Νέα ανάλυση από τη βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι καύσωνες που έπληξαν την Ευρώπη το φετινό καλοκαίρι θα ήταν αδύνατο να προκληθούν δίχως την κλιματική αλλαγή που προξενεί ο άνθρωπος.
Το καλοκαίρι του 2021 ήταν το πιο θερμό που έχει καταγραφεί ποτέ στη γηραιά ήπειρο με θερμοκρασίες κοντά στον 1 βαθμό Κελσίου πάνω από τη μέση θερμοκρασία της περιόδου 1991-2020.
Οι επιστήμονες του βρετανικού Met Office, με επικεφαλής τον Έλληνα αναλυτή Νίκο Χρηστίδη, χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικές προσομοιώσεις για να συγκρίνουν τις θερμοκρασίες αυτές με τις θερμοκρασίες που θα υπήρχαν χωρίς την επιρροή του ανθρώπου στο κλίμα.
Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι καύσωνες τέτοιας έντασης χωρίς την επίδραση της κλιματικής αλλαγής θα προέκυπταν μία φορά ανά χιλιάδες χρόνια. Υπό τις διαμορφωθείσες κλιματικές συνθήκες, ωστόσο, τέτοια ακραία καιρικά φαινόμενα ζέστης υπολογίζεται ότι θα μπορούν να προκύπτουν κάθε τρία χρόνια. Μέχρι το τέλος του αιώνα δε, το φαινόμενο μπορεί να είναι ακόμα και ετήσιο.
Ο κ. Χρηστίδης παρατήρησε ότι η νέα μελέτη «συνιστά ένα ακόμα παράδειγμα του πώς η κλιματική αλλαγή καθιστά ακόμα πιο σοβαρά τα ακραία καιρικά φαινόμενα».
Σημειώνεται ότι μέσα στο καλοκαίρι καταγράφηκε νέα θερμοκρασία-ρεκόρ στην Ευρώπη, συγκεκριμένα 48,8 βαθμοί Κελσίου στις Συρακούσες της Σικελίας, σπάζοντας το ρεκόρ των 48 της Αθήνας το 1977.
Η ανάλυση δημοσιεύεται ενώ είναι σε εξέλιξη η διάσκεψη COP26 των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή στη Γλασκώβη. Η σημερινή θεματική ενότητα της διάσκεψης αφορά τη χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης.