9.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 21:00

«Πάνω από 238.000 νεκροί σε πολεμικές συγκρούσεις παγκοσμίως, το 2022»

Τουλάχιστον 238.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε πολεμικές συγκρούσεις παγκοσμίως το 2022 – περισσότεροι από ό,τι σε 30 χρόνια, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οικονομικών και Ειρήνης (IEP).

Το ινστιτούτο δημοσιεύει τον λεγόμενο «Παγκόσμιο Δείκτη Ειρήνης» και αναφέρει ότι τόσο μεγάλο αριθμός θυμάτων από συγκρούσεις, είχε να δει ο κόσμος από το 1994 ,στην γενοκτονία στη Ρουάντα πριν από σχεδόν 30 χρόνια, όταν σκοτώθηκαν περίπου 800.000 άνθρωποι.

«Ο κόσμος έγινε λιγότερο ειρηνικός το 2022 για ένατη συνεχή φορά», λέει ο ιδρυτής του ινστιτούτου IEP,Στιβ Κιλελέα. «Οι ειδικοί κατέγραψαν αύξηση των συγκρούσεων σε 79 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αιθιοπίας, της Μιανμάρ, της Ουκρανίας, του Ισραήλ και της Νότιας Αφρικής».

Επιπλέον, οι ένοπλες συγκρούσεις γίνονται και πάλι μεθοριακές. Τουλάχιστον 91 χώρες ενεπλάκησαν σε συγκρούσεις πέρυσι. Το 2008 υπήρξαν συγκρούσεις σε 58 χώρες.

Τα περισσότερα θύματα πέρυσι ήταν σε έναν πόλεμο που περνά σε μεγάλο βαθμό απαρατήρητος στην Ευρώπη: τη σύγκρουση στην περιοχή Τιγκράι, στην Αιθιοπία. Σύμφωνα με την έκθεση του ΙΕΡ, περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχασαν πέρυσι  τη ζωή τους στις συγκρούσεις μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων  της Αιθιοπίας και του Μετώπου Απελευθέρωσης του Τιγκράι (TPLF).  Ο ΟΗΕ εκφράζει μάλιστα φόβους ότι  πάνω από  200.000 άνθρωποι πέθαναν επίσης από ασθένειες και ασιτία. Σύμφωνα με τον ιδρυτή του ινστιτούτου IEP, Στιβ Κιλελέα το γεγονός ότι ο πόλεμος στην περιοχή αυτή περνάει απαρατήρητος οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι είναι γεωγραφικά αρκετά μακριά από την Ευρώπη, αλλά κυρίως γιατί η κυβέρνηση της Αιθιοπίας έχει καταστείλει τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης και έχει περιορίσει σοβαρά την πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Ο δεύτερος πιο φονικός πόλεμος είναι στην Ουκρανία, όπου πέρυσι τουλάχιστον 82.000 άνθρωποι. Οι ειδικοί εκτιμούν επίσης ότι το 65% των Ουκρανών ανδρών μεταξύ 20 και 24 ετών, είτε έφυγαν από τις εστίες τους, είτε σκοτώθηκαν στον πόλεμο. Συνολικά, πάνω από το 30% του ουκρανικού πληθυσμού έχει αναγκαστεί να εγκαταλείψει τις εστίες του, είτε στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό

Η Ισλανδία η πιο ειρηνική χώρα

Σύμφωνα με το ΙΕΡ ,οι τρεις πιο ειρηνικές χώρες στον κόσμο είναι η Ισλανδία, η Δανία και η Ιρλανδία. Στο κάτω μέρος της κατάταξης, βρίσκονται το Αφγανιστάν, η Υεμένη και η Συρία.

Οι ειδικοί εκτιμούν επίσης ότι το οικονομικό κόστος των ένοπλων συγκρούσεων ξεπέρασε τα 17,5 τρισεκατομμύρια δολάρια –που αντιστοιχεί στο 13% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Όσον αφορά τις οικονομικές συνέπειες, οι ειδικοί του IEP τόλμησαν επίσης να κάνουν μια πρόβλεψη για ένα υποθετικό σενάριο: Ένας οικονομικός αποκλεισμός της Ταϊβάν από την Κίνα θα είχε διπλάσιο αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία από τη χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση του 2008.

Στον Παγκόσμιο Δείκτη Ειρήνης, οι ειδικοί του IEP αξιολογούν το επίπεδο ειρήνης σε 163 χώρες σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιώντας 23 ποιοτικούς και ποσοτικούς δείκτες. Από αυτό κατατάσσουν τις χώρες από τις πιο ειρηνικές έως τις λιγότερο ειρηνικές. Εκτός από τον αριθμό των θανάτων από εσωτερικές και διεθνείς συγκρούσεις, οι δείκτες που εξετάζονται στον περιλαμβάνουν επίσης το ποσοστό δολοφονιών, τον βαθμό στρατιωτικοποίησης, τις εξαγωγές όπλων, την τρομοκρατία, την πολιτική αστάθεια και τον αριθμό των κρατουμένων στις φυλακές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!