19.8 C
Nicosia
Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2025 | 14:52

Η μεγαλύτερη ομάδα θαλάσσιων σκουπιδιών στην Κύπρο είναι τα πλαστικά

Η μεγαλύτερη ομάδα θαλάσσιων σκουπιδιών στην Κύπρο είναι τα πλαστικά, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Μάριος Παπαγεωργίου – Διευθυντής του Περιβαλλοντικού Κέντρου Ερευνών Ενάλια Φύσις.

Πρόσθεσε ότι ομάδα της Ενάλια Φύσις «αποτελούμενη από πέντε άτομα, συμμετείχε εθελοντικά σε εκδήλωση, που διοργάνωσε πρόσφατα η Πολιτική Διοίκηση των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας σε συνεργασία με οργανωμένα σύνολα, τα Κοινοτικά Συμβούλια Ξυλοτύμπου και Πύλας και τη στήριξη και συμμετοχή διαφόρων συνόλων μεταξύ των οποίων και τριών καταδυτικών κέντρων».

Η εκδήλωση, εξήγησε, «είχε ως στόχο τον καθαρισμό του βυθού και της παραλίας στα όρια των Κοινοτήτων Ξυλοτύμπου και Πύλας και των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας».

Πρόσθεσε ότι «η ομάδα της Ενάλια Φύσις ήταν υπεύθυνη για τo διαχωρισμό των σκουπιδιών ανά κατηγορία, την καταμέτρηση και το ζύγισμα. Κατά τη διάρκεια των δύο ωρών που διήρκησε ο καθαρισμός, στη παραλία και το βυθό, συγκεντρώθηκαν 253 κιλά σκουπίδια, μεταξύ των οποίων ελαστικά αυτοκινήτου, πλαστικά, μεταλλικά, αλουμίνια, γυάλινα μπουκάλια, ρουχισμό, αλιευτικός εξοπλισμός και τσιγάρα».

Σημείωσε πως «η πρώτη μεγάλη ομάδα των σκουπιδιών που συγκεντρώθηκαν ήταν τα ελαστικά αυτοκινήτων και η δεύτερη ήταν τα πλαστικά. Τα αποτελέσματα από τον καθαρισμό αυτό, συνάδουν και με τα αποτελέσματα σε παγκόσμια κλίμακα σύμφωνα με την οποία η μεγαλύτερη ομάδα σκουπιδιών είναι πλέον τα πλαστικά».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Παπαγεωργίου είπε πως η Ενάλια Φύσις τρέχει ένα πρόγραμμα με την επωνυμία MarlitCy όπου γίνονται καθαρισμοί σε ολόκληρη την Κύπρο, δημιουργείται μια βάση δεδομένων και στο τέλος του προγράμματος θα γίνει τεχνική έκθεση, στην οποία θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα.

«Οι γενικοί στόχοι του προγράμματος είναι η ανάπτυξη ικανοτήτων σε συγκεκριμένες ομάδες και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών υποστηρίζοντάς τους να συνεργάζονται και να δημιουργούν συνέργειες για την αντιμετώπιση των θαλάσσιων απορριμμάτων, η ενημέρωση του κοινού και των αρμόδιων φορών για τα θαλάσσια σκουπίδια και η μείωση των σκουπιδιών στη θάλασσα και τις παραλίες μέσω οργανωμένων καθαρισμών», πρόσθεσε.

Σε άλλη ερώτηση απάντησε πως «σε παγκόσμια κλίμακα περίπου το 80% των θαλάσσιων σκουπιδιών είναι πλαστικά, τα οποία αποτελούν και το μεγαλύτερο πρόβλημα, αφού μπορεί να πάρει περίπου 450 – 500 χρόνια για να διασπαστεί».

Σήμερα, είπε, «γνωρίζουμε επίσης πως τα πλαστικά λόγω της έκθεσης τους στο αλατόνερο και στον ήλιο, διασπώνται σε μικροπλαστικά, τα οποία περνούν μέσα από τη διατροφική αλυσίδα, αφού μικρά ψάρια και μικροοργανισμοί καταναλώνουν τα μικροπλαστικά, τα όποια ψάρια καταναλώνονται στη συνέχεια από μεγαλύτερα ψάρια και στο τέλος καταλήγουν στο πιάτο μας».

Όπως εξήγησε ο κ. Παπαγεωργίου «τα μικροπλαστικά δεν διασπώνται στο στομάχι των οργανισμών και στη προσπάθεια τους να τα διασπάσουν, τα πλαστικά απελευθερώνουν τοξίνες που περνούν μέσα στη σάρκα τους. Οι άνθρωποι καταναλώνοντας τα ψάρια αυτά τρώνε και τις τοξίνες που, σύμφωνα με διάφορες μελέτες, δημιουργούν και καρκινώματα».

Αναφορικά με τα θαλάσσια σκουπίδια σημείωσε πως «σήμερα γνωρίζουμε πως αυτά είναι μια από τις πιο σοβαρές απειλές για τα θαλάσσια οικοσυστήματα για ολόκληρο τον κόσμο όχι μόνο για την Μεσόγειο και αποτελεί μια μεγάλη απειλή για την ανθρώπινη υγεία και ασφάλεια. Επίσης υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις στους θαλάσσιους οργανισμούς, δηλαδή υπάρχουν νεκρά ψάρια και πουλιά ακόμα και φάλαινες και δελφίνια που πεθαίνουν από παγιδεύσεις σε πλαστικά και από τη κατάποση πλαστικών.

Όσον αφορά το Περιβαλλοντικό Κέντρο Ερευνών «Ενάλια Φύσις» ο Μάριος Παπαγεωργίου είπε πως «είναι ένας μη κερδοσκοπικός, μη κυβερνητικός οργανισμός, που ιδρύθηκε το 2009 και ασχολείται με την περιβαλλοντική έρευνα, μέσω χρηματοδοτούμενων ερευνητικών προγραμμάτων, είτε ευρωπαϊκών είτε από ιδιωτικά ιδρύματα».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!