6.8 C
Nicosia
Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2025 | 2:41

Το Υπουργείο Γεωργίας καταβάλλει προσπάθειες για προστασία των αλυκών Λάρνακας

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για την διατήρηση και προστασία του οικοσυστήματος του υγροτόπου των αλυκών Λάρνακας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Δρ Μαρίνα Ξενοφώντος, Λειτουργός Τμήματος Περιβάλλοντος / Κλάδος Προστασίας της Φύσης και της Βιοποικιλότητας.

Στις δηλώσεις της η κ. Ξενοφώντος ανέφερε ότι «οι αλυκές Λάρνακας δέχονται τεράστιες πιέσεις ωστόσο γίνονται μεγάλες προσπάθειες για την διατήρηση και προστασία του οικοσυστήματος του υγροτόπου, έτσι ώστε να διατηρηθούν τόσο οι υγρότοποι όσο και τα είδη που διαβιούν σ’ αυτό».

Η περιοχή των αλυκών Λάρνακας, είπε, εμπίπτει και στο σχέδιο Νατούρα και κάθε έξι χρόνια αποστέλλεται ειδική έκθεση, σύμφωνα με το Άρθρο 17 της Οδηγίας των οικοτόπων, που αφορά την κατάσταση τους.

Με αυτό τον τρόπο, συνέχισε «αξιολογούμε τα δεδομένα και βλέπουμε σε ποια κατάσταση βρίσκονται οι οικότοποι της Κύπρου και τα είδη που βρίσκονται σ’ αυτούς, ούτως ώστε να αναλάβουμε δράσεις και να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα για να τα προστατεύουμε. Τις τελευταίες δεκαετίες διατηρούμε το οικοσύστημα στην αλυκή Λάρνακας όπως είναι, ούτως ώστε να παραμένει η άγρια βλάστηση που την περιτριγυρίζει, προστατεύουμε τα είδη, πανίδα και χλωρίδα».

Ταυτόχρονα ανέφερε «διασφαλίζουμε ότι υπάρχει ισορροπία στην τροφική αλυσίδα έτσι ώστε τα είδη που υπάρχουν στην αλυκή Λάρνακας και ειδικά το φλαμίνγκο στην πορεία του προς τις χώρες του βορρά για αναπαραγωγή, να ξεκουράζεται και να βρίσκει τροφή».

Όσον αφορά το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης που θα κατασκευαστεί στην αλυκή Λάρνακας, η Δρ Ξενοφώντος είπε πως «αυτό θα υλοποιηθεί στην περιοχή Νατούρα και το Τμήμα Περιβάλλοντος προχώρησε με τις διαδικασίες για εκμίσθωση της γης ενώ έχει ενταχθεί στα Διαρθρωτικά Ταμεία για χρηματοδότηση.

«Η όλη διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα ενώ έχει υλοποιηθεί και μελέτη όσον αφορά το μονοπάτι της φύσης, στο οποίο θα βελτιωθούν οι υποδομές για να μπορεί ο κόσμος να το χρησιμοποιεί με άνεση και να απολαμβάνει αυτό το οικοσύστημα που υπάρχει στις αλυκές Λάρνακας», ανέφερε.

Σύμφωνα με την Δρ Ξενοφώντος «στην Κύπρο μεγάλος αριθμός ειδών άγριας χλωρίδας και πανίδας, πολλά από τα οποία είναι ενδημικά ή σπάνια και απειλούμενα με εξαφάνιση, ζουν και αναπτύσσονται στους υγροβιότοπους».

«Εκτός από τα είδη που ζουν μόνιμα και αναπτύσσονται στο χώρο των υγροβιότοπων (ψάρια, αμφίβια, ερπετά, μη αποδημητικά πτηνά κ.α.), οι υγροβιότοποι αποτελούν παράγοντα μεγάλης σημασίας για την επιβίωση σημαντικού αριθμού μεταναστευτικών πουλιών καθώς χρησιμεύουν ως ενδιάμεσοι σταθμοί στη διάρκεια των μεγάλων ετησίων αποδημιών τους, αλλά και ως τόποι διαχείμασης τους», πρόσθεσε.

Σε άλλη ερώτηση απάντησε πως «η προστασία και ορθολογική διαχείριση αυτών των οικοτόπων, όπως και των υπηρεσιών που προσφέρουν, αποτελεί προτεραιότητα».

Γι` αυτό το λόγο, ανέφερε, «η κυπριακή Κυβέρνηση εργάζεται μεθοδικά ώστε οι αξιόλογες περιοχές να κηρυχθούν ως περιοχές Ramsar».

Σημείωσε ότι η Κύπρος επικύρωσε τη Σύμβαση Ramsar το 2001 και η Αλυκή της Λάρνακας έχει περιληφθεί στον σχετικό κατάλογο ως ο 1081ος υγροβιότοπος διεθνούς σημασίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!