Για περισσότερο από έναν αιώνα, η οικογένεια του Joaquin Gay de Montella Estany παρήγαγε κρασί στη μεσογειακή περιοχή της Καταλονίας στην Ισπανία, αλλά οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής τους ώθησαν να αναζητήσουν περιοχές σε μεγαλύτερο υψόμετρο.
Τώρα το οινοποιείο της οικογένειας Torre del Veguer έχει αμπελώνες στους πρόποδες των Πυρηναίων όρων – σε υψόμετρο σχεδόν 1.200 μέτρων (3.900 ποδιών) – όπου οι θερμοκρασίες είναι πιο χαμηλές.
Είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους οι Ισπανοί οινοπαραγωγοί προσπαθούν να προσαρμοστούν, καθώς το θερμότερο κλίμα κάνει την ανάγκη για πιο ανθεκτικές στη θερμότητα ποικιλίες σταφυλιών.
Με την καυτή ζέστη του Αυγούστου, οι αγρότες μαζεύουν τα λευκά σταφύλια με το χέρι σε έναν αμπελώνα με θέα τη θάλασσα στο Πενεδές, περίπου 40 χιλιόμετρα (25 μίλια) νότια της πόλης της Βαρκελώνης. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες έφεραν τη συγκομιδή σταφυλιών νωρίτερα 10 με 15 ημέρες κατά την τελευταία δεκαετία, δήλωσε ο Gay de Montella Estany, ο οποίος διατηρεί το οικολογικό οινοποιείο.
«Πρέπει να μαζέψουμε στις αρχές Αυγούστου, όταν η ζέστη είναι η πιο έντονη», δήλωσε στο AFP.
Έτσι, το 2008, η εταιρεία μετέφερε μέρος της παραγωγής της στο Bolvir, ένα χωριό στα Πυρηναία Όρη κοντά στα γαλλικά σύνορα.
Ταχεία ωρίμανση – Υψηλότερα επίπεδα αλκοόλ
Με συνολικά 961.000 εκτάρια (2,4 εκατομμύρια στρέμματα) αμπέλου, η Ισπανία έχει τη μεγαλύτερη έκταση αμπελώνων στον κόσμο, αναφέρει ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου.
Η Ισπανία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός κρασιού μετά την Ιταλία και τη Γαλλία. Τα τελευταία 60 χρόνια, οι μέσες θερμοκρασίες στην Ισπανία αυξήθηκαν κατά 1,3 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με το εθνικό μετεωρολογικό γραφείο, Aemet.
Οι υψηλότερες μέσες θερμοκρασίες επιταχύνουν την ωρίμανση των σταφυλιών, γεγονός που οδηγεί σε χαμηλότερη οξύτητα και αυξημένα σάκχαρα στους καρπούς. Αυτό αποδίδει υψηλότερα επίπεδα αλκοόλ στο κρασί και επίσης αλλάζει άλλες ενώσεις στα σταφύλια που επηρεάζουν το άρωμα και τη γεύση. Τα σταφύλια πρέπει να μαζευτούν γρήγορα για να αποφευχθεί η υπερβολική περιεκτικότητα σε αλκοόλ.