19.8 C
Nicosia
Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2025 | 15:06

Κύπριοι ερευνητές σε ευρωπαϊκή έρευνα για την ανάπτυξη βιο-υλικών

Αντιμετωπίζοντας την επείγουσα παγκόσμια πρόκληση της πλαστικής ρύπανσης, το ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο MAGICBIOMAT ξεκίνησε επίσημα σήμερα στην Ιρλανδία, με τη συμμετοχή και των Κύπριων ερευνητών, με στόχο να αναπτύξει καινοτόμα βιο-υλικά με προσαρμοσμένη διαδικασία βιοαποικοδόμησης.

Η Δρ. Ξένια Ι. Λοϊζίδου, Διευθύντρια της Isotech Ltd, από την Ιρλανδία όπου βρίσκεται για τις εργασίες του έργου δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως «το ερευνητικό έργο MAGICBIOMAT αλλάζει το παιχνίδι στο ταξίδι προς μια βιώσιμη βιοοικονομία. Η έρευνα μας αφορά την ανάπτυξη βιουλικών, όπως για παράδειγμα τα γεωργικά υποστρώματα και οι χάρτινες συσκευασίες, η βιοαποικοδόμηση των οποίων μπορεί να προγραμματιστεί και να προσαρμοστεί, έτσι ώστε να λειτουργεί σωστά και αποτελεσματικά κάτω από διάφορες περιβαλλοντικές συνθήκες».

Θέτουμε, έτσι συνέχισε, « τις βάσεις για τη δημιουργία «εξατομικευμένων» υλικών, με καλύτερη περιβαλλοντική συμπεριφορά, στοχεύοντας σε ένα καθαρότερο, πιο βιώσιμο μέλλον και για ένα πλανήτη ελεύθερο από την πλαστική ρύπανση».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Isotech Ltd, το έργο χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα HORIZON Europe υπό το Cluster 6 – Food, Bioeconomy Natural Resources, Agriculture and Environment και σε αυτό συμμετέχουν επτά ερευνητικές ομάδες.

Συντονίζεται από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Shannon της Ιρλανδίας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Πάδοβας, την Κυπριακή εταιρεία ερευνητών ISOTECH, το Γαλλικό Κέντρο Έρευνας για τα πλαστικά Centre Technique Industriel de la Plasturgie et des Composites, τον οργανισμό Organik Kimya Sanayi ve Ticaret As της Τουρκία, την DIGIOTOUCH OU από την Εσθονία και το Πανεπιστήμιο του Shefield από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Υπεύθυνη Έργου εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Stefania Rocca τόνισε τη σημασία του έργου MAGICBIOMAT, δήλωσε, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση πως «αυτή η πρωτοβουλία αποτελεί ένα κρίσιμο σημαντικό βήμα προς την αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης μέσω της βιώσιμης καινοτομίας. Με την ανάπτυξη βιο-υλικών με προσαρμοσμένους ρυθμούς βιοαποικοδόμησης, το έργο υποστηρίζει τους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ, προωθεί την κυκλική οικονομία και την βιοοικονομία και συμβάλλει στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων ενώ προάγει την επιστημονική και τη βιομηχανική πρόοδο», an;efere.

H Δρ Yuanyuan Chen συντονίστρια του έργου από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμίο του Shannon της Ιρλανδίας, δήλωσε ότι «στόχος μας είναι να αναπτύξουμε βιο-υλικά με προσαρμοσμένη βιοαποικοδόμηση, προσφέροντας βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις στα συμβατικά πλαστικά. To έργο αναμένεται να συνεισφέρει σημαντικά στη μείωση της πλαστικής ρύπανσης, στην προώθηση της κυκλικής οικονομίας και στην υποστήριξη των παγκόσμιων προσπαθειών για ένα πιο πράσινο και πιο βιώσιμο μέλλον».

Όπως αναφέρεται τα βιοαποκοδομήσιμα υλικά είναι μια καλή λύση για την πλαστική ρύπανση, καθώς διασπώνται φυσικά κάτω από συγκεκριμένες περιβαλλοντικές συνθήκες. Ωστόσο, τα σημερινά βιοπλαστικά δεν αποικοδομούνται πλήρως σε όλες τις συνθήκες.

Για παράδειγμα, προστίθεται στην ανακοίνωση, ένα πλαστικό που έχει σχεδιαστεί για να βιοαποικοδομείται στο έδαφος, όταν βρεθεί στο υδάτινο περιβάλλον πιθανότατα δεν θα βιοδιασπαστεί με ανάλογο τρόπο, ίσως η βιοαποικοδόμησή του να μην είναι πλήρης, οπότε και θα απελευθερώσει μικροπλαστικά και νάνοπλαστικά στο περιβάλλον.

Επισημαίνεται ακόμη πως το  MAGICBIOMAT επιδιώκει να καλύψει αυτό το κενό δημιουργώντας ένα χαρτοφυλάκιο βιο-υλικών με προσαρμοσμένη διαδικασία βιοαποικοδόμησης ανάλογα με τις περιβαλλοντικές και κλιματικές συνθήκες στις οποίες θα χρησιμοποιηθεί το κάθε υλικό. Για να επιτευχθεί αυτό, συνεχίζει η ανακοίνωση,  στο πλαίσιο του έργου θα χρησιμοποιηθεί Τεχνητή Νοημοσύνη και θα αναπτυχθούν εργαλεία και λογισμικά αιχμής.

Αναφέρετα πως το έργο θα επικεντρωθεί σε δύο εφαρμογές υψηλής προτεραιότητας.

Πρώτη είναι η πλαστική μεμβράνη εδάφους που ρησιμοποιείται ευρέως στη γεωργία. Οι μεμβράνες αυτές στο τέλος της ωφέλιμης ζωής τους, είτε είναι πολύ κατεστραμμένες είτε πολύ βρώμικες οπότε είναι ακατάλληλες για να πάνε στην ανακύκλωση. Ως αποτέλεσμα, είτε οργώνονται στο έδαφος είτε απορρίπτονται ακατάλληλα με αποτέλεσμα τη ρύπανση των εδαφών και γενικότερα του περιβάλλοντος από πλαστικά.

Δεύτερη είναι η συσκευασία με βάση το χαρτί με επικάλυψη πλαστικής μεμβράνης που είναι μια κοινή πηγή σκουπιδιών. Όπως αναφέρεται, οι συσκευασίες με βάση το χαρτί έχουν συχνά επικάλυψη από μη βιοαποικοδομήσιμα πολυμερή, όπως το πολυαιθυλένιο, φθοράνθρακες και πολυολεφίνες, και βιοαποικοδομήσιμα υλικά με αργή βιοδιασπασιμότητα, π.χ PLA, PMA. Παρόλο λοιπόν που η χάρτινη συσκευασία αποσυντίθεται, η μη βιοαποικοδομήσιμη επικάλυψη εξακολουθεί να συμβάλλει στη πλαστική ρύπανση.

Αναγνωρίζοντας ότι η τεχνολογία από μόνη της δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, το έργο MAGICBIOMAT περιλαμβάνει μελέτες συμπεριφοράς των καταναλωτών οι οποίες θα αποτελέσουν τη βάση για την σήμανση των προϊόντων και για την ανάπτυξη στοχευμένων στρατηγικών για την προώθηση των βιουλικών και για την υλοποίηση υπεύθυνων πρακτικών διαχείρισης, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!