Θετικά επηρεάζεται η Κύπρος από το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τους Ωκεανούς, αφού οι έξι πυλώνες στους οποίους διαρθρώνεται το σύμφωνο για τους ωκεανούς, έχουν άμεση συνάφεια με δράσεις και πολιτικές που εφαρμόζονται στον τόπο μας σε ένα νησιωτικό κράτος μέλος της ΕΕ, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Αλιείας και Ωκεανών Κώστας Καδής.
Ο κ. Καδής βρέθηκε σήμερα στη Λάρνακα, όπου συμμετείχε σε ανοιχτό διάλογο, που διοργανώθηκε από το Κέντρο Πληροφόρησης EUROPE DIRECT Δήμου Λάρνακας, σε συνεργασία με το Κυπριακό Ινστιτούτο για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία CMMI.
Η εκδήλωση, απευθυνόταν κυρίως σε νέους επιστήμονες, ερευνητές, σπουδαστές, εργαζόμενους στους τομείς της αλιείας και της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, και επικεντρώθηκε στις απότοκες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, τη θαλάσσια ρύπανση, τη παράνομη, λαθραία και άναρχη αλιεία, την απώλεια των οικοτύπων και της βιοποικιλότητας, και στο κατά πόσο θα μπορέσει η Κύπρος να εφαρμόσει αποτελεσματικά τους κανονισμούς από το νέο Σύμφωνο για ανταγωνιστική γαλάζια οικονομία και ακμάζουσες παράκτιες κοινότητες.
Η πόλη της Λάρνακας, η οποία διεκδικεί δημόσια πανεπιστημιακή σχολή για τη θάλασσα και τη γαλάζια οικονομία, πρωτοστατεί στην προώθηση των στόχων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη προστασία και τη βιώσιμη οικονομική άνθηση των παράκτιων κοινοτήτων.
Αναφερόμενος στο Σύμφωνο, ο κ. Καδής είπε ότι «πρόκειται για μια εμβληματική πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία στοχεύει στην αειφόρο διαχείριση και προστασία των θαλασσών μας».
Σημείωσε πως «από το Σύμφωνο βέβαια, επηρεάζεται θετικά και η Κύπρος αφού οι έξι πυλώνες στους οποίους διαρθρώνεται το σύμφωνο για τους ωκεανούς, έχουν άμεση συνάφεια με δράσεις και πολιτικές που εφαρμόζονται στον τόπο μας σε ένα νησιωτικό κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Έτσι, πρόσθεσε, «τόσο η προστασία, του θαλάσσιου περιβάλλοντος η αειφόρος ανάπτυξη της γαλάζιας οικονομίας, η ανάπτυξη της γνώσης γύρω από τα θέματα του θαλάσσιου περιβάλλοντος, η στήριξη των παράκτιων κοινοτήτων, όλα αυτά είναι στοιχεία του Συμφώνου που έχουν άμεση συνάφεια με την Κύπρο».
Ο Ανδρέας Βύρας, Δήμαρχος Λάρνακας ανέφερε ότι «είναι μια όμορφη και σημαντική εκδήλωση γιατί το μέλλον της θάλασσας των ωκεανών μας αφορά όλους».
Σημείωσε πως «είμαστε περήφανοι στην Λάρνακα που έχουμε το CMMI ένα κέντρο αριστείας το οποίο ξεχωρίζει ένα κέντρο αριστείας το οποίο συνεχίζει να παράγει πολιτική να έχει αποτελέσματα τα οποία το καθιστούν ένα από τα πλέον επιτυχημένα κέντρα αριστείας που υπάρχουν αυτή την στιγμή».
Σίγουρα, πρόσθεσε, «θα συνεισφέρουμε και εμείς με την σειρά μας, σε αυτόν τον πολύ σημαντικό τομέα γιατί βλέπουμε με τις κλιματικές αλλαγές, τι συμβαίνει, όλοι κατανοούμε την σημαντικότητα που έχουν οι θάλασσες και οι ωκεανοί, για την δική μας επιβίωση για την οικονομία, για την μελλοντική βιωσιμότητα».
Συμμετέχοντες στο πάνελ με τον Επίτροπο Κώστα Καδή, ήταν ο Δρ Κωνσταντίνος Μυλωνάς, Διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών από το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, ο Ζαχαρίας Σιόκκουρος, Διευθυντής του Κυπριακού Ινστιτούτου για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία, η Μαρίνα Αργυρού, Διευθύντρια του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών, ο Αντώνης Κιμωνίδης, Εκπρόσωπος των Ιχθυοκαλιεργητών και Διευθύνων Σύμβουλος της Kimagro Fishfarming Ltd και η Κούλλα Μιχαήλ, Διευθύντρια της MKO Terra Cypria.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε στις 5 Ιουνίου ένα ευρωπαϊκό σύμφωνο για τους ωκεανούς, μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την καλύτερη προστασία των ωκεανών, την προώθηση μιας ακμάζουσας γαλάζιας οικονομίας και τη στήριξη της ευημερίας των ανθρώπων που ζουν σε παράκτιες περιοχές.
Το σύμφωνο συγκεντρώνει τις πολιτικές της ΕΕ για τους ωκεανούς σε ένα ενιαίο πλαίσιο αναφοράς, το οποίο αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των σημαντικών απειλών για τους ωκεανούς, τις παράκτιες κοινότητες, τα νησιά και τις εξόχως απόκεντρες περιοχές μας.