11.8 C
Nicosia
Κυριακή 17 Νοέμβριος 2024 | 2:13

Η σκιώδης οικονομική κρίση που έχει ήδη στοιχίσει 2 τρισ. δολάρια

Τον περασμένο μήνα δύο άκρως καταστροφικοί τυφώνες, στοίχισαν στις ΗΠΑ από 51,5 έως 81,5 δισ. δολάρια, όπως υπολογίζει η CoreLogic. Το κόστος ακούγεται τεράστιο, αλλά είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στο πόσο έχει στοιχίσει συνολικά η κλιματική κρίση σε χώρες ανά τον κόσμο.

Μια νέα έκθεση για την κλιματική αλλαγή και τις φυσικές καταστροφές σκιαγραφεί άκρως ζοφερή εικόνα για τις οικονομικές επιπτώσεις τους. Πρόκειται για την έκθεση του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC), η οποία συνέπεσε με την έναρξη της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν αυτή την εβδομάδα. Υπολογίζει ότι το συνολικό κόστος των ζημιών από ακραία καιρικά φαινόμενα που σχετίζονται με το κλίμα παγκοσμίως ήταν περίπου 2 τρισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ 2014 και 2023. Το ποσό προσεγγίζει τις οικονομικές επιπτώσεις της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.

Το ICC, ο μεγαλύτερος επιχειρηματικός οργανισμός στον κόσμο, προωθεί το διεθνές εμπόριο και τις επενδύσεις. Στην ανακοίνωσή του τόνισε πως σκοπεύει να πιέσει τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις να επιταχύνουν πολιτικές που θα μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, οι οποίες συμβάλλουν άμεσα στην παγκόσμια κλιματική αλλαγή. «Ακριβώς όπως η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση αντιμετωπίστηκε με μια γρήγορη και συντονισμένη απάντηση από τους παγκόσμιους ηγέτες, πρέπει οι κυβερνήσεις να κατανοήσουν ότι ο οικονομικός αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής απαιτεί μια απάντηση παρόμοιας ταχύτητας και αποφασιστικότητας», δήλωσε ο Τζον Ντέντον, γενικός γραμματέας του ICC, στο CNN.

Η έκθεση έρχεται επίσης λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την θριαμβευτική επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ. Ο Τραμπ υποσχέθηκε να αναιρέσει μέρος των περιβαλλοντικών κανόνων, που έχουν υιοθετηθεί στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των ορίων ρύπανσης σε σταθμούς παραγωγής ενέργειας. Να θυμίσουμε ότι κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας, ο Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, υποστηρίζοντας ότι επιβάλλει άδικα οικονομικά βάρη στους Αμερικάνους.

Πώς προκύπτει το κόστος

Η έκθεση του ICC αξιολόγησε σχεδόν 4.000 καιρικά φαινόμενα σε έξι ηπείρους την τελευταία δεκαετία, συνδυάζοντας τόσο τον άμεσο αντίκτυπο από την καταστροφή κατοικιών, επιχειρήσεων και υποδομών όσο και τον αντίκτυπο των ακραίων καιρικών συνθηκών στην ανθρώπινη παραγωγικότητα. Διαπιστώθηκε ότι περίπου 1,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι  επηρεάστηκαν από αυτά τα καιρικά φαινόμενα και η έκθεση υποστηρίζει ότι ο απολογισμός θα ενταθεί με την πάροδο του χρόνου. Υπήρξε μια αύξηση 83% στις καταγεγραμμένες κλιματικές καταστροφές μεταξύ 1980-1999 και 2000-2019.

Το 2022 και το 2023, οι οικονομικές ζημίες έφτασαν τα 451 δισεκατομμύρια δολάρια, αύξηση 19% σε σύγκριση με τον ετήσιο μέσο όρο των προηγούμενων οκτώ ετών, σύμφωνα με την έκθεση.

«Τα δεδομένα της περασμένης δεκαετίας δείχνουν με βεβαιότητα ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι μελλοντικό πρόβλημα: οι απώλειες παραγωγικότητας από ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται αισθητές εδώ και τώρα από την πραγματική οικονομία», είπε ο Ντέντον στο CNN.

