Συναγερμός σήμανε στο κέντρο ελέγχου της αποστολής Artemis I της NASA όταν διακόπηκε ξαφνικά η επικοινωνία με το σκάφος της αποστολής. Για 47 λεπτά η επικοινωνία με το Orion είχε χαθεί δημιουργώντας έντονη ανησυχία στα μέλη της αποστολής αφού δεν μπορούσε να διαπιστωθεί η πηγή του προβλήματος. Τελικά μετά από σχεδόν μια ώρα η επικοινωνία με το σκάφος αποκαταστάθηκε και το Orion μετέδωσε εντυπωσιακές εικόνες από το κοντινό πέρασμα που πραγματοποίησε πάνω από την επιφάνεια της Σελήνης.
Το σκάφος πέταξε σε απόσταση μόλις 128 χλμ. πάνω από το έδαφος του φυσικού μας δορυφόρου καταγράφοντας λεπτομερείς εικόνες από την γεμάτη κρατήρες ορατή στη Γη πλευρά του. Εφόσον ακολουθηθεί πιστά το χρονοδιάγραμμα, το Orion αναμένεται να επιστρέψει στη Γη στις 11 Δεκεμβρίου και να προσθαλασσωθεί στα ανοικτά του Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια. Στην καμπίνα του σκάφους υπάρχουν κούκλες σε φυσικό ανθρώπινο μέγεθος κατασκευασμένες και τοποθετημένες έτσι ώστε να προσομοιώνουν την ανθρώπινη ύπαρξη. Οι επιστήμονες της NASA θα παρακολουθούν όλων των ειδών τις επιπτώσεις που θα έχει στις κούκλες το ταξίδι είτε αυτές αφορούν τις πιέσεις και τις συνθήκες της πτήσης είτε πολύ περισσότερο τα ποσοστά της έκθεσης στην βλαβερή για τον ανθρώπινο οργανισμό ακτινοβολία (ηλιακή και κοσμική). Θα γίνει επίσης παρακολούθηση και μελέτη αν αυτές οι ακτινοβολίες προκαλούν βλάβες στα όργανα του σκάφους.
Tα αποτελέσματα της αποστολής θα βοηθήσουν στην καλύτερη οργάνωση των επόμενων αποστολών του προγράμματος Artemis και ειδικά των επανδρωμένων η πρώτη εκ των οποίων σύμφωνα με τον επικεφαλής της NASA Μπιλ Νέλσον θα γίνει το 2024, ένα χρόνο νωρίτερα από ότι υπολογιζόταν. Σε αυτή την αποστολή θα συμμετέχει τουλάχιστον μια γυναίκα που θα είναι και αυτή που θα βγει πρώτη από το σκάφος που θα προσεληνωθεί και θα γίνει έτσι η πρώτη γυναίκα που πατά το έδαφος της Σελήνης. Στη συνέχεια θα δημιουργηθεί η Σεληνιακή Πύλη, ο διαστημικός σταθμός σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, και στη συνέχεια βάσεις μόνιμης διαμονής αστροναυτών στο φεγγάρι.