. Υγείας»

Θα ήταν καλύτερα το Ινστιτούτο για τον Καρκίνο να είναι σε μια από τις Διευθύνσεις του Υπουργείου Υγείας ούτως ώστε να υπάρχει ένας κεντρικός...

Αισιόδοξος ο Κεραυνός για λιμάνι Λάρνακας και Βασιλικό – Βέβαιος ότι θα υπάρξει διέξοδος στις καθυστερήσεις

Την βεβαιότητα ότι σύντομα θα υπάρξει διέξοδος στις καθυστερήσεις που παρατηρούνται για το έργο στο λιμάνι-μαρίνα της Λάρνακας και το τερματικό στο Βασιλικό, εξέφρασε...

Διαχειρίσιμη η φωτιά στον Άγιο Αθανάσιο – Κίνδυνος αναζωπύρωσης

Διαχειρίσιμη είναι η πυρκαγιά που ξέσπασε πλησίον κατοικημένης περιοχής πάρα την περιοχή Αγίου Αθανασίου (Σφαλαγγιώτισσα) στην επαρχία Λεμεσού. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της Πυροσβεστικής...

Δείκτης Ask Wire Q1 2024: Σταθεροποιούνται οι τιμές αγοράς και ενοικίασης ακινήτων

Η Ask Wire, η εταιρεία που βασίζεται στην τεχνολογία, για να παρακολουθεί συναλλαγές, ζητούμενες τιμές και την κατασκευαστική δραστηριότητα στον τομέα των ακινήτων, δημοσίευσε...

Σε συνεδρία ΔΣ ΟΑΥ την επόμενη Πέμπτη ο Υπουργός Υγείας για καινοτόμα φάρμακα

Σε επαφές με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) και με τις Φαρμακευτικές Εταιρείες βρίσκεται ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός με στόχο την επίλυση του...

Νόμιμος ο διορισμός Λουκίας Χριστοδούλου ως Προέδρου της ΕΠΑ για δεύτερη θητεία

Νόμιμο ενέκρινε το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο τον διορισμό της Λουκίας Χριστοδούλου στη θέση της Προέδρου της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού για δεύτερη θητεία. Συγκεκριμένα, όπως...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!