8.9 C
Nicosia
Σάββατο 24 Φεβρουάριος 2024 | 3:57

Δώδεκα άτομα διαγνώσθηκαν θετικά στον ιό του HIV το 2022

Με βάση τα στοιχεία του Τμήματος Παρακολούθησης/ΕΚΤΕΠΝ της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ), από τα 331 άτομα που έχουν αναφέρει να έχουν κάνει ενέσιμη χρήση ουσιών έστω και μία φορά στη ζωή τους το 2022, μόνο 170 έχουν εξετασθεί για μεταδιδόμενες ασθένειες, ενώ το 42% των ενέσιμων χρηστών που εξετάσθηκε, διαγνώσθηκε θετικό στην Ηπατίτιδα Γ και 12 άτομα διαγνώσθηκαν θετικά στον ιό του HIV, αναφέρει, σε μήνυμα του με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS, ο Πρόεδρος της ΑΑΕΚ, Δρ. Χρίστος Μηνά.

Σημειώνει, παράλληλα, ότι με σύνθημα «Let communities lead», ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και το πρόγραμμα UNAIDS (Κοινό Πρόγραμμα του Ο.Η.Ε για τον ιό HIV και το AIDS) τιμούν και φέτος, την 1η Δεκεμβρίου, την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS.

Το φετινό μήνυμα, αναφέρει, σηματοδοτεί τον καθοριστικό αντίκτυπο που είχαν οι οργανωμένες κοινότητες στη διαμόρφωση της ανταπόκρισης στον ιό HIV, καθώς και στην παγκόσμια υγεία γενικότερα.

«Οι οργανωμένες κοινότητες μπορούν να πρωτοστατήσουν σε αυτή την προσπάθεια, αφού διάφορες κοινότητες κινδυνεύουν ή επηρεάζονται από τον ιό HIV και αποτελούν την πρώτη γραμμή απόκρισης στο AIDS. Οι οργανωμένες κοινότητες έχουν τη δυνατότητα να συνδέσουν τους πολίτες με τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας, αλλά και να παρακολουθούν την εφαρμογή ποιοτικών πολιτικών και υπηρεσιών», προσθέτει.

Είναι γεγονός, συνεχίζει στο μήνυμα του ο Πρόεδρος της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, πως τα τελευταία χρόνια υπάρχει αυξημένη πρόσβαση σε υπηρεσίες θεραπείας και πρόληψης όσον αφορά την αντιμετώπιση του HIV.

Στην Κύπρο, προσθέτει, η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου έχει θέσει ως προτεραιότητα στα πλαίσια της Εθνικής Στρατηγικής για Αντιμετώπιση των Εξαρτήσεων 2021-2028, την πρόληψη των λοιμωδών νοσημάτων ανάμεσα στους χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών.

Σημειώνει ότι τα μέτρα που προωθεί η ΑΑΕΚ τα οποία στοχεύουν στην πρόληψη της μετάδοσης του HIV και άλλων λοιμωδών νοσημάτων, είναι η παροχή κουτιών μείωσης της βλάβης, τα οποία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων αποστειρωμένες σύριγγες, μέσω αυτόματων μηχανών, η παροχή ταχέων διαγνωστικών τεστ Ηπατιτίδων Β – Γ και HIV στις θεραπευτικές δομές, για αύξηση των ατόμων που διαγιγνώσκονται και συνδέονται με θεραπεία και η προώθηση μέτρων μείωσης της βλάβης μέσω της κινητής μονάδας «Care Zone», σε Παγκύπρια εμβέλεια.

«Με αυτές τις δράσεις, η ΑΑΕΚ ανανεώνει τη δέσμευσή της για τη μείωση και πάταξη του HIV, ενώ παράλληλα προωθεί την ισότιμη πρόσβαση στην εξέταση και τη θεραπεία του ιού», καταλήγει ο Πρόεδρος της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, στο μήνυμα του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Σε εκδήλωση διαμαρτυρίας κατήλθαν φοιτητές και ακαδημαϊκοί του ΤΕΠΑΚ

Σε συμβολική εκδήλωση διαμαρτυρίας, στο προαύλιο του Κτιρίου της Πρυτανείας, κατήλθαν σήμερα Παρασκευή, φοιτητές του ΤΕΠΑΚ και η Συντεχνία Ακαδημαϊκών (ΣΑΠ-ΤΕΠΑΚ), με αίτημα να...

Πτήση Δένδια πάνω από το Αιγαίο

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας πραγματοποήσε πτήση πάνω από το Αιγαίο, με σχηματισμό F-16 Viper της 340 Μοίρας της 115 ΠΜ.

Στουρνάρας: Τον Ιούνιο η πρώτη μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Τον Ιούνιο «βλέπει» την πρώτη μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας. Μιλώντας στο Bloomberg,...

Μικρή υποχώρηση στο ΧΑΚ – Στις 141,61 μονάδες ο γενικός δείκτης

Μικρές πιέσεις δέχθηκε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο, περιορίζοντας τα εβδομαδιαία κέρδη του στο μόλις 0,25%. Ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε στη τελευταία συνεδρία της εβδομάδας πτώση...

Γαλλία: Αγρότες με τρακτέρ καταφθάνουν στο Παρίσι

Στους δρόμους του Παρισιού καταφθάνουν στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους αγρότες με τρακτέρ, μία ημέρα πριν από την έναρξη της Αγροτικής Έκθεσης (Salon de...

Στο κόκκινο η Bundesbank: Zημιές πολλών δισ. ευρώ για τη γερμανική κεντρική τράπεζα

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, που μετράει 57 χρόνια, η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας είχε αρνητικό καθαρό αποτέλεσμα, συσσωρεύοντας ζημιές 13,9 δισ. ευρώ. Παρόλα αυτά...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!