Το αρνητικό ρεκόρ του 2024

Ξεχωριστά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν επιβεβαιώνουν ότι ο κόσμος πιθανότατα θα ξεπεράσει ένα ζοφερό ορόσημο φέτος: το 2024 είναι πιθανό να είναι η πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ.

Με έκθεση του ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) του ΟΗΕ επιβεβαίωσε ουσιαστικά τις προβλέψεις άλλων υπηρεσιών όπως της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus που αναφέρουν ότι το 2024 – που χαρακτηρίζεται από έντονους καύσωνες και φονικές καταιγίδες – θα είναι το θερμότερο έτος όλων των εποχών.

Οι μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους βρίσκονται σε καλό δρόμο για να καταλήξουν περισσότερο από 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, γεγονός που θα έκανε το 2024 το πρώτο ημερολογιακό έτος που θα ξεπεράσει αυτό το συμβολικό σημάδι.

Στην έκθεση του ο WMO εκπέμπει για μια ακόμη φορά Κόκκινο Συναγερμό για τις εξελίξεις.

Το ηχηρό καμπανάκι για τη Μεσόγειο

«Η Ευρώπη είναι η ήπειρος που θερμαίνεται πιο γρήγορα στον κόσμο. Είναι το σημείο μηδέν και ειδικά η Μεσόγειος», προειδοποίησε ο Αμερικανός κοινωνιολόγος και οικονομολόγος Τζέρεμι Ρίφκιν, σύμβουλος για την κλιματική αλλαγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κίνας επί δεκαετίες.

Σε συνέντευξή του στην ισπανική ιστοσελίδα El Economistas, ο Ρίφκιν σημειώνει ότι η κατάσταση γίνεται όλο και πιο σοβαρή: «Ακόμη και στο πιο αισιόδοξο σενάριο, η υπερθέρμανση του πλανήτη θα συνεχιστεί με δασικές πυρκαγιές, ξηρασίες, ζέστη και πλημμύρες. Θα επηρεάσει τα οικοσυστήματα, τη γεωργία, τη βιομηχανία, τα σπίτια όλων. Η κλιματική κρίση συμβαίνει εδώ και τώρα, σε πραγματικό χρόνο».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ζελένσκι: «Ο πόλεμος θα λήξει νωρίτερα» με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο

Εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας, δυόμισι περίπου χρόνια μετά την εισβολή της Ρωσίας και την έναρξη του πολέμου, φαίνεται πως πυροδοτεί το νέο σκηνικό που διαμορφώνει...

Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Η Ε.Ε. δεν είναι αρμόδια να μιλάει για το Αιγαίο»

Ανακοίνωση για το Αιγαίο εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Αρχικά στην ανακοίνωση αναφέρει ότι η Τουρκία «ακολουθεί αυστηρά τις Μελέτες Χωροταξικού Θαλάσσιου Σχεδιασμού της Ευρωπαϊκής Eνωσης, προβαίνει στις...

Συστάσεις Πολιτικής Άμυνας για τις επερχόμενες καταιγίδες

Η Δύναμη της Πολιτικής Άμυνας, μετά από σχετική ανακοίνωση του Τμήματος Μετεωρολογίας, αναφορικά με μεμονωμένες ισχυρές καταιγίδες, που αναμένεται να επηρεάσουν αρχικά τα βόρεια,...

Ο Μητσοτάκης διέγραψε τον Σαμαρά από τη ΝΔ – Αιτία η κριτική του για τα ελληνοτουρκικά κατά του Πρωθυπουργού

Σε διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά προχώρησε το κυβερνών κόμμα μετά τη συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού στο ΒΗΜΑ της Κυριακής στην οποία εξαπέλυσε επίθεση κατά...

Σεισμός 3,7 Ρίχτερ ταρακούνησε την Κύπρο-Επίκεντρο η Πάφος, αισθητός και στις υπόλοιπες πόλεις

Σεισμική δόνηση, 3,7 Ρίχτερ και σε βάθος 18 χιλιομέτρων, σημειώθηκε γύρω στις 10:45 στην Κύπρο, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό σεισμολογικό κέντρο. Ο σεισμός, όπως φαίνεται...

Η Εξέγερση του Πολυτεχνείου

Η Εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973 ήταν η κορυφαία αντιδικτατορική εκδήλωση και ουσιαστικά προανήγγειλε την πτώση της Χούντας των Συνταγματαρχών, η οποία...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!