18.8 C
Nicosia
Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2025 | 15:04

Ο «πράσινος χρυσός» της Γάζας

Για χρόνια, οι Παλαιστίνιοι αγρότες εξήγαγαν βότανα στην Ευρώπη, που μετατρέπονταν σε καλλυντικά υψηλής ποιότητας και προϊόντα ομορφιάς.

Τώρα, μια ομάδα γυναικών από τη Γάζα προχωρούν εγχώρια τη διαδικασία, εξάγοντας οι ίδιες τα αιθέρια έλαια και δημιουργώντας προϊόντα όπως σαμπουάν και ενυδατική κρέμα που πωλούνται σε 50 καταστήματα, συμπεριλαμβανομένων 30 φαρμακείων, σε όλη την περιοχή.

REUTERS/MOHAMMED SALEM

Από ένα εργοστάσιο στην πόλη της Γάζας, οι τέσσερις υπάλληλοι του διεθνούς χρηματοδοτούμενου έργου, όλες γυναίκες, χρησιμοποιούν απόσταξη ατμού για να αντλήσουν τα συστατικά από φυτά, όπως δεντρολίβανο, βασιλικό, μέντα, θυμάρι και χαμομήλι.

«Όταν κρατάτε το προϊόν, αισθάνεστε ότι παίρνετε κάτι από τη γη – χωρίς πρόσθετα», δήλωσε ο Ρεφκά Αλ Χαμαλάουι στο Reuters για το προϊόν, το οποίο προέρχεται από βότανα αποκλειστικά από αγροκτήματα που διευθύνονται από γυναίκες.

REUTERS/MOHAMMED SALEM

Η γκάμα περιλαμβάνει ήδη 17 προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων αυτά για το σώμα, με το εμπορικό σήμα GG – που σημαίνουν Green Gold (πράσινος χρυσός), όπως λένε οι αγρότες της βόρειας Γάζας τη μέντα.

«Ως γυναίκες, είμαστε υπερήφανες για την ιδέα και την παραγωγή, κάτι που συμβαίνει στις ευρωπαϊκές χώρες», είπε η Χαμαλάουι.

REUTERS/MOHAMMED SALEM

Το έργο, που στοχεύει στην ενίσχυση των γυναικών και την τόνωση της οικονομίας, υποστηρίζεται από την Αυστραλία και την παγκόσμια φιλανθρωπική οργάνωση Oxfam.

Ενώ μέχρι στιγμής είναι σε μικρή κλίμακα, οι γυναίκες που συμμετέχουν λένε ότι έχει ήδη αρχίσει να έχει αντίκτυπο στη Γάζα, όπου η ανεργία κυμαίνεται γύρω στο 50%. Η ανεργία των γυναικών είναι ακόμη υψηλότερη στο 62%, σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Κεντρικό Στατιστικό Γραφείο.

REUTERS/MOHAMMED SALEM

Η Νταουλάτ Μαρούφ είπε ότι πριν από αυτό το εγχείρημα, πάσχιζε να ζήσει πουλώντας στις τοπικές αγορές δυόσμο και θυμάρι που καλλιεργούσε η ίδια.

Τώρα, «ξυπνά καθημερινά στις 5 το πρωί για να έρθει στο χωράφι και να προετοιμάσει 40-50 κιλά βάσει παραγγελιών του εργοστασίου», δήλωσε η 55χρονη μητέρα ενός παιδιού 12 ετών.

Η νύφη της Μαρούφ, η Έχλας, είπε ότι δεν ήξερε ότι τα βότανα είχαν κια άλλες χρήσεις εκτός του μαγειρέματος.

REUTERS/MOHAMMED SALEM

Το project «θα βοηθήσει στην ανάπτυξή μας και θα γίνει πηγή εισοδήματος για τα παιδιά και τις οικογένειές μας», είπε η Έχλας.

Η φαρμακοποιός Ναρμίν Αλ-Μπάνα αποθηκεύει τα προϊόντα στο κατάστημά της. «Μου αρέσουν αυτά τα προϊόντα επειδή είναι φυσικά και δεν έχουν χημικές ουσίες. Τα δοκίμασαν πολλοί άνθρωποι και πελάτες μου και έκαναν υπέροχα σχόλια», είπε.

ΠΗΓΗ: naftemporikigr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!