Προς ένα πιο καθαρό νησί προσανατολίζεται το πρόγραμμα Clean Blue Paros, το οποίο συνεργάζεται με το Gopa Project για να στείλει τα αποτσίγαρα σε… κάλπες.
Το αγαπημένο κυκλαδίτικο νησί, τώρα που ηρέμησε από τις τεράστιες ορδές τουριστών του καλοκαιριού, βάζει μπρος για τον καθαρισμό του, ώστε να παραμείνει όπως το γνωρίζουμε και το αγαπάμε. Στο πλαίσιο αυτό, το πρόγραμμα Clean Blue Paros που δραστηριοποιείται στο νησί, στο πλαίσιο της ερευνητικής πλευράς και των παράκτιων ερευνών σε συνεργασία με το Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στις οποίες έχουν συμμετάσχει πάνω από 120 εθελοντές τα τελευταία δύο χρόνια, έδειξε πως το 25% των συλλεγόμενων πλαστικών αντικειμένων είναι αποτσίγαρα.
Συγκεκριμένα, η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι από τα 12.500 αντικείμενα που έχουν συλλεχθεί και καταγραφεί μέσα σε 24 μήνες, το 75% είναι πλαστικά εκ των οποίων 25% είναι αποτσίγαρα. Ένα πραγματικά πολύ μεγάλο νούμερο για ένα τόσο μικρό σκουπίδι, με πολύ μεγάλο περιβαλλοντικό αντίκτυπο και εξαιρετικά δύσκολη περισυλλογή. Μια μόνο γόπα, χρειάζεται περίπου 10 χρόνια για να διαλυθεί στην θάλασσα και μπορεί να μολύνει μέχρι 1.000 λίτρα νερού.
Για αυτό το λόγο το πρόγραμμα Clean Blue Paros συνεργάζεται με το GOPA Project για την εγκατάσταση μεγάλων «σταχτοδοχείων ψηφοφορίας» σε παραλίες και πολυσύχναστα σημεία του νησιού. Τα σταχτοδοχεία λειτουργούν ουσιαστικά σαν μια μικρή κάλπη όπου οι καπνιστές ψηφίζουν με την γόπα τους. Τα ερωτήματα συνήθως μέχρι τώρα εμφανίζονταν γραπτά, αλλά στην περίπτωση της Πάρου οι ερωτήσεις εικονογραφήθηκαν, δίνοντας έτσι την ευκαιρία να ψηφίσουν όλοι, ανεξαρτήτως αν μπορούν να διαβάσουν ελληνικά ή όχι. Η θεματολογία των ερωτήσεων ήταν σχετική με τη θερινή ζωή στην Πάρο, όπως π.χ. αν οι επισκέπτες προτιμούν το Wind Surf ή το Kite Surf, τη γιόγκα ή το τρέξιμο, το παγωτό χωνάκι ή παγωτό ξυλάκι, το ξενοδοχείο ή το κάμπινγκ, τα σανδάλια ή τα τακούνια, το πεπόνι ή το καρπούζι.
Θετική ανταπόκριση στο εγχείρημα έδειξε αμέσως και το ίδρυμα «Ντέπυ Βασιλειάδη», ο κ. Αλέκος Λιαπής ιδρυτής του GOPA Project και ιδιοκτήτες τουριστικών επιχειρήσεων από το Πίσω Λιβάδι, όπου σε συνεργασία με τον Δήμο Πάρου, τοποθετήθηκαν στο νησί συνολικά 17 σταχτοδοχεία, που με τις εικονογραφημένες τους πλέον ερωτήσεις παρακινούν τους καπνιστές να σηκωθούν από την πετσέτα τους και να συμμετάσχουν ενεργά στην διατήρηση του περιβάλλοντος με μια μικρή και μόνο κίνηση.
Κάθε σταχτοδοχείο χωράει μέχρι 1.500 αποτσίγαρα κι έτσι με την πρωτοβουλία αυτή μπορούν να προστατευτούν 25.500.000 λίτρα νερού κάθε φορά που ένα από αυτά γεμίζει, με κάποια να είχαν ήδη γεμίσει μέσα σε 10 μόνο μέρες.