Το Προεδρικό μετατρέπεται σε θετικό πρότυπο μετάβασης στην κυκλική οικονομία, μέσα σε ένα πλαίσιο που ξεπερνά την περιβαλλοντική διαχείριση, αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση στην οποία προστίθεται ότι την αφετηρία της εκστρατείας για μηδενικά απορρίμματα στις χωματερές σηματοδοτεί η πρωτοβουλία για μετατροπή του Προεδρικού Μεγάρου σε κτήριο μηδενικών απορριμμάτων στις χωματερές.
Διευκρινίζεται πως πρόκειται για μια κοινή προσπάθεια της Πρώτης Κυρίας, Φιλίππας Καρσερά Χριστοδουλίδη και της Επιτρόπου Περιβάλλοντος, Μαρίας Παναγιώτου, με ιδιαίτερο συμβολισμό, και με ουσιαστική σημασία, που φέρει το σύνθημα «Το Μηδέν, Το Μείζον».
Την έναρξη της εκστρατείας ανακοίνωσε, σε παρουσίαση που έγινε στις 24 Απριλίου, στο Προεδρικό Μέγαρο, η Πρώτη Κυρία, υποδεικνύοντας ότι η φιλοσοφία των μηδενικών απορριμμάτων (zero waste) μετατρέπεται πλέον σε ανάγκη.
Αναφέρεται περαιτέρω πως η μετατροπή του Προεδρικού σε κτήριο μηδενικών απορριμμάτων στις χωματερές (Zero Waste to Landfill) σημαίνει πως όλες οι ροές αποβλήτων (κλαδέματα, απόβλητα από οικοδομικές εργασίες, λαμπτήρες, μελάνια, ξύλα, σωλήνες, καλώδια, ηλεκτρικές/ηλεκτρονικές συσκευές κ.ά.) θα τυγχάνουν ορθολογιστικής διαχείρισης με 100% επαλήθευση πως δεν θα καταλήγουν στις χωματερές, αλλά επαναχρησιμοποιήθηκαν ή ανακυκλωθηκαν σε αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις.
Σημειώνεται ότι για να επιτευχθεί η επαλήθευση Zero Waste to Landfill θα πρέπει να ανακυκλώνεται ή να επαναχρησιμοποιείται σε ποσοστό πέραν του 95% των αποβλήτων.
Επιπλέον στο ομώνυμο Πάρκο έκτασης 15 περίπου εκταρίων που περιβάλλει το κτήριο του Προεδρικού Μεγάρου ήδη έχουν γίνει δράσεις προς ενίσχυση της βιοποικιλότητας της περιοχής, αναφέρεται στη συνέχεια.
Προστίθεται πως ειδικότερα στις δράσεις είναι η μετονομασία του περιβολιού σε «Κήπο Επικονιαστών» και ο εμπλουτισμός του με μελισσοτροφικά φυτά, για υποστήριξη του πληθυσμού των μελισσοειδών και των άλλων εντόμων που επιτελούν ρόλο επικονιαστή, όπως είναι οι πεταλούδες, τα σκαθάρια και άλλα. Τοποθετήθηκαν επίσης τεχνητές συσκευές για ανθρωποπούλια, νυχτερίδες και για μικροπούλια, όπως το τσαγγαρούδι ή πέμπετσος και διασφαλίστηκε η κάλυψη των αναγκών σε νερό, ιδιαίτερα για τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ έγινε συντήρηση των υφιστάμενων ξερολιθιών και δημιουργήθηκαν νέες, για σκοπούς υποστήριξης της ερπετοπανίδας (σαύρες και φίδια).
Περαιτέρω ανακοινώθηκε ότι σους επόμενους μήνες θα γίνει επιπλέον εμπλουτισμός του Κήπου Επικονιαστών με φρουτόδεντρα όπως μεσπιλιές, ροδιές, χρυσομηλιές, μουριές, συκιές και κλήματα, για εξασφάλιση τροφής σε διάφορα είδη πουλιών και θηλαστικών, όπως η φρουτονυχτερίδα, ο γνωστός μας νυκτοπάππαρος, σκατζόχοιροι, φάσσες, σπουργίτια, και άλλα.
Επίσης στον χώρο του Προεδρικού εγκαταστάθηκαν δύο κομποστοποιητές, που παραχωρήθηκαν από τον Δήμο Στροβόλου, στους οποίους θα τοποθετούνται τα οργανικά απόβλητα, ενώ η χρήση πλαστικών μπουκαλιών έχει τερματιστεί οριστικά και για κάλυψη των αναγκών όσων εργάζονται στο Προεδρικό Μέγαρο και αυτά αντικαταστάθηκαν με επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια νερού που παραχώρησε η Cyta, συνεχίζει η ανακοίνωση. Προστίθεται πως προωθείται διαδικασία για προμήθεια του Προεδρικού με επιπλέον ψυγεία νερού με φίλτρα και λάμπα UV για κάλυψη του συνόλου των αναγκών των εργαζομένων καθώς και τοποθέτηση κάδων ανακύκλωσης στους χώρους εντός και εκτός των γραφείων του Προεδρικού Μεγάρου.
Επίσης αναφέρεται ότι δημιουργείται κοινόχρηστη «περιβαλλοντική γωνιά» με όλους τους κάδους ανακύκλωσης και πως τα πρώτα ποσοτικά αποτελέσματα της δράσης θα ανακοινωθούν σε δώδεκα μήνες.
Σε ό,τι αφορά το σύνθημα που φέρει η εκαστρατεία «Το Μηδέν, Το Μείζον», διευκρινίζεται ότι με αυτό τονίζεται πως το μηδέν απορρίμματα στις χωματερές είναι σημαντικό για το περιβάλλον και παρατίθεται αναφορά της Πρώτης Κυρίας κατά την παρουσίαση ότι «η αρχή μπορεί να γίνει πολύ εύκολα από τον χώρο που περνάει κάθε μέρα όλη η οικογένεια, από το σπίτι, αλλά και από το χώρο εργασίας μας.
Σημείωσε ότι έγινε αρχή από τους χώρους του Προεδρικού Μεγάρου που πρέπει να αποτελεί τον καθρέφτη και την καλή εικόνα του σύγχρονου κυπριακού πολιτισμού σε όλες του τις εκφάνσεις, καθώς η απόκτηση, μέσω του τρόπου ζωής, περιβαλλοντικής συνείδησης αποτελεί αδιαμφισβήτητα δείγμα πολιτισμού.
Η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου, κατά την παρουσίαση, στις 24 Απριλίου, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι μέσα από την πρωτοβουλία, το Προεδρικό συμβάλλει στη διατήρηση των πόρων και στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματός του και την ίδια στιγμή αποτελεί έμπρακτο παράδειγμα αναβάθμισης και προστασίας του περιβάλλοντος στη χώρα μας.
Τέλος σημειώνεται ότι στο Προεδρικό Μέγαρο από το 2017 έχει αναπτυχθεί και εφαρμόζεται Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης, με βάση τις κατευθυντήριες οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κανονισμού– EMAS, που επιθεωρείται και πιστοποιείται σε ετήσια βάση από την Κυπριακή Εταιρεία Πιστοποίησης.