8.8 C
Nicosia
Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2025 | 6:58

Φίλοι του Ακάμα:Να προστατευτεί η προοπτική κήρυξης της Χερσονήσου σε πραγματικό Εθνικό Πάρκο

Στην εκτίμηση πως εμείς αποκλειστικά θα φταίμε αν δεν μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα κανονικό Εθνικό Πάρκο διεθνών προδιαγραφών, προέβη με γραπτή ανακοίνωση της η Οικολογική Παρέμβαση Φίλοι του Ακάμα  για τα θέματα της Χερσονήσου του Ακάμα.

Στην ανακοίνωση της η  Οικολογική Παρέμβαση Φίλοι του Ακάμα, εκτιμά, πως  το θέμα της προστασίας της Χερσονήσου του Ακάμα βρίσκεται τώρα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή, όχι μόνο λόγω της φάσης έναρξης υλοποίησης έργων και σχεδίων που προωθούνται. Η κρισιμότητα της κατάστασης οφείλεται, όπως αναφέρουν,   κυρίως στα αποτελέσματα σειράς διαδοχικών άστοχων  μεθοδεύσεων.

Συγκεκριμένα προσθέτουν, “στην προκλητική περιφρόνηση πλειάδας Μελετών διεθνούς κύρους π.χ. της Διεθνούς  Τράπεζας, της Ειδικής Γαλλικής Αποστολής και της Ομοσπονδίας Εθνικών και Φυσικών Πάρκων Ευρώπης. Στην εγκατάλειψη από την Κυβέρνηση τo 2016, εν τω κρυπτώ, χωρίς διαβούλευση, χωρίς διαφάνεια, χωρίς εξήγηση και τεκμηρίωση της δέσμευσης του Κυπριακού Κράτους για κήρυξη της Χερσονήσου Ακάμα σε Εθνικό Πάρκο με διεθνείς προδιαγραφές. Στον υποβιβασμό της προστασίας της Περιοχής από την Κατηγορία ΙΙ (Εθνικά Πάρκα) στην Κατηγορία V (Προστασία Τοπίου) της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης και των Φυσικών Πόρων (IUCN)” κ.α.

Τα πιο πάνω συνιστούν,  σημειώνουν, πέρα από την αθέτηση συγκεκριμένων δεσμεύσεων, κατάφωρη παραβίαση των προνοιών της Ευρωπαϊκής Συνθήκης του Aarhus καθώς και των συστάσεων της Σύμβασης της Βέρνης και επιβεβαιώνουν τις διαχρονικές ανησυχίες μας για εξυπηρέτηση κάποιων συμφερόντων.

Αναφορικά με τις εισηγήσεις της, η Οικολογική Παρέμβαση Φίλου του Ακάμα , ζητά,  όπως οι όποιες ενέργειες από τις πρόνοιες του Σχεδίου Αειφόρου Ανάπτυξης Εθνικού Δασικού Πάρκου αλλά και των Τοπικών Σχεδίων των κοινοτήτων και της Πέγειας να μην βραχυκυκλώνουν  την προοπτική κήρυξης της Χερσονήσου σε πραγματικό Εθνικό Πάρκο. Αυτό  προσθέτουν επιτυγχάνεται με την απαγόρευση οικοδόμησης εκτός των υφιστάμενων Ζωνών Ανάπτυξης,” οι οποίες επαναλαμβάνουμε, παραμένουν κατά 80% περίπου κενές”.

Επισημαίνουν πως αναλυτικά ζητούν μεταξύ άλλων τον εκσυγχρονισμό της Νομοθεσίας περί Εθνικών Πάρκων/Αποθεμάτων Βιόσφαιρας σύμφωνα με τα Πρότυπα IUCN/UNESCO για τα οποία δεν έχει περιληφθεί πρόνοια στην «επικαιροποιημένη» νομοθεσία και έκδοση και εφαρμογή Διαταγμάτων που να προσδίδουν εγκυρότητα στα Διαχειριστικά Σχέδια των Περιοχών Νatura2000.Να προωθηθούν, επίσης, διαδικασίες για να κηρυχθεί όλη η Χερσόνησος σε Εθνικό Πάρκο με διαβαθμισμένες περιοχές προστασίας όπως ήταν και ο αρχικός στόχος της πολιτείας, στη βάση διεθνών προτύπων (IUCN) .

Ακόμη να να τροποποιηθούν οι όποιες διεργασίες είναι στα σκαριά, είτε αυτές αφορούν το ΕΔΠ, είτε τα Τοπικά Σχέδια, ούτως ώστε αυτές να μην βραχυκυκλώνουν τον πιο πάνω στόχο. Σαν πρώτο βήμα να συμπεριληφθεί άμεσα στο ΕΔΠ όλη η Προστατευόμενη Περιοχή Natura  2000,  ενέργεια  που θα συνενώσει τα τρία κρατικά Δάση σε μία  συνεκτική ενιαία οντότητα.

Επίσης να επαναφερθεί η περιοχή στον βαθμό προστασίας που ήταν αρχικά, δηλαδή στην Kατηγορία ‘II’ της IUCN αντί ‘V’ που έχει υποβιβαστεί  με το ΕΔΠ, αλλά και να αφαιρεθούν από το Σχέδιο του ΕΔΠ όλες οι υποδομές που δεν αφορούν στη διαχείριση του Πάρκου, όπως χώροι στάθμευσης οχημάτων επισκεπτών, καταστήματα, αναψυκτήρια, κέντρα ενημέρωσης,που γίνονται ήδη μέσα στα χωριά.

Σημειώνουν ακόμη πως η  διακίνηση των επισκεπτών πρέπει να γίνεται μόνο με τα ηλεκτρικά λεωφορειάκια του Πάρκου, όπως πολύ σωστά θα γίνεται από τα Λουτρά της Αφροδίτης προς τη Φοντάνα Αμορόζα, να  απαγορευτεί το κυνήγι εντός του Πάρκου, να καταργηθούν οι πρόνοιες υποβάθμισης των Ζωνών Προστασίας ΔΑ1 σε ζώνες ΤΑ (Τοπίο Ακάμα), προστατευόμενες ακτές και
περιοχές εξαιρετικής Φυσικής Καλλονής, και να ενισχυθεί το καθεστώς προστασίας τους.

Ζητιούν επίσης να καταργηθούν οι πρόνοιες που προωθούν την επέκταση των Ζωνών Ανάπτυξης και τη διάσπαρτη οικοδομική ανάπτυξη οι οποίες καταστρατηγούν τη συμπαγή ανάπτυξη και τις δεδηλωμένες αρχές και στόχους αειφορίας της Έκθεσης Εκπόνησης του Τοπικού Σχεδίου,εγκεκριμένους από τον αρμόδιο Υπουργό. Στο πλαίσιο αυτό να καταργηθούν οι πρόνοιες για Μεμονωμένη Κατοικία, Επισκέψιμα Αγροκτήματα και Ειδικές και Σύνθετες Αναπτύξεις.

Επιπρόσθετα  αξιώνουν όπως τα  ιδιωτικά τεμάχια που αποτελούν θύλακες εντός Νatura 2000 να ανταλλαγούν με ίσης αξίας χαλίτικη γη εκτός Νatura 2000 αλλά και να γίνει ανάκληση της υφιστάμενης τουριστικής Ζώνης μεταξύ Αγίου Γεωργίου και Άσπρου Ποταμού και κατάργηση των υφιστάμενων τουριστικών ζωνών στις παραλίες ωοτοκίας των χελώνων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!