Το κλίμα της γης αλλάζει τόσο γρήγορα που εξαντλούνται οι πιθανότητες για την ανθρωπότητα να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις, προειδοποιεί η κορυφαία επιστήμονας Jane Goodall.
H Goodall, παγκοσμίως γνωστή περιβαλλοντολόγος, ανθρωπολόγος και ακτιβίστρια για πολλές δεκαετίες, ανέφερε ότι ο χρόνος μειώνεται γρήγορα για να σταματήσει τις χειρότερες επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη που προκαλείται από τον άνθρωπο.
«Πλησιάζουμε κυριολεκτικά σε ένα σημείο χωρίς επιστροφή», είπε η επιστήμονας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Κοιτάξτε σε όλο τον κόσμο τι συμβαίνει με την κλιματική αλλαγή. Είναι τρομακτικό. Είμαστε μέρος του φυσικού κόσμου και εξαρτόμαστε από τα υγιή οικοσυστήματα», ανέφερε.
Η Goodall είναι περισσότερο γνωστή για την πρωτοποριακή της μελέτη έξι δεκαετιών για τους χιμπατζήδες στην Τανζανία, η οποία εντόπισε συμπεριφορά «ανθρώπινη» μεταξύ των ζώων, συμπεριλαμβανομένης της τάσης για πόλεμο, καθώς και της ικανότητας εμφάνισης συναισθημάτων.
Τώρα, 88 ετών, η Βρετανή επιστήμονας είναι επίσης συγγραφέας και τα βιβλία της έγιναν θέμα ταινιών. Έχει επίσης μετατραπεί και σε φιγούρα Lego αλλά και σε κούκλα Barbie.
Η Goodall είπε ότι η δική της περιβαλλοντική αφύπνιση ήρθε τη δεκαετία του 1980 ενώ εργαζόταν στη Μογγολία, όπου συνειδητοποίησε ότι οι πλαγιές των λόφων είχαν απογυμνωθεί.
«Ο λόγος που οι άνθρωποι έκοβαν τα δέντρα ήταν για να έχουν περισσότερη γη, να καλλιεργήσουν τρόφιμα καθώς μεγάλωναν οι οικογένειές τους και επίσης για να βγάλουν χρήματα από κάρβουνο ή ξυλεία», είπε.
«Επομένως, αν δεν βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους να βρουν τρόπους για να ζήσουν χωρίς να καταστρέψουμε το περιβάλλον τους, δεν μπορούμε να σώσουμε χιμπατζήδες, δάση ή οτιδήποτε άλλο», ανέφερε.
Η Goodall λέει ότι έχει δει κάποιες αλλαγές προς το καλύτερο τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά ζήτησε ταχύτερη δράση.
Ανέφερε ότι γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε και έχουμε τα εργαλεία , «αλλά αντιμετωπίζουμε τη βραχυπρόθεσμη θέση του οικονομικού κέρδους έναντι της μακροπρόθεσμης προστασίας του περιβάλλοντος για το μέλλον».
«Δεν προσποιούμαι ότι μπορώ να λύσω τα προβλήματα που η κρίση δημιουργεί γιατί υπάρχουν μεγάλα προβλήματα. Κι όμως, αν δούμε την εναλλακτική, που συνεχίζει να καταστρέφει το περιβάλλον, είμαστε καταδικασμένοι», ανέφερε.
Η Goodall μίλησε την περασμένη Κυριακή στο περιθώριο εκδήλωσης για το βραβείο Templeton, ένα ετήσιο βραβείο που απονέμεται σε άτομα που το έργο τους αξιοποιεί την επιστήμη για να εξερευνήσει τα ερωτήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.
Τα μετρητά που συνοδεύουν το βραβείο πήγαν στο Ινστιτούτο Jane Goodall έναν παγκόσμιο οργανισμό προστασίας της άγριας ζωής και του περιβάλλοντος, ο οποίος εκτελεί προγράμματα για τη νεολαία σε 66 χώρες.