9.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 21:37

Nεαροί Αιγύπτιοι στη μάχη για καταπολέμηση της μάστιγας των πλαστικών

Νεαροί Αιγύπτιοι που κάνουν τα πρώτα βήματα στις επιχειρήσεις βοηθούν στην καταπολέμηση του τεράστιου προβλήματος των πλαστικών απορριμμάτων της χώρας τους, ανακυκλώνοντας περιτυλίγματα πρόχειρων φαγητών, μπουκάλια νερού και παρόμοια σκουπίδια που συνήθως καταλήγουν σε χωματερές ή στον Νείλο και από εκεί στη Μεσόγειο.

Σε ένα εργοστάσιο στα περίχωρα του Καΐρου, το οποίο διευθύνεται από την startup TileGreen, μηχανές «καταβροχθίζουν» τεράστιες ποσότητες πλαστικών απορριμμάτων, τα τεμαχίζουν και τα μετατρέπουν σε ένα παχύρρευστο υγρό.

Η λάσπη, κατασκευασμένη από κάθε είδους πλαστικό, ακόμη και από σακούλες για ψώνια μιας χρήσης, διαμορφώνεται στη συνέχεια σε σκούρα, συμπαγή τούβλα που χρησιμοποιούνται ως επιστρώσεις εξωτερικών χώρων για διαδρόμους και γκαράζ.

«Είναι δύο φορές πιο δυνατά από το σκυρόδεμα», υπερηφανεύεται ο συνιδρυτής της εταιρείας Καλέντ Ραφάτ, 24 ετών.

Κάθε πλακίδιο αφαιρεί περίπου «125 πλαστικές σακούλες από το περιβάλλον», λέει ο επιχειρηματικός συνεργάτης του Αμρ Σιαλάν 26 ετών.

Ο Ραφάτ είπε ότι η εταιρεία χρησιμοποιεί ακόμη και πλαστικά χαμηλής ποιότητας και προϊόντα «από πολλά διαφορετικά στρώματα πλαστικού και αλουμινίου που είναι σχεδόν αδύνατο να διαχωριστούν και να ανακυκλωθούν με βιώσιμο τρόπο».

Η Αίγυπτος, η πολυπληθέστερη χώρα του αραβικού κόσμου, είναι επίσης ο μεγαλύτερος ρυπαντής πλαστικών στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, σύμφωνα με πολυεθνική μελέτη στο περιοδικό Science.

Η χώρα παράγει περισσότερους από τρία εκατομμύρια τόνους πλαστικών απορριμμάτων ετησίως, πολλά από τα οποία συσσωρεύονται σε δρόμους και παράνομες χωματερές ή βρίσκουν το δρόμο τους στον Νείλο και από εκεί στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Τα μικροπλαστικά στο νερό συγκεντρώνονται στη θαλάσσια ζωή, απειλώντας την υγεία των ανθρώπων που καταναλώνουν θαλασσινά και ψάρια που αλιεύονται στην πανίσχυρη υδάτινη οδό της Αφρικής.

Η TileGreen που ιδρύθηκε το 2021, στοχεύει να «ανακυκλώσει τρία έως πέντε δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες μέχρι το 2025», είπε ο Σιαλάν.

Η start-up ξεκίνησε πέρυσι να πουλά τα πλακίδια εξωτερικού χώρου (μέχρι στιγμής κατασκεύασε 40.000) και σχεδιάζει να επεκταθεί σε άλλα προϊόντα που συνήθως κατασκευάζονται από τσιμέντο.

Η Αίγυπτος, μια χώρα 104 εκατομμυρίων κατοίκων, έχει δεσμευτεί να μειώσει περισσότερο από το ήμισυ την ετήσια κατανάλωση πλαστικών μιας χρήσης έως το 2030 και να κατασκευάσει πολλαπλές νέες εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων.

Προς το παρόν, ωστόσο, περισσότερα από τα δύο τρίτα των απορριμμάτων της Αιγύπτου τυγχάνουν ανεπαρκούς διαχείρισης, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, κάτι που οδηγεί σε έναν οικολογικό κίνδυνο που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν οι περιβαλλοντικές ομάδες.

Στις όχθες του νησιού Κουρσάγια του Νείλου, ορισμένοι ψαράδες συλλέγουν και ταξινομούν τα πλαστικά σκουπίδια από τον ποταμό ως μέρος μιας πρωτοβουλίας της ομάδας VeryNile.

Πάνω από τα τρία τέταρτα των ψαριών του Καΐρου βρέθηκαν να περιέχουν μικροπλαστικά σε μια μελέτη του 2020 από μια ομάδα επιστημόνων από τη Δανία και το Ηνωμένο Βασίλειο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Toxics.

Στα ανοιχτά του λιμανιού της Αλεξάνδρειας, βορειότερα, εντοπίστηκαν μικροπλαστικά στο 92 τοις εκατό των ψαριών που αλιεύτηκαν, σύμφωνα με έρευνα πέρυσι από ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας και Αλιείας της Αιγύπτου.

Η VeryNile, που ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια με μια σειρά εθελοντικών εκδηλώσεων καθαρισμού, αγοράζει “μεταξύ 10 και 12 τόνων πλαστικού το μήνα” από 65 ψαράδες, πληρώνοντάς τους 14 αιγυπτιακές λίρες (περίπου 50 σεντς ΗΠΑ) ανά κιλό.

Στη συνέχεια, το VeryNile συμπιέζει πλαστικό υψηλής αξίας όπως μπουκάλια νερού και το στέλνει σε μια μονάδα ανακύκλωσης για να γίνει παλέτο.

Πλαστικά χαμηλής ποιότητας, όπως τα περιτυλίγματα τροφίμων, αποτεφρώνονται για να τροφοδοτήσουν ένα εργοστάσιο τσιμέντου.

Λιγότερο από το 10 τοις εκατό του παγκόσμιου πλαστικού ανακυκλώνεται, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